Hyvinvointi

Vaella Kolin, Ruoveden ja Nuuksion kansallispuistoissa

Teksti: Anna.fi

Tänä kesänä matkustetaan metsään. Kansallispuistojen merkityillä poluilla voi piipahtaa päiväseltään tai viipyä viikon.

nainen patikoi

1. Kansallismaisemiin

Kolin korkeimmalta huipulta avautuva näky on tyyni ja vaikuttava. Ukko-Kolilta katsottuna Pielisen pinta on 250 metriä matalammalla, ja horisontti jatkuu loputtomiin tasaisena ja laakeana. Pohjois-Karjalaan kannattaa tulla matkankin päästä. Kolin kansallispuisto voitti alkuvuodesta Retki-messuilla vuoden retkikohteen tittelin, kun kilpailussa etsittiin monipuolista luontokohdetta. Erilaisten ulkoilumahdollisuuksiensa lisäksi Kolin arvo piilee perinteissä. Vanhalla kaskialueella poltetaan ja viljellään yhä vuosittain kaskea. Ahoalueilla laiduntaa suomenlampaita ja kyyttölehmiä.

Millainen? Kolin maastossa on noin 80 kilometriä merkittyjä retkeilyreittejä. 30–61 kilometrin mittaisella Herajärven kierroksella voi yöpyä vuokratuvan tai -aitan lisäksi laavussa tai telttailualueella – myös hotellissa. Kansallispuistoaluetta sivuaa valtakunnallinen pyöräilyreitti, ja paikallinen matkailutila järjestää alueella myös maastoratsastusta islanninhevosilla. Uimareille on useita rauhallisia hiekkarantoja pitkin puiston rantaviivaa.

2. Rotkolaaksojen kutsu

Ruovedellä sijaitseva Helvetinjärven kansallispuisto tunnetaan yli 150 miljoonaa vuotta sitten syntyneistä rotkolaaksoistaan. Tunnetuin näistä on Helvetinkolu, joka on yli kaksi metriä leveä ja noin 40 metriä pitkä. Jylhät maisemat jatkuvat Helvetinjärveltä pohjoiseen. Iso Helvetinjärvi, Pitkä Helvetinjärvi, Luomajärvi ja Kovero ovat rotkojärviä, joita reunustavat jyrkänteet nousevat jopa 200 metriä merenpinnan yläpuolelle.

Millainen? Merkittyjä retkeilyreittejä on kansallispuiston pohjois- ja itäosissa. Valmiiden reittien pituudet vaihtelevat neljästä reiluun kymmeneen kilometriin. Haukanhiedalta Helvetinkolulle ja takaisin kertyy matkaa 11 kilometriä. Reitti Helvetinkolulta Luomajärvelle kulkee puiston vanhimpien metsien halki. Edestakaisin reitti on 7,4 kilometriä pitkä. Myös pidempi eräretki luonnistuu. Kansallispuisto kuuluu 300 kilometrin mittaiseen Pirkan Taipaleen retkeilyreitistöön, joka ulottuu Ylöjärvelle, Seitsemisen kansallispuistoon saakka.

3. Liito-oravien maille

Espoon, Vihdin ja Kirkkonummen alueelle levittyvä Nuuksion kansallispuisto on pääkaupunkiseudun klassikko. Se on erityisen tunnettu liito-oravistaan, jotka ovat asuttaneet alueelta lähes 200 metsikköä. Näin Nuuksion liito-oravakanta on yksi Suomen tiheimmistä.

Millainen? Merkittyjä reittejä on reilut 30 kilometriä. Maasto vaihtelee kalliosta ja rämeistä kosteisiin rotkoihin ja aarniometsiin. Päiväretkien lisäksi maastot soveltuvat myös yön yli kestäviin patikkaretkiin. Esimerkiksi Siikajärvi-Salmen-yhdysreitti kulkee merkittyjä reittejä pitkin Siikajärveltä Haukkalammen kautta Salmen ulkoilualueelle. Mittaa reitillä on 17 kilometriä. Nuuksiossa voi retkeillä myös lodjujen ja geokätköjen varjolla. Molemmat ovat eräänlaista aarteenetsintää. Lodjuja eli luontoon kätkettyjä rasteja etsitään johtolankojen avulla. Geokätköjä vuorostaan etsitään gps-paikantimen avulla. Lodjun tai kätkön löytäessään sen sisällä olevaan vieraskirjaan jätetään puumerkki. Toukokuussa 2013 Nuuksiossa avattiin Suomen luontokeskus Haltia, joka on itsessään näyttävä käyntikohde. Haltiassa esitellään Suomen kansallispuistoja ja pääkaupunkiseudun luontoretkeilykohteita.

Teksti: Anne Ventelä

X