Hyvinvointi

Vartalo hallintaan Body Logic -jumpalla

Teksti: Anna.fi

Body Logic auttaa hyväksymään oman vartalonsa, lajin opettaja lupaa.

Unohda Pilates tai jooga ja kokeile jotain uutta: mene Janice Redmanin Body logic -tunneille. Edessäsi on jumppatunti vailla vertaa. Vahvalla newyorkilaisaksentilla suomea ja englantia sekaisin puhuva, pörröpäinen ja jäntevän lihaksikas Janice ei päästä ketään tylsistymään tunneillansa. Lause ”händäluun edesta” kajahtaa kipakasti monta kertaa, kun Janice kertoo mistä liikkeen tulisi lähteä ja miten se pitäisi tehdä.

Ekakertalaiselle ajatus saattaa jäädä hämärän peittoon, mutta kysymys on enemmänkin mielikuvituksesta. ”Häntäluun edestä on kuviteltava, sinun on käytettävä mieltäsi ja visualisoitava se”, Janice hahmottaa.

Opi tekemällä

Janice on kehittänyt Body Logic tuntinsa Motivus -kuntokeskukselle. Aluksi hän kutsui niitä ”yoga streching” nimellä, mutta sittemmin nykyinen nimi vakiintui tarkoittamaan jumppatuntia, jossa sekoitetaan joogaa, Pilatesta ja Alexander-tekniikkaa.

”Huomasin, että ihmiset tekivät jooga-liikkeitä väärin, joka voi olla todella haitallista. Ryhdyin korjaamaan liikkeitä ja asentoja, ja siitä muodostui pikkuhiljaa tuntini,” Janice kertoo.

Janice painottaa olevansa enemmänkin opettaja kuin ohjaaja. Hän ei anna oppilaidensa tehdä liikkeitä teknisesti väärin, sillä Body logic on hyvin yksinkertaista sen jälkeen, kun liikkeet oppii. Hän myös korostaa, että vartalo on taidetta, ei tiedettä. ”Sinun pitää elää ruumiissasi, tuntea se. Toisina päivinä ruumiisi tuntuu erilaiselta kuin toisina. Body logic tarkoittaakin, että sinun tulee tuntea ruumiisi.”

Janice on taustaltaan tanssija ja hän kertoo käyneensä Pilates –tunneilla jo 1970 –luvulla. ”Pilateksessa keskityttiin tuolloin lantioon ja siihen perustuu minunkin tuntini: nykyajan ihmisten lantio on kovin heikko. Kun lantiosi muuttuu, vartalosi muuttuu ja siitä tulee kaunis. Ja kaunis siinä mielessä, että se toimii.”

Janicen tunnit ovat teknisiä, mutteivät teoreettisia. Hän uskoo lihasmuistiin ja toistoihin. ”Ihmiset oppivat tekemällä, he eivät tarvitse teoriaa, vaan opetusta”, Janice sanoo filosofiastaan.

Kertoessani että Body logic -tunnilla jalkani tärisevät hysteerisesti, kun yritän tehdä niillä ilmassa liikkeitä, Janice sanoo ”good”. Hän pyytää kertomaan miltä minusta tuntuu kuukauden kuluttua. Janice korostaa, että harvoja asioita oppii ensimmäisellä kerralla. ”Eihän matematiikkaakaan opi ensimmäisillä tunneilla”.

Rakasta vartaloasi

Janicen tunneilla käy hyvin erilaisia ihmisiä ja tavisten joukossa treenaa sekä tanssijoita että näyttelijöitä. ”Minulla on oppilaana jopa yksikätinen nainen”, Janice kertoo. Miesten ryhmäänsä hän intoutuu kehumaan vuolaasti. ”He työskentelevät kuin koirat. Miehet eivät tuijota itseänsä peilistä niinkuin naiset, he vain tekevät liikkeet ja sillä siisti.”

Janicen tunnit ovatkin suosittuja ja hän kertoo, että samat ihmiset käyvät niillä vuodesta toiseen. Hän korostaa, että kysymyksessä on pitkän tähtäimen sitoutuminen omaan ruumiiseen. ”Opetan ihmisiä rakastamaan vartaloaan”, Janice kertoo. ”Yleensä kulttuurissamme opetetaan juuri päinvastoin, mutta minä painotan kaikessa positiivisia asioita”.

Janice kehottaa käymään tunneilla kerran tai kaksi viikossa. ”Body logic opettajia on yhteensä seitsemän ja jokainen heistä on koulutettu”. Yksi opettajista on Janicen Sophie-tytär, joka käytännössä kasvoi Body logic´iin.

Janice sanoo olevansa itse tuntiensa paras mainos: ihmiset luulevat häntä yleensä hieman päälle nelikymppiseksi, kun hän todellisuudessa on 55-vuotias.

Teksti: Marjaana Laakkonen / A4 Media Oy (9.12.2004)
Kuva: A4 Media Oy

X