Hyvinvointi

Vaihtoehtohoidosta apua vatsalle?

Teksti: Emma Suominen

vatsaMinulla ei ole tervettä ystävää. Kaikkien vatsat ovat kuralla tai kovalla. Yhdellä on haavainen paksusuoli, toinen saa samaan vaivaan sytostaattihoitoa. Yhdellä on ameeboja ja melkein kaikilla on jonkin asteen ruoka-aineallergia: laktoosi-intoleranssi tai keliakia. Ruuan jälkeen joku juoksee salamana vessaan, muiden valittaessa turvotusta. Lopputulos on sama, vaikka olisi syöty pelkkiä vihanneksia – luomuvihanneksia.

Aikani tätä katseltuani ja päiviteltyäni päätin kysellä mistä se johtuu. Kyse ei voi olla vain erikoisen kipeistä yksilöistä muodostuvasta tuttavapiiristä, kun koulussa ja internetin keskustelupalstoillakin valitellaan samoista oireista.

Tuttu lääkäri pohti, että esimerkiksi ruoka-aineallergioiden lisääntyminen voisi johtua siitäkin, että nyt osataan diagnosoida tarkemmin kuin vaikkapa kymmenen vuotta sitten. Muistan kauhutarinan 1980-luvulta, kun perhetutulta ehdittiin operoida yksi sun toinen sisäelin, ennen kuin todettiin, että kyseessä on vain laktoosi-intoleranssi.

Suolisto-ongelmat aiheuttavat masennustakin

Kansanparantaja Yoko Kovanen kuitenkin näkee pääsyyn vatsan ja suoliston ongelmiin stressin lisääntymisessä – etenkin nuorilla. Hoitokeinoksi hän suosittelee ammattilaisen suorittamaa suolihuuhtelua.

”Paksusuoli on tärkeä immunologinen elin, se muun muassa tuottaa 95 prosenttia ihmiskehon serotoniinista (välittäjäaine, jonka vajaus näkyy alakulona, voimattomuutena ja masennuksena) ja aivot vain 5 prosenttia.

Heti alkuun Yoko Kovanen tekee selväksi, että hän edustaa tiibetiläistä vaihtoehtolääketiedettä, joka perustuu kolon-hoitoon, eli suolihuuhteluun.

”Suolihuuhtelussa kaasut poistuvat, sappi peseytyy ja vanhat, pakkautuneet ulosteet päätyvät viemäriin myrkkykaasuja tuottamasta. Suoli voi oikein hoidettuna tervehtyä ja ravintoaineet imeytyvät paremmin”, hän kertoo.

Nieleskelen inhotusta. Ettäkö putki peräaukkoon ja olo paranee? Vaikea uskoa.

”Ikiaikaisesta paskasta eroon pääsy helpottaa. Mutta ei tämä mikään ihmehoito ole, että kerralla kaikki ongelmat poistuisivat. Hoito voi kestää vuosia, ja puhdistumisen jälkeenkin sitä tilaa pitää ylläpitää”, Kovanen muistuttaa.

Suolessa on toiset aivot

En ihmettele, että Kovanen ei vielä ole vakuuttunut minun vakuuttuneisuudestani. Niinpä hän ottaa kovat keinot käyttöön: tutkimustulokset. Tieteen kuvalehden artikkeli lokakuulta 2004 kertoo, että suolessa on toiset aivot. Suolistossa on miljoonia hermosoluja, jotka reagoivat hormoneihin ja muihin viestiaineisiin. ”Suolisto on varsin hyvä ilmaisemaan tunteita ja mielialoja”, artikkelissa todetaan.

”Nuorilla on paljon pelkotiloja, ettei vastaa odotuksia. Kielteiset tunteet näkyvät suolessakin”, Kovanen pohtii.

Kovanen näyttää joukon röntgenkuvia valoa vasten. Vertaamme niitä terveeseen suolistoon. Ei hyvältä näytä. Suolet ovat mutkalla ja paisuneita tai niissä kasvaa pieniä ulokkeita joka suuntaan. Ei ihme, jos sattuu. Lääketieteen oppikirjasta löytyy samanlaisia esimerkkejä. Kolmikymppisiä, joiden suolisto ei enää edes muistuta etäisesti terveen mallia

”Kyllä ruokavaliokin vaikuttaa, mutta parhaat tulokset saa vasta kun perusta on kunnossa”, Kovanen painottaa.

Perusta on siis terve, vanhoista ulosteista puhdistettu suolisto.

”Kun päästään varsinaiseen ruokavalioon, ohjeeni on että kaikkea voi syödä mutta kohtuudella. Joskus voi syödä sipsejä ja hampurilaisiakin”, Kovanen hymyilee.

”Tutkimustietoa on sekin, että kaikista sairauksista 95 prosentin syyt voidaan johtaa paksusuoleen”, Kovanen muistelee.

Maitohappobakteerilla alkuun

Paras aika huuhtelulle on syksyllä ja keväällä. ”Silloin elimistö on aktiivinen.” Hoitotarve riippuu ihmisestä, siitä miten elää.

”Suosittelen, että suolen hoidon aloittaisi suolihuuhtelulla otsonoidulla, hapetetulla vedellä. Ammattilaisen tekemänä se on tehokkain, mutta on itse kraanavedellä tehtykin parempi kuin ei mitään. Sen jälkeen siirrytään ruokavaliomuutoksiin, maitohappobakteerien syömiseen ja stressaamisen vähentämiseen”, Kovanen luettelee.

Hänen lempparinsa maitohappotuotteiden laajasta valikoimasta on Lepicol. Sitä saa luontaistuotekaupoista.

”Asidofilus bifidus –tuotteista on myös apua, mutta parhaiten ne vaikuttava vasta huuhteluhoidon jälkeen.”

Lähden Kovalaisen luota vatsaani pidellen. Mietin, miltä oma paksusuoleni näyttäisi röntgenkuvassa. En ole polttanut, nukun säännöllisesti ja liikunkin välillä, mutta stressaan sitten kyllä monen hyvän elämäntavan vaikutukset kumoon. Auttaisikohan suolihuuhtelu?

X