Hyvinvointi

Vihanhallinta – 4 askelta mielenrauhaan

Teksti:
Anna.fi

Oletko jatkuvasti vihainen? Saavatko pienetkin asiat sinut hetkessä raivon partaalle? Lue Ninan, 42, kokemus elämästä pohjattomassa vihassa. Katso samalla 4 vinkkiä rauhoittumiseen.

Hallitse viha – 4 askelta mielenrauhaan
”Tunnen jatkuvasti vihaa ja syvää katkeruutta”

Ninan lapsuudessa oli voimakkaita hylätyksi jäämisen tunteita, jotka olivat peräisin vanhempien vaikeasta avioerosta ja isän uudesta kumppanista. Ninasta kehittyi vahva lapsi, joka yritti aina miellyttää vanhempiaan. Aikuisiällä lapsuuden karut kokemukset heijastuvat mm. kyvyttömyytenä solmia pysyviä seurustelusuhteita.

– Riidat läheisten kanssa päättyvät siihen, että ajan ihmiset pois luotani. Raivo on välillä ihan suhteetonta siihen nähden, mikä syy on.

– Olen ihmisenä hyvin reviiritietoinen, ja jos koen muiden loukkaavan oikeuksiani, näen punaista. Syvä masennukseni ilmenee usein ulospäin vihana.

– Vihanpuuskassa mielessäni kuohahtaa, enkä saa tunteita hallintaani. Saatan suutuksissa sanoa juuri niin kuin ajattelen, miettimättä sanomisieni seurauksia. Saadessani vihaan etäisyyttä tulee katumus siitä, miten hirveä ihminen olen.

– Koen esimerkiksi lapsuuden vaikeudet lannistavina. Käytökseni on aikuisuuden myötä hieman lieventynyt, mutta edelleen saatan puuskassa sanoa todella pahasti, Nina myöntää.

– Hermostun, jos minulle suututaan takaisin tai ei alistuta vihalleni.  Joskus vaikka toinen tekisi mitä, se ei riitä. Ainoa, mitä voi, on myötäillä minua täydellisesti ja osoittaa, että ymmärtää minua.

– Parisuhteissa tartuin aina uudestaan ja uudestaan vihastuttaviin piirteisiin kumppaniini ja saatoin suuttua uudestaan jo sovituista asioista. Joskus olin sitä mieltä, että on asioita joita ei voi ikinä antaa anteeksi. Nyt en ole aivan varma asiasta.

Hallitse viha – 4 askelta mielenrauhaan
Vihanhallinnan aakkoset

Viha voi olla peräisin peloista tai aikaisemmista huonoista kokemuksista kuten Ninan tapauksessa. Pahimmillaan viha tuhoaa ja johtaa väkivaltaan.

Vihan viedessä mukanaan vaihda ympäristöä, koska lähiympäristö on usein osa vihan ja ärtymyksen syytä.

Rauhoita itsesi!

Psykokologit suosittelevat tasapainottavaa lähestymistapaa vihaan. Yksinkertainen menetelmä rauhoittumiseen on syvä hengitys ja itsensä rauhoittaminen mielikuvilla. Toista seuraavia ohjeita:

  1. Hengitä syvään ja ajattele hengityksen kumpuamista palleasta.
  2. Samalla kun hengität syvään, toista itsellesi ”ota rauhallisesti”.
  3. Visualisoi itsesi mielessäsi rentoutuneessa olotilassa.
  4. Hitaat joogaharjoitteet rentouttavat lihaksiasi ja auttavat rauhoittumaan.
Hallitse viha – 4 askelta mielenrauhaan
Älä tukahduta vihaasi

Vihanpuuskassa tehdään usein hätiköityjä päätöksiä ja tunnetaan moraalista oikeutta käyttäytyä törkeästi.

Vihan tukahdutus voi kuitenkin johtaa masennukseen, häpeään ja syyllisyyteen. Kun aggressio ja viha puetaan sanoiksi ja niille luodaan mieli, vihalla on mahdollisuus muuttua voimavaraksi.  

Teksti: Tarja Vilén

X