Hyvinvointi

Vatsavaivat kuriin – Helli vatsaasi

Teksti: Anna.fi

On kosteita kekkereitä, grilliherkkuja, reissuja ja ruokarytmi rempallaan: kesä koettelee vatsaa ja saa sen kiukuttelemaan. Apu vatsan toiminnan häiriöihin löytyy ruokavaliosta ja apteekista.

Vatsavaivat kuriin

1. Hulivili vatsassa

Ripulissa löysän ulosteen mukana poistuu runsaasti nestettä ja suoloja, joten se kuivattaa elimistöä ja saa aikaan huteran olon. Kun mahdollisuus käsien pesuun on huono, ripulin aiheuttajabakteerit ja -virukset tarttuvat herkästi ihmisestä toiseen.

Ruoka hoitaa: Laimea mehu ja tee huolehtivat nesteytyksestä. Suolisto sietää niitä parhaiten pieninä, usein toistuvina, kehon lämpöisinä annoksina. Runsassokeriset juotavat sopii unohtaa, sillä sokeri sitoo suolesta nestettä ja kuivattaa elimistöä entisestään.Jos ruoka maistuu, hyvin haudutettu puuro banaanisosesilmällä hellii vatsaa. Hapanmaitotuotteet sisältävät hyvää tekeviä maitohappobakteereja ja saattavat jouduttaa paranemista. Ulkomaille matkaava vahvistaa suoliston vastustuskykyä maitohappobakteerikuurilla, joka alkaa noin viikkoa ennen matkaa ja jatkuu muutaman päivän vielä sen jälkeen. Probiootteja sisältävät mehut, mehukeitot ja maitotuotteet ovat kelpoja ripulin aikana, jatkuvassa käytössä niistä ei välttämättä ole hyötyä.

Apteekki auttaa: Veteen sekoitettavat, kaikenikäisille sopivat ripulijuomat sisältävät elektrolyyttejä ja suoloja, ja ne imeytyvät vettä tehokkaammin. Loperamidia sisältävät lääkkeet lamaavat suolta, joten niitä ei parane käyttää pitkää aikaa. Käsihygieniasta huolehtiminen estää ripulia leviämästä: käsihuuhde kannattaa pakata niin reissuun kuin mökillekin.

2. Lakkoileva suoli

Ummetuksessa suoli lakkoilee, uloste muuttuu kovaksi, ulostaminen kipeäksi ja vatsaa voi kouristaa. Ujo kakka kiusaa usein reissaajaa, kun suoli suivaantuu muuttuneista oloista, kuten matkantekoon liittyvästä runsaasta istumisesta, kotioloja vähemmän kuituja sisältävistä eväistä, kuumasta kelistä ja liian vähäisestä juomisesta.

Ruoka hoitaa: Ruisleivässä, kasviksissa, siemenissä ja pähkinöissä on rutkasti kuitua, joka tuo suoleen massaa. Valkoinen vilja, sokeri ja juustot pahentavat ummetusta. Kesäkuumalla pitää muistaa juoda riittävästi: kun kehossa ei ole tarpeeksi nestettä, kakka kuivaa. Liikunta laittaa suoleen vauhtia, samoin kahvi ja monella kuivatut hedelmät.

Apteekki auttaa: Plantago ovatan -kasvin siemeniä sisältävät kuituvalmisteet lisäävät suolen sisältöä ja sopivat säännölliseen käyttöön, kunhan niiden kanssa nautitaan riittävästi nestettä. Suolta ärsyttävät laksatiivit tuovat edellisiä pikaisemman helpotuksen: ne lisäävät suolen liikettä ja nukkumaan mennessä otettuina käynnistävät seuraavan aamun vessaistunnolla. Ne on tarkoitettu lyhytaikaiseen käyttöön.

Laktuloosivalmisteet sekä makrogolit ovat veteen sekoitettavia jauheita, jotka keräävät suoleen nestettä ja lisäävät suolen massaa. Ne auttavat yleensä yhdessä kahdessa päivässä.

3. Röyhyily riesana

Polttava tunne rintalastan takana kielii närästyksestä. Röyhtäisy helpottaa oloa. Se tuo suuhun happaman maun, kun mahalaukun sisältöä nousee ruokatorveen. Kosteat kesäkekkerit ja grilliruoka saattavat närästää.

Ruoka hoitaa: Kahvi, hiilihappoiset juomat ja alkoholi närästävät, samoin mausteinen ja rasvainen ruoka. Sipuli, paprika, kaalit ja sitrushedelmät sopivat monelle pieninä annoksina, mutta yhdessä suuren ruoka-annoksen ne tekevät usein olon epämukavaksi. Suu kannattaa laittaa säppiin muutama tunti ennen nukkumaan menoa: makuuasento myöhäisiin aterioihin yhdistettynä polttelee herkästi ruokatorvea.

Apteekki auttaa: Satunnaista närästystä voi hoitaa antasideilla, mahahappoa neutraloivilla ja sitovilla valmisteilla sekä mahahapon eritystä vähentävillä happosalpaajilla. Niitä sopii käyttää satunnaisesti. Jatkuva närästys kannattaa tutkituttaa lääkärillä.

4. Kaasut kiusana

Suolistossa syntyvä kaasu poistuu ilmavaivoina, välillä kiusallisen äänekkäästi. Kaasu kipristelee vatsassa kivuliaasti, usein turvottaakin. Kasvimaan antimet aiheuttavat monelle ilmavaivoja.

Ruoka hoitaa: Kypsentämättömät vihannekset ja ruisleipä keräävät monesti ilmaa suolistoon. Vatsan sietokykyä ja annoksia kannattaa kasvattaa vähitellen: litra tuoreita herneitä kerralla nautittuna saa herkkävatsaisella peffan pärisemään melko varmasti. Kypsennettyinä kasviksista ja pikkaisen vanhempana tai paahdettuna ruisleivästä tulee usein helpommin sulavaa.
Joskus tietyt ruoka-aineet eivät vain sovi ja silloin ne kannattaa jättää syömättä: ruisleivän ruokavaliostaan raakkaava saa kuitunsa vaikka kaurasta, tarvittaessa apteekissa myytävistä kuituvalmisteista. Maitovalmisteiden vaihto laktoosittomiin voi helpottaa pinkeää oloa, vaikkei laktoosi-intoleranssista kärsisikään.

Apteekki auttaa: Dimetikoni-tabletit pienentävät kaasukuplien kokoa ja helpottavat siten oloa. Ilmavaivoja aiheuttavien ruoka-aineiden vaikutuksia voi vähentää entsyymivalmisteilla. Ne nopeuttavat ruoka-aineiden pilkkoutumista ja siten ruuan sulatusta.

5. Suivaantunut suoli

Ärtyvä suoli on oireyhtymä, jossa oireita riittää – usein samalla ihmisellä ripulista ummetukseen ja vatsan turvotuksesta ilmavaivoihin. Vaivasta puhutaan monesti stressivatsana, jota aikataulutettu loma tuskin helpottaa.

Ruoka hoitaa: Ärtyneen suolen oireyhtymää poteva saa monesti vatsavaivoja hiilihydraateista, jotka imeytyvät vain osittain ohutsuolessa ja hajoavat paksusuolessa bakteerien toimesta.

Varottavien listalta löytyy ruis, vehnä, ohra ja liuta kasviksia ja hedelmiä, kuten omena, luumu, päärynä, vesimeloni, palkokasvit ja monet kaalit ja sipulit. Sokerialkoholeja sisältävät keinotekoisesti makeutetut juomat, makeiset ja purukumit sekä terveysvaikutteiset inuliini-kuitua ja frukto-oligosakkaridia sisältävät jukurtit ja mehut kuuluvat samalle vähennettävien tai vältettävien listalle. Ruokavalio on kuitenkin yksilöllinen ja itselle sopiva löytyy kokeilemalla.

Apteekki auttaa: Ärtyvää suolta hoidetaan aina kulloisenkin oireen mukaan, esimerkiksi ummetusta laksatiiveilla ja kuituvalmisteilla. Kuituvalmisteet tepsivät myös krooniseen ripuliin, sillä kuitu sitoo nestettä.

Asiantuntijoina: ravitsemusterapeutti Katja Nissinen, Diacor ja proviisori Ilona Haikala, Yliopiston Apteekki.

Teksti: Virve Järvinen

X