Hyvinvointi

Vauhtia ja vaihtelua liikuntaharrastuksiin

Teksti:
Anna.fi

Oletko kyllästynyt samoihin maisemiin lenkkipolulla? Tai kaipaatko vaihtelua jumppatuntien perusaskeleisiin? Suomeen rantautuneet uudet liikuntamuodot voivat olla vastaus ongelmiisi. Samalla sinulla on mahdollisuus tutustua Brasilian ja Afrikan elämänmenoon, Intian joogaoppeihin tai vaikkapa vedenalaiseen maailmaan. Ja tietenkin trimmata korsettisi kesäkuntoon.

Jooga

Kuumaa joogaa

Hot Jooga on maailmalla yksi nopeimmin kasvavia liikuntamuotoja. Sen nimeen vannovat niin perheenäidit, elokuvatähdet kuin huippu-urheilijatkin. Hot Joogan kehittäjä Bikram Choudhury opiskeli Intian Kalkutassa joogaa jo nuoruusvuosinaan. Muutettuaan Amerikkaan hän alkoi simuloida Kalkutan kuumia sääolosuhteita joogahuoneessaan lämmittämällä sen 35 °-40 °C lämpötilaan. Bikram havaitsi heti, miten merkittävä osuus lämmöllä on oikeaoppiseen ja turvalliseen joogaan. Hän alkoi opettaa sitä myös muille ja näin syntyi Hot Jooga.

Hot Joogassa lihaksiin luodaan lämpöä sisältäpäin pitkillä (10-60 sekuntia) lihasjännityksillä, samalla harjoitushuoneen korkea lämpötila auttaa  rentouttamaan lihakset ja jänteet. Tämä vähentää ylivenytyksistä johtuvien urheiluvammojen vaaraa. Lämpö myös lisää sydämen sykettä ja tekee näin harjoituksesta kuntoa nostattavan. Hot Jooga ei ole nuudelijoogaa, eli aloittaessaan ei tarvitse olla notkea, vaan notkeus tulee säännöllisen harjoituksen myötä. Kaikkiin asentoihin edetään asteittain, kukin kykynsä ja kuntonsa mukaan.

Joogaa harjoitettaessa kehon fyysinen voima lisääntyy, kun lihaksisto ja jänteet venyvät ja voimistuvat. Joogan eri asanat eli asennot, sekä lihaslukot stimuloivat sisäelimiä ja piristävät aineenvaihduntaa. Liikkeet puolestaan kehittävät motoriikkaa ja liikkuvuutta. Joogassa työskennellään paljon selkärankaa ympäröivien lihasten kanssa. Näiden lihasten vahvistaminen parantaa ryhtiä ja avaa rintakehää. Joogan kautta opitaan myös keskittymiskykyä ja kärsivällisyyttä.

Vesijuoksu

Ylös, ulos ja lenkille uima-altaaseen!

Myös uimahallit ovat lisänneet tarjontaansa mitä erikoisimpia lajeja. Polskuttelun lomassa voi nykyään jumpata, juosta ja pyöräillä. Vedessä liikkumisella on puolensa, sillä se on tehokasta eikä se rasita niveliä.

Hydrobic-tunneilla aerobicataan vedessä. Vaikka uimataidoissasi olisikin petrattavaa, ei hätää; jumpatessa käytetään kelluntavyötä ja osa tunneista pidetään altaan matalassa päässä. Alkulämmittelyssä nostetaan sykettä käyttäen omaa kehoa ja veden vastusta apuna. Lopuksi tehdään vielä rentouttava venyttely.

Pyöräilyn harrastajat voivat puolestaan fillaroida uima-altaassa. Hydrorider on allaspyörä, joka antaa uudenlaisen ulottuvuuden polkemiseen. Veden vastus tekee harjoittelusta haasteellista, sillä vastus on sitä voimakkaampi, mitä vauhdikkaammin poljetaan. Vedessä pyöräily on tehokasta, sykettä kohottavaa ja lihaksia vahvistavaa harjoittelua.

Myös lenkkipolku löytyy veden alta. Vesijuoksutunti parantaa hapenottokykyä ja ylläpitää nivelten liikkuvuutta ja lihasvoimaa. Tunnit pidetään syvässä vedessä ja apuvälineenä käytetään kelluntavyötä.

