Hyvinvointi

Vatsavaivat – 25 kysymystä

Teksti:
Anna.fi

Vatsavaivat ovat yleinen ongelma. Miten ummetusta voi ehkäistä, miksi vatsa kurisee? Entä mikä on helikobakteeri-infektio? Kotilääkärin asiantuntijalääkäri vastaa yleisimpiin vatsavaivoja koskeviin kysymyksiin.

Vatsavaivat

1. Voiko ruokavaliolla ja -rytmillä ehkäistä vatsavaivojen syntymistä?

Kyllä voi. Vatsa voi paremmin, kun ruokavalio sisältää runsaasti kuituja, sillä ne ovat hyväksi suolen toiminnalle. Erinomaisia kuidun lähteitä ovat kasvikset, kotimaiset marjat, hedelmät, puurot ja ruisleipä. Nopeita hiilihydraatteja, kuten pastaa ja valkoista leipää sekä pikaruokia, kannattaisi syödä vähemmän. Koska niissä on runsaammin kaloreita, eikä kuituja, ne aiheuttavat nopeasti täysinäisen olon.

Säännölliset ruokailuajat ovat tärkeät. Hyvä, monipuolinen aamiainen, esimerkiksi lautasellinen puuroa, muroja tai jogurttia, on vatsaystävällinen alku päivälle. Lounas ei saisi olla liian raskas. Jos syö illallisella pihvin, kannattaa kyytipojaksi valita perunan sijasta salaattia. Näin välttyy ähkyltä.

Vatsa ei pidä rasvaisesta ruuasta. Liiallinen rasvan käyttö voi synnyttää sappikiviä.

2. Miksi ruokailun jälkeen tulee levätä ennen kuin lähtee liikkumaan?

Vatsa tulee kipeäksi, jos harrastaa liikuntaa heti ruokailun jälkeen. Mitä ankarammin liikkuu, sen varmemmin saa vatsakramppeja. Puolisen tuntia lepoa riittää, jos ateria ei ole ollut raskas.

3. Mitä tarkoitetaan stressivatsalla?

Stressi aiheuttaa erilaisia vatsavaivoja: vatsa menee löysälle, närästää ja voi tulla vatsakramppeja. Vatsan toiminta voi myös muuttua epäsäännölliseksi. Mahahaavakin voi olla stressin seurausta, sillä stressatessa hapon eritys lisääntyy.

Stressiin reagoiminen on yksilöllisistä. Toiset sietävät sitä enemmän kuin toiset. Kaikkien vatsa ei reagoi stressiin.

4. Kuinka monta kertaa päivässä vatsan tulee toimia?

On normaalia ulostaa 1-3 kertaa päivässä. Jos vessassa joutuu käymään useammin, vatsan toiminta saattaa olla häiriintynyt. Häiriöstä kertoo myös se, jos suoli toimii huonosti. Jos ummetus jatkuu useita päiviä, kannattaa kääntyä lääkärin puoleen.

Suolen toimintaan voi vaikuttaa myös kotikonstein. Usein riittää, kun herää hieman aikaisemmin ja juo saman tien lasillisen vettä tai mehua. Kun hätä tulee pienen puuhastelun jälkeen, kannattaa mennä heti vessaan, kaikessa rauhassa. Harjoitus tekee tässäkin asiassa mestarin. Ulosteen pidättäminen ei ole viisasta, sillä se voi heikentää ulostusrefleksiä.

5. Mistä vatsan turvotus johtuu?

Turvotus johtuu siitä, että vatsaan kertyy ilmaa. Etenkin hotkiminen ja kuohuvat virvoitusjuomat voivat saada nielemään runsaasti ilmaa. Turvotusta on yleensä illalla, aamulla ihminen on laihimmillaan. Usein turvotuksen tunne on kuitenkin suurempi kuin turvotus itsessään. Pelkästään se, että vaatteet puristavat, saa olon tuntumaan turvonneelta. Toki ilmavaivat ja vatsan turvotus voivat johtua myös laktoosi-intoleranssista tai keliakiasta.

6. Mistä röyhtäily kertoo?

Syödessä ja juodessa ihminen nielee jonkin verran ilmaa. Kun paine vatsassa kasvaa riittävästi, kaasu purkautuu suun ja nenän kautta ja seurauksena on röyhtäys. Röyhtäykset voivat myös johtua bikarbonaattia sisältävien juomien, kuten limsojen ja oluen, nauttimisesta sekä ylensyömisestä. Myös jotkut sairaudet, esimerkiksi palleatyrä, voivat aiheuttaa tahatonta röyhtäilyä.

7. Aiheuttavatko ruoka-aineet ilmavaivoja?

Tietyt ruoka-aineet, kuten pavut, herneet, kaali ja sipuli, sulavat huonosti ja suolistoon kertyy kaasua. Myös rajut ruokavaliomuutokset aiheuttavat ilmavaivoja. Tämän takia uusiin ruoka-aineisiin tulisi totuttautua pikku hiljaa.

8. Miksi vatsa kurisee?

Kurina johtuu siitä, että suolistossa on runsaasti nestettä ja ilmaa. Kun ne liikkuvat suolistossa, syntyy kurinaa. Näin on esimerkiksi mahataudissa. Myös nälän tunne voi laukaista kurinan. Kurina on kiusallista, mutta harvoin sitä kuulee kukaan muu kuin se, jonka vatsa elämöi. Useimmiten kurina loppuu, kun syö jotakin.

9. Voivatko vatsavaivat johtua särkylääkkeistä?

Kyllä voivat. Jo parin viikon tulehduskipulääkekuuri voi vahingoittaa vatsaa. Pahimmillaan särkylääkkeet voivat aiheuttaa mahahaavan. Usein esimerkiksi reumapotilailla on mahahaava juuri sen takia, että he joutuvat käyttämään särkylääkkeitä jatkuvasti. Särkylääkkeiden käytön kanssa tulisi olla varovainen: niitä ei pitäisi koskaan syödä huvin vuoksi. Tulehduskipulääkkeitä parempi vaihtoehto on vatsaystävällinen parasetamoli.

10. Miten ummetusta voi ehkäistä?

Lisäämällä ruokavalioon kuitua sekä liikuntaa. Liikunta vilkastuttaa suolen toimintaa. Jopa pelkkä arkiliikunta, kuten rappujen nouseminen, tuottaa tuloksia. Ideaalia olisi liikkua päivittäin ainakin puolisen tuntia ja sen verran rivakasti, että syke nousee ja tulee hiki. Erinomaisia lajeja ovat muun muassa lenkkeily, sauvakävely, pyöräily, uinti, vesijumppa ja soutu.

11.Mistä johtuu, että maha menee äkisti kuralle?

Äkillinen ripuli liittyy esimerkiksi alkoholin käyttöön tai krapulaan, sillä alkoholi stimuloi suolen toimintaa. Myös vahvasti maustetut ruuat voivat saada vatsan kuralle. Sama koskee stressiä.

12. Miten tavallinen ripuli poikkeaa ruokamyrkytyksestä?

Ruokamyrkytyksen oireet ovat rajuja: olo on huono, oksettaa ja on vessahätä samanaikaisesti ja maha kramppaa. Oireet katoavat yleensä vuorokaudessa, ellei kyse ole salmonellasta tai suolistoloisista, jotka vaativat lääkärinhoitoa.

Ulkomailla ruokamyrkytyksiltä välttyy parhaiten, kun välttää majoneesi- ja maitopohjaisten sekä kypsentämättömien ­ruokien, kuten salaattien, syömistä. Juomana kannattaa käyttää vain pullotettuja juomia.

13. Mitä tarkoitetaan ärtyvällä paksusuolella?

Sitä, että maha on välillä löysä ja toimii vilkkaasti, ja välillä taas kova. Tämä johtuu yleensä kuituköyhästä ruokavaliosta, ja tilanne korjaantuu, kun lisää kuidun syömistä. Ärtyvä suoli on yleinen niillä, joiden elämä on kiireistä ja ruokailuajat epäsäännölliset.

