Hyvinvointi

Villi nuoruus ei jää unholaan

Teksti:
Anna.fi

Vaikka kuinka yrittäisi unohtaa nuoruuden hulluudet, niitä harvoin pääsee pakoon. Usein muistot herättävät huvittuneisuutta tai vieläkin suunnatonta häpeää.

Villi nuoruus

Nuorena on tullut käytyä oma koulunsa, kun etsii rajojaan esimerkiksi alkoholin käytön kanssa. Vaikka mitään ei katuisikaan, ajatus siitä, että joutuisi itse kokemaan saman koulun oman lapsen osalta, saa miettimään kannattaako jälkipolvea edes hankkia.

Legendaariset pilapuhelut

Suurimmalla osalla on kokemuksia pilapuheluista. Niitä on soitettu esimerkiksi tutuille tai treffilinjoille. Ehkä nykyään puhelut ovat korvaantuneet netissä tehtyihin piloihin, mutta aikaisemmin koulupäivän jälkeen hauskinta puuhaa oli kavereiden kanssa soittaa pilapuheluita. Toiminnassa tuli kuitenkin noudattaa varovaisuutta sen suhteen, miten tarkasti ”fossiilit” tarkistivat puhelutietoja.

”Me soiteltiin kaverin kotipuhelimesta ala-asteella puhelinluettelosta valittuihin naisten numeroihin ja koetettiin saada puhelinvastaaja vastaamaan, ja jätettiin sinne viestejä ns. toisilta naisilta heidän miehilleen. Tosi idioottia touhua, mutta onneksi varmaan meidän äänetkin oli niin nuoria 11 -vuotiaina, ettei varmasti mennyt läpi. Hävettää silti.” Nainen 28v.

Nuoruus

”Soiteltiin usein sellaiselle treffilinjalle, jolle naiset saivat soittaa ilmaiseksi, mutta miehiltä se maksoi hunajaa. Kavereiden kanssa soiteltiin naisina tietenkin. Sitten juteltiin tuhmia ja saatiin kiimaiset ukot kuolaamaan. Pointtina siinä kai oli lähinnä kusetuksen viehätys ja joskus vietiin se niinkin pitkälle, että sovittiin kaverin kanssa ”seksitreffit”. Sitten painuttiin sinne paikan päälle pikkupoikien kanssa naureskelemaan saapuvalle reppanalle.” Mies 25 v.

Etsitään rajoja alkoholinkäytölle

Jälkikäteen monia käy vanhempansa sääliksi kaikista koettelemuksista, joita he seurasivat sivusta aikanaan. Joskus tulee mietittyä, että onneksi vanhemmat eivät ole tietoisia aivan kaikesta nuoruuden toilailuista. Aina ei kuitenkaan muistu mieleen säästellä äiti-paran hermoja.

”Vanhemmille tuli oltua jossain välissä aivan kamala; tulin kotiin viikonloppuriennoista sunnuntaiaamuisin yhdeksän aikaan. Riidellessä olen heittänyt isää tuolilla (tuoli hajosi, isä sai vain henkisiä vammoja). Kerran kaadoin sangollisen vettä äidin päälle sänkyyn (oli tarkoitus mennä isän niskaan, mutta vikkelänä ehti väistää…). Lisäksi n. 14-vuotiaana sinnikkäästi ostin joka päivä uuden tupakka-askin, vaikka äiti joka ilta takavarikoi sen takin taskustani.” Nainen 25v.

Nuoruus

”Oli tajuttu parhaan kaverin kanssa, että alkoholia pystyy tekemään itse ja hankittiin sopivat välineet kiljun teