Hyvinvointi

Untuvapeitto vai villapeitto? Peitto on syytä valita harkiten, kun nukkuu viileämmässä makuuhuoneessa

Hyvä peitto lämmittää mutta ei hiosta. Ota ainakin nämä asiat huomioon, kun valitset sähkönsäästäjän talvipeittoa.

Teksti:
Anna Ferrante
Kuvat:
Istock

Peitto kannattaa valita senkin mukaan, kuinka usein haluaisi sen pestä.

Hyvä peitto lämmittää mutta ei hiosta. Ota ainakin nämä asiat huomioon, kun valitset sähkönsäästäjän talvipeittoa.

Peitto on parhaimmillaan lämmin, mutta hengittävä. Sen tietävät kaikki, jotka ovat nukkuneet huonolla peitolla viileässä huoneessa ja yrittäneet pitää itsensä lämpimänä vetämällä peiton korville.

Lämmin siinä tulee, mutta hetken päästä kauhea hiki!

– Viileässä usein tehdään se virhe, että hankitaan liian paksu, ei-laadukas peitto, jolloin herätään yöllä hikoiluun, heitetään peitto pois päältä ja kohta taas palellaan. Yöuni ja unen vaiheet häiriintyvät eikä saada palauttavaa, laadukasta unta tarpeeksi, selventää nukkumisergonomian asiantuntija Jenna Räisänen Tempurilta.

Hyvä peitto päästää kosteuden läpi

Hyvän peiton ykköskriteerejä nukkumishygienian kannalta on juuri hengittävyys. Paksuus ja lämmittävyys ei yksinään riitä tai on jopa haitaksi, jos materiaali ei hengitä eli päästä kosteutta lävitseen.

Ihanteellinen peitto pitää kehon lämpötilan läpi yön juuri sopivana, jolloin nukkuja ei kärsi hikoilusta ja ihon kosteus pääsee siirtymään peiton läpi huoneilmaan.

Peiton materiaali vaikuttaa hengittävyyteen oleellisesti.

– Tekokuituisissa peitoissa on yleensä se ongelma, että ne eivät hengitä, Räisänen sanoo.

Hengittävyydeltään hyviä materiaaleja ovat luonnonmateriaalit, kuten villa ja untuva. On myös laadukkaita tekokuitupeittoja, mutta villa ja untuva voivat olla vilukissan parhaimpia kavereita lämmittävyytensä takia.

Untuvapeiton monet ominaisuudet

Untuva on lintujen höyhenpuvun pehmeämpi osa, höyhenien ja sulkien alla oleva ”aluskarva”.  Untuva on tunnettu hyvästä lämmöneristävyydestään, jonka vuoksi sitä käytetään peittojen lisäksi myös muun muassa talvivaatteissa ja makuupusseissa.

Markkinoilla on tavallisten untuvapeittojen lisäksi myös ”avaruusteknologiaa” sisältäviä untuvapeittoja, joihin on lisätty alun perin Nasan kehittämiä lämmönsäätelyominaisuuksia. Ne säätelevät kehon lämpötilaa yön aikana ja unen eri vaiheissa.

– Nukkuessa kehon lämpötila vaihtelee hieman. Kehon lämpöä säätelevä peitto auttaa vähentämään lämpötilavaihteluita, yöllistä hikoilua ja levotonta unta, Räisänen mainitsee.

Ihanteellinen peitto luo niin sanotun mikroilmaston peiton ja kehon väliin. Pääsääntöisesti tämä onnistuu paremmin luonnonkuitua sisältävillä, hengittävillä peitoilla.

”Hotelleissa törmää usein tähän ongelmaan.”

Kuohkea, lämmin ja pehmeä peitto voi osoittautua hiostavaksi painajaiseksi, jos se on valmistettu huonosti hengittävistä tekokuiduista.

– Hotelleissa törmää usein tähän ongelmaan. Viileäksi ilmastoitu huonelämpötila saa vetämään peiton korville, ja pian nukkuja herää hiestä märkänä, Räisänen kuvaa.

Villapeitto eristää lämpöä ja siirtää kosteutta

Luonnollisuuden ja helppohoitoisuuden nimiin vannova valitsee villapeiton. Villa on eristävä luonnonkuitu, jota entisaikaan käytettiin rakennusten seinissä juuri eristävän ominaisuutensa takia.

– Villa eristää peiton alla olevan, kehon lämmittämän ilman peiton ulkopuolella olevasta lämpötilasta. Se kuitenkin myös siirtää kosteutta ja hikoilua hyvin eteenpäin sitomalla kosteuden itseensä ja luovuttamalla sen sitten huoneilmaan, kertoo toimitusjohtaja Elina Vertanen Villa-Aitasta.

Toisin kuin untuvapeitoille, jotka vaativat säännöllisen pesun ja oikeaoppisen kuivauksen kuivaimessa, villapeitoille riittää puhdistukseksi tuuletus. Pakkaslumikeleillä villapeiton voi nakata hankeen puhdistumaan.

– Vastoin yleisiä ennakkoluuloja villa on todella helppohoitoinen materiaali, Vertanen tiivistää.

Villa myös luontaisesti hylkii likaa, minkä takia se pysyy paremmin puhtaana. Lisäksi villa on antistaattinen, antibakteerinen ja pölyä keräämätön materiaali eli allergikoille ja astmaatikoille sopiva valinta.

Peitto on joskus liru, kun suomalainen nukkuu liian lämpimässä

Viileässä nukkuminen voi joillekin tänä talvena olla kustannuskysymysten sanelema pakko, mutta asiantuntijoilla on heille lohduttavaa sanottavaa: viileässä nukkuu paremmin.

Hyvä makuuhuoneen lämpötila on noin 18 astetta, sillä moni kokee nukkuvansa paremmin hieman viileässä huoneilmassa. Monet suomalaiset nukkuvat tätä lämpimämmissä makuuhuoneissa, ja silloin päällekin piisaa ohkainen peite.

– Sanoisin kaikille suomalaisille, että hyvä vain, jos laskette hieman makuuhuoneen lämpötilaa, Räisänen kertoo.

Hän kuitenkin muistuttaa, että vaikka viileä hengitysilma on hyvästä, ihon lämpötilan tulisi kuitenkin olla hyvän unen kannalta lämmin. Tässä kohtaa peitto, sen alainen mikroilmasto ja muut nukkumishygieniaan vaikuttavat tekijät kuten patja ja tyyny astuvat tärkeään rooliin.

Peitolla on väliä, siis!

Lue myös: Painopeitto ei ollutkaan vain yhden joulun hitti – unitutkija kertoo, missä tilanteessa sen käytöstä voi erityisesti olla hyötyä

X