14. Mistä laktoosi-intoleranssi johtuu?

Laktoosi-intoleranssissa maitosokeri ei imeydy suolistossa kunnolla sitä hajottavan laktaasientsyymin vähäisyyden tai puutteen takia. Seurauksena on erilaisia vatsavaivoja.

Laktoosi-intoleranssia esiintyy harvoin alle 5-vuotiailla. Heillä laktaasientsyymi toimii aktiivisesti. Laktaasientsyymin toiminta hiipuu kuitenkin iän myötä, mikä aiheuttaa osalle ihmisistä myöhemmin laktoosi-intoleranssin.

Kyseessä on varsin yleinen vaiva: suomalaisista laktoosi-intoleranssi on vajaalla 20 prosentilla. Oireilta välttyy välttämällä laktoosin nauttimista.

15. Miten kolonoskopia eli paksusuolen tähystys tehdään?

Paksusuolen tähystys tehdään taipuisalla tähystimellä, joka viedään suolistoon peräaukon kautta. Potilas makaa kyljellään yllään housut, joissa on takapuolen kohdalla reikä. Skoopissa on kameran lisäksi huuhtelu-, imu- ja toimenpidekanava. Se liukastetaan puudutusgeelillä.

Suolen mutkikkuudesta riippuen tutkimuksen kesto vaihtelee 15 minuutista tuntiin. Suolen mutkissa tähystin voi venyttää suolta ja tämä aiheuttaa kipua. Näytepalojen otto sen sijaan ei ole kivuliasta. Halutessaan potilas saa kipu- ja rauhoittavan lääkityksen. Tähystys voidaan tehdä myös nukutuksessa, mutta se on harvinaista.

Tavallisimpia syitä, joiden takia kolonoskopia tehdään, ovat ulosteessa oleva veri, pitkittynyt ripuli, peräpukamavaivat, suolentoiminnan muutokset, anemia, röntgenkuvauksella todettu kasvain, peräaukon haavaumat, pitkään jatkuneet vatsakivut, veriripuli sekä tulehduskäytävät eli fistelit.

Kolonoskopiassa nähdään muun muassa suoliston tulehdusmuutokset, haavaumat ja kasvaimet. Sen aikana voidaan poistaa polyyppeja eli limakalvokasvaimia, laajentaa suolen ahtaumaa, sitoa peräpukamia, merkitä löydöksiä, kuten kasvaimia tai tulehdusalueita, sekä poistaa mahdollisia vierasesineitä.

Toimenpiteen onnistumisen edellytyksenä on hyvä suolen tyhjentyminen. Suoli tyhjennetään kotona tutkimusta edeltävänä päivänä. Ennen sitä tulee olla viikon ajan syömättä siemeniä sisältäviä kasviksia sekä marjoja.

16. Millainen toimenpide on gastroskopia eli mahalaukun tähystys?

Mahalaukun tähystyksessä ruokatorven läpi mahalaukkuun viedään ohut, taipuisa putki. Putkessa on kuituoptiikkaan perustuva valo, jonka ansiosta mahalaukkua ja pohjukaissuolta voidaan tarkastella. Myös tähystimessä on ohut putki. Sen läpi voidaan ottaa koepaloja mahalaukun limakalvolta ja tutkia mahdollisia limakalvomuutoksia. Polyypit eli limakalvokasvaimet ja mahdollisesti niellyt vieraat esineet voidaan poistaa. Myös mahalaukun verenvuotojen tyrehdyttäminen onnistuu tähystimen avulla.

Gastroskopia voi saada potilaan yökkimään, mutta kunhan tähystin on saatu asetettua nielusta ruokatorveen, tilanne helpottuu. Tarvittaessa nielu voidaan puuduttaa, ja myös rauhoittavaa lääkettä on tarjolla. Nukutukseen joudutaan turvautumaan harvoin.

Tavallisimpia syitä tähystyksen tekemiseen ovat ylävatsavaivat ja -kivut, pitkittynyt närästys, nielemisvaikeudet, mahanesteen takaisinvirtaus ruokatorveen, selittämättömät­ rintakivut, pitkittynyt oksentelu ja pahoinvointi sekä anemia. Ennen tähystystä pitää olla kuusi tuntia syömättä ja juomatta. Tähystys kestää 5-10 minuuttia ja on kivuton.

