Sähköpyörä ja nainen.
Sähköpyörä on autoa ekologisempi vaihtoehto ja oiva menopeli nopeisiin siirtymiin.
Hyvinvointi

Vaihtaisinko auton sähköpyörään? 7 merkkiä, että sähköpyörä voisi olla sinun juttusi

Kevyttä kulkemista kevyen liikenteen väylillä ilman tuskanhikeä ja harmia? Jos kuulostaa houkuttelevalta, sähköpyörä voi olla sinun juttusi.
Teksti: Maija Kajanto

Moni pohtii sähköavusteisen polkupyörän eli sähköpyörän hankintaa – voisiko se toimia paremmin arjessa kuin tavallinen pyörä tai jopa auto? Tulisiko sitä sitten kuitenkaan käytettyä? Jos alla olevassa listassa useampi kohta saa sinut nyökyttelemään myöntävästi, sähköpyörä voisi olla sinun juttusi.

1. Haluat päästä paikasta toiseen maksimivauhdilla ja minimiharmituksella

Sähköpyörä kulkee lujaa ja kevyesti. Sen juttu on siinä, että voit huristella jopa 25 kilometrin tuntivauhdilla, vaikka polkeminen on yhtä kevyttä kuin rauhallinen kävely.

Sähköpyörä onkin ennen kaikkea kulkuväline. Sen polkeminen ei ole hard core-kuntoilua (jos et itse halua sen olevan), mutta paikasta paikkaan se vie sinut kevyesti.

2. Haluat kohottaa kuntoa maltillisesti

Kunnon kohotukselle kevyt liikunta on parasta. Sähköpyörällä rasitat itseäsi suurin piirtein saman verran kuin rauhallisessa kävelyssä. Jos tuntuu, että kaipaa välillä kovempaa kuntokoulua, sähköavusteen voi säätää pienemmälle tai laittaa pois kokonaan. Silloin käsissäsi on tavallinen pyörä, jonka kanssa voit polkea itsesi juuri niin hikeen kuin haluat.

3. Et tykkää olla hiessä jokaisen siirtymän jäljiltä

Monella pyöräily tyssää varsin arkiseen ongelmaan: on ikävä lähteä pyörällä minnekään, kun perille päästyä paita liimautuu hikisenä selkään. Työmatkakin voi jäädä pyöräilemättä, jos duunissa täytyisi ensi töikseen kipaista suihkuun. Sähköpyörän selässä tätä ongelmaa ei ole – pyörällä voi päästä perille raikkaissa tunnelmissa.

4. Kuljetat pyöräsi päällä muutakin kuin itseäsi

Jos etu- ja takakori tuppaavat olemaan täynnä maitotölkkejä tai selkäsi takana matkustaa 20-kiloinen lapsi, voi sähköavusteinen polkupyörä olla aika kova juttu. Kun jokainen siirtymä ei ole hikinen suoritus, pyörä tulee otettua kulkuvälineeksi paljon helpommin arjen eri tilanteisiin.

5. Haluaisit nauttia kauniista reitistä, mutta se vie mutkan kautta

Kesällä Suomi harrastaa kadunkulmien kaivamista: välillä tuntuu, että joka reitillä on jokin tietyö. Kaunis ja helppo reitti saattaa pidentää matkaa kilometrillä tai jopa kahdella. Sähköpyörän kanssa ylimääräinen kilometri tai ylimääräinen ylämäki eivät tuota ongelmia, koska kumpikaan ei tarkoita tuskanhikeä.

6. Haluat kulkea pitkiä matkoja

Kirpparilla tai uimarannalla olisi kiva käydä, mutta matkaa kertyy useita kilometriä? Kun fillarissa on sähköt, myös kauempana oleviin kohteisiin tulee helpommin suunnistettua pyörällä, eikä parkkipaikan löytäminen ole ongelma.

7. Haluaisit vähentää autoilua: sähköpyörä vai auto?

Sähköpyörä voi toimia loistavana auton korvikkeena kaupungin vilskeessä monestakin syystä: sähköpyörällä pääset kätevästi vaikka suoraan kaupan ovelle, etkä menetä hermojasi parkkipaikkaa etsiessä. Sähköpyörällä kulkiessasi pyöräteitä pitkin pääset sutjakkaammin liikkeelle, kun tielle ei ilmesty yhtä paljon liikennevaloja, risteyksiä tai ruuhkaa.

Lue myös: Sähköpyörän plussat ja miinukset

X