 Uusia tuulia tanssi- ja jumppasaleilla

Tanssi- ja jumppatuntien valikoima on kasvanut viime vuosien aikana ilahduttavan paljon. Niin paljon, että yltäkylläinen tarjonta saattaa aiheuttaa suorastaan valinnanvaikeutta. Tässä muutama houkutteleva esimerkki:

Polynesialaisen tanssinpyörteissä voi perehtyä tyynen valtameren tansseihin. Tunneilla opetellaan tansseja muun muassa Tuamotu- ja Cook-saarilta, Havaijilta sekä Samoalta. Polynesian kulttuurien kirjo on yhtä laaja kuin saarten välinen Tyynimeri ja se näkyy myös tanssityyleissä. Kuuluisimpia polynesialaisia tansseja on havaijilainen hula.

Brazil Moves –tuntiin tiivistyy brasilialainen elämänilo, rytminen rikkaus, monikulttuurisuus ja avoimuus uusille vaikutteille. Tunneilla tutustutaan samba-reggaeen (Pohjois-Brasiliassa sijaitsevassa Salvadorin kaupungissa syntynyt tanssilaji), joka on saanut vahvoja vaikutteita brasilialaisen kulttuurin afrikkalaisista juurista, sekä brasilialaisesta funkista, soulista, hip-hopista ja perinteisestä iloisen energisestä karnevaalisambasta.

Afro power dance

Afro Power Dance on saanut inspiraatioita erilaisista afrikkalaisista tanssityyleistä, niiden liikkeistä ja leikillisyydestä. Sen kehittäjä, Cecilia Gustafsson, on yksi suosituimmista ja menestyneimmistä Niken eliittiohjaajista. Afro Power Dance auttaa vahvistamaan sydän- ja verisuonien ohella selkää, jalkoja sekä keskivartaloa. Tämän lisäksi myös selkäranka, hartiat ja lantiot saavat joustavuutta. Fyysisten etujen lisäksi lupaillaan, että osallistuja saa keskittyneen, energisen ja ”maanläheisen” olon.

Happy Hour on Marco Bjurströmin kehittämä liikkumisen iloa ja riemua korostava tanssitunti. Näillä tunneilla on totisesti pilkettä silmäkulmassa. Alkutunti on hikeä ja riehumista, sitten mitä erilaisempia tanssisarjoja, kuten afroa, discoa, lattareita, showta, rockia ja tietysti nami-namia! Alaikäraja näille tunnille on 20 vuotta ja yläikäraja n. 120.

Bailatino

Bailatino Mama&vaavi on äidin ja vauvan yhteinen tanssillinen liikuntamuoto. Tunnin aikana kohtaavat latinalainen musiikki, liike ja kommunikaatio, jotka yhdistävät äitiä ja vauvaa, luovat myönteistä ja iloista ilmapiiriä sekä auttavat äitiä kuntoutumaan synnytyksen jälkeen. Tuntien aikana tutustutaan moniin eri tansseihin, kuten sambaan, salsaan, tangoon ja reggeatoniin. Tanssimisen lisäksi tarjolla on myös lihashuoltoa sekä venyttelyä.

Korsetti kesäkuntoonkeskittyy nimensä mukaisesti keskivartalon tehotrimmaukseen. Treenin tarkoitus on piukentaa pakaroita, kiinteyttää vatsan seutua ja kohentaa ryhtiä. Tunti sisältää myös tasapainoa ja kehonhallintaa kehittäviä harjoitteita. Kurssilla käydään läpi keppijumppaa, bodya ja corea käsipainoilla ja keskivartalon hallintaa pilatespalloilla. Extreme –käytössä ovat bosu, gymstick, flexibar ja fitball.Jokaisen kerran jälkeen saa kotiin viemisiksi uuden ja helposti kotona toteutettavan treeniohjelman.

Nia (Neuromuscular Integrative Action) on rantautunut Suomeen Amerikasta, jossa se syntyi jo yli 20 vuotta sitten. Nia on dynaaminen liikuntamuoto, jossa sekoitetaan taitoa ja tietoa monesta eri lajista ja tanssityylistä, kuten Tai Chi, Tae Kwon Do, Jooga, Feldenkrais ja Alexanteri-tekniikka, Moderni-, Duncan- ja Jazztanssi, itsepuolustus- ja parannustaito. Nia auttaa korostamaan luonnollista asentoa ja parantamaan lihastasapainoa ja kestävyyttä.

Lisätietoa lajeista:

Brazil Moves, Polynesialainen tanssi, Nia

Afro Power Dance, Bailatino Mama&Vaavi

Happy Hour

Korsetti kesäkuntoon:
www.dayspa.fi

Hot Jooga

Hydrobic, hydrorider, Vesijuoksu.

Teksti: Jenni Hokkanen

X