17. Mikä on helikobakteeri-infektio?

Helikobakteeri-infektio liittyy alhaiseen elintasoon ja huonoon hygieniaan. Länsimaissa nämä infektiot vähenevät koko ajan, vaikka tautia ei hoidettaisi. Ilmiö johtuu siitä, että entistä harvempi lapsi saa tartunnan. Aiemmin tartunnan saattoi saada Suomessa esimerkiksi kaivovedestä.

Helikobakteeri viihtyy mahan limakalvolla ja voi viettää vuosikausia hiljaiseloa. Osalla ihmisistä se kuitenkin etenee ja voi johtaa maha- tai pohjukaissuolihaavan syntyyn. Tulehduskipulääkkeiden käyttö lisää niiden riskiä. Helikobakteeria kantavalla on hieman tavallista suurempi vaara sairastua mahasyöpään.

Helikobakteeri oirehtii ylävatsavaivoina. Bakteeri todetaan verestä, ulosteesta tai puhalluskokeesta. Hoitona käytetään järeää antibioottikuuria.

18. Mikä ero on närästyksellä ja refluksilla?

Närästys ja refluksi ovat synonyymeja. Närästystä on eriasteista. Refluksista puhutaan, kun mahan sisältö nousee ruokatorveen, joskus jopa nieluun saakka. Tämä rajoittaa syömistä. Siihen liittyy myös kovaa kipua ja korvennusta rintalastan alla.

Refluksi johtuu siitä, että ruokatorven alemman sulkijalihaksen toiminta häiriytyy ja lihas löystyy. Tämä voi olla geneettistä, mutta yleinen syy sulkijalihaksen löystymiselle on ylipaino ja ylensyöminen. Laihduttaminen onkin paras lääke. Hoitona käytetään myös happosalpaajalääkitystä sekä vaikeissa tapauksissa leikkausta.

Satunnainen närästys talttuu usein itsehoitolääkkeillä, samariinilla tai juomalla maitoa tai syömällä jogurttia, joka suojaa mahalaukkua. Närästykseltä välttyy, kun ei juo alkoholia eikä kuohuvia, happamia juomia sekä välttää rasvaisia ruokia, ylensyömistä ja myöhään illalla syömistä.

19. Mikä on Crohnin tauti?

Se on tulehduksellinen suolistosairaus. Tulehdusta voi olla joko paksu- tai ohutsuolen alueella tai koko suolistossa. Taudin oireita ovat muun muassa ripuli, oksentaminen, kivut oikealla alavatsassa, väsymys ja laihtuminen. Lapsilla voi olla myös kasvun hidastumista. Tauti voi näkyä myös suussa olevina haavaumina eli aftoina. Lisäksi suoleen voi tulla ahtautumia tai peräaukkoon fisteleitä eli tulehduskäytäviä.

Taudin synty on suurelta osin tuntematon. Perintötekijöillä tiedetään olevan vaikutusta sairastumiseen. Tauti todetaan tähystyksen tai suolistokuvauksen yhteydessä. Potilas on usein nuori. Hoitona on lääkehoito ja vaikeissa tapauksissa leikkaus. Tauti ei yleensä parane, vaan on krooninen.

20. Mikä on haavainen paksusuolitulehdus?

Kyse on kroonisesta suolitulehduksesta, joka sijaitsee paksusuolessa ja/tai peräsuolessa. Taudin aiheuttajaa ei tunneta. Se voi altistaa paksusuolen syövälle. Oireita ovat ripuli, jossa on verta joukossa, sekä laihtuminen. Potilas on yleensä nuori. Tauti todetaan tähystyksessä. Hoitona on lääkehoito.

21. Mistä tunnistaa keliakian?

Keliakia on kotimaisten viljojen aiheuttama elinikäinen sairaus. Vehnän, rukiin ja ohran sisältämä valkuaisaine, gluteeni, aiheuttaa ohutsuolen limakalvolla tulehdusreaktion ja suolinukan vaurion, mikä häiritsee ravintoaineiden imeytymistä. Keliakia oirehtii erilaisina vatsavaivoina, väsymyksenä ja anemiana. Se voi ilmetä myös iholla voimakkaasti kutisevana pienirakkulaisena ihottumana.

Keliakia todetaan verestä tai ottamalla ohutsuolesta koepala. Tilanne korjaantuu gluteiinittomalla ruokavaliolla. Se tarkoittaa, että ruokavaliosta poistetaan vehnää, ohraa ja ruista sisältävät viljavalmisteet.

22. Paraneeko mahahaava?

Mahahaava ilmaantuu usein keski-iässä tai myöhemmin. Sen yleisin muoto on pohjukaissuolihaava. Sen aiheuttaja on useimmiten helikobakteeri-infektio. Toinen merkittävä aiheuttaja on tulehduskipulääkkeet. Myös stressi voi johtaa mahahaavan syntymiseen.

Mikäli taudin aiheuttajaksi todetaan helikobakteeri, oleellinen osa hoitoa on bakteerin häätö. Antibioottikuuri kestää yleensä viikon. Onnistunut helikobakteerin häätö estää taudin uusiutumista. Jos taudin aiheuttaja on tulehduskipulääkkeiden käyttö, tauti paranee, kun lääkkeistä luovutaan. Jos lääkkeiden käyttöä on pakko jatkaa, esimerkiksi reuman takia, mahaa suojataan happopumpunsalpaajalla.

Mahahaava oirehtii poltteena ja kipuna etenkin ruokailun jälkeen ja öisin. Tyypillisiä oireita ovat myös ylävatsakipu, usein tyhjämahakipu ja pahoinvointi. Ruokahalu voi vähentyä ja paino laskea. Mahahaava todetaan tähystyksessä.

23. Mistä tunnistaa umpilisäkkeen tulehduksesta johtuvan vatsakivun?

Umpilisäkkeen tulehdukseen liittyy etova olo. Se saattaa tosin helpottaa hetkeksi. Sen jälkeen ylävatsasta alkanut kipu siirtyy mahan oikealle puolelle. Tämä tapahtuu yleensä vuorokauden sisällä.

Umpilisäkkeen tulehduksen taustalla ovat usein umpilisäkkeen ontelon tukkeutuminen ja paikallinen infektio. Tukkeutuminen voi johtua esimerkiksi ulosteen sisältämistä siemenistä tai muista suolistossa hajoamattomista kappaleista, kiinteästä kokkareesta paksusuolessa (ulostekivestä), suoliston loisista, imusolmukkeiden liikakasvusta, Crohnin taudista tai suoliston kasvaimista. Hoitona on leikkaus.

Umpilisäkkeen tulehdus on yleinen ja siihen voi sairastua minkä ikäisenä hyvänsä. Lapsilla umpilisäke puhkeaa herkemmin kuin aikuisilla. Umpilisäkkeen puhjetessa vatsakivut voimistuvat, ja kuume kohoaa korkeaksi. Kun märkää valuu vatsaan, se voi aiheuttaa hengenvaarallisen vatsakalvontulehduksen.

24. Mikä on vatsakatarri?

Helikobakteerin aiheuttamaa tulehdusta nimitettiin aiemmin vatsakatarriksi. Nykyisin sillä tarkoitetaan useimmiten vatsan ärsytystilaa, jolle ei löydy muuta selitystä.

25. Millaiset vatsavaivat ovat hälyttäviä?

Jos keski-ikäisen tai iäkkäämmän ihmisen vatsan toiminta muuttuu ilman näkyvää syytä selkeästi, kannattaa hakeutua lääkärin puheille. Kyse voi yhtä hyvin olla ummetuksesta, turvotuksesta, kivuista kuin siitä, että ulosteessa on verta. Äkillinen laihtuminen ja anemia ovat myös hälyttäviä oireita. Anemian syy tulisi aina selvittää.

Asiantuntijana gastroenterologisen kirurgian erikoislääkäri Tuula Ranta-Knuuttila, HUS, Jorvin sairaala.

X