Hyvinvointi

Vaate kohtaa suorituskyvyn

Teksti: Anna.fi

Todettakoon tässä vielä kerran se, mikä on monesti käytännössä koettu: urheilusuorituksen aikana keho lämpenee ja alamme hikoilla. Jotta urheilusuorituksesta pystyisi talvellakin nauttimaan ilman vilustumisen vaaraa, tulisi oman kunnon ohella myös vaatemateriaalien olla kohdallaan.

Vaate kohtaa suorituskyvyn

Uusia urheiluvaatteita ostettaessa onkin syytä käyttää muutama ylimääräinen minuutti siihen, että selventää itselleen vaatteen käyttötarkoituksen. Sen jälkeen kannattaa antaa urheilukaupan henkilökunnan opastaa oikean materiaalin valinnassa. – Puuvilla ei esimerkiksi sovellu hikiliikuntaan, koska se imee kosteuden itseensä, liimautuu ihoon ja vilun tullen johtaa kylmään kehoon, opastaa Asta Salo Jyväskylän Intersport Näpistä.

Nykyisin urheiluvaatteiden suunnittelussa keskitytään yhä enemmän siihen, että vaatteet saadaan vastaamaan erilaisten urheilulajien ja olosuhteiden vaatimia ominaisuuksia. Esimerkiksi aerobiciin ja muuhun hikiliikuntaan tarkoitettujen vaatteiden on oltava ennen kaikkea hengittäviä.

– Hikiliikuntalajien vaatteissa kankaan rakenne ja siihen tehdyt käsittelyt on suunniteltu sellaisiksi, että ne tehostavat kosteuden siirtymistä iholta ulospäin, minkä ansiosta vaate kuivuu nopeammin, Asta kertoo.

Enää ei kuitenkaan ole mitään ihmeellistä siinä, että perinteisen puuvillatopin tilalle on kehitetty materiaali, joka kuljettaa iholle nousseen kosteuden vaatteen ulkopinnalle haihtumaan. Hengittävyys ja joustavuus ovat kivikautisia laatulisiä uusien älyvaatteiden ominaisuuksien rinnalla. ”Älykkäitä” vaatekuituja tosin vasta kehitellään, mutta jo nyt markkinoilla on Reiman kehittämä Outlast-materiaali, joka kykenee imemään, varastoimaan, säilyttämään ja luovuttamaan lämpöä vaatteen ulko- ja sisäpuolen lämpötilan mukaan. Käytännössä materiaali toimii siten, että kun kehon lämpötila nousee esimerkiksi hölkätessä, siirtyy lämpö kehosta Outlast-materiaaliin ja varastoituu siihen. Kun kehon lämpö laskee alle vaatekerroksen lämpötilan, siirtyy materiaaliin varastoitunut lämpö takaisin kehoon.

Nykyään myös biokemiaa on alettu käyttää hyväksi tekstiilikuitujen viimeistelyssä.

– Tulevaisuudessa voitaneen myös tehdä esimerkiksi sellaisia ”eläviä” kuituja, jotka aktiivisesti poistavat likaa pinnaltaan eli kankaan kuidut voivat sisältää bakteereja, jotka pitävät ne puhtaana, kertoo Riikamaria Paakunainen Reiman Smart Clothing -projektista. Biokemiallisesti tuotetaan jo nyt hämähäkin seittikuitua, joka on vahvempaa kuin teräs ja erittäin joustavaa ja soveltuu siten muun muassa luodinkestäviin asuihin.

Tulevaisuudessa älyvaatteet tulevat hyödyntämään myös telekommunikaatiota ja sähköä. Reiman kehittämässä Cyberia-selviytymisasussa on selässä pieni sähköllä toimiva tietokone, joka rekisteröi kehoon asetettujen antureiden kautta vaatteen kantajan sykettä ja muita elintoimintoja. Sähkön avulla tieto elintoimintoja tarkkailevista antureista siirtyy tietokoneeseen. Selässä olevaan tietokoneeseen voidaan myös lähettää käyttöliittymän kautta käskyjä. Kun kehon elintoiminnoissa tapahtuu esimerkiksi onnettomuuden sattuessa muutoksia, lähettää tietokone avunpyynnön GSM-tekstiviestinä. Cyber-selviytymisasu on suunniteltu suojelemaan ihmishenkeä arktisissa olosuhteissa sattuneissa onnettomuustapauksissa.

”Älyvaatteita” on kehitetty myös arkisiin olosuhteisiin. Näin nimittäin viime viikolla katukuvassa laskettelutakin, jonka hihaan oli kellon kohdalle ommeltu läpinäkyvä neliö. Miettiessäni mitä tarkoitusta neliö palvelee, näin takin omistajan katsovan kelloonsa. Takkihan on suunniteltu niille, jotka ärsyyntyvät joutuessaan kurkottamaan kättään kellonsa ajan nähdäkseen. Tuotekehittely tosiaan helpottaa ihmisen elämää.

Teksti: Tiina Vainio / tuuli.net 9.3.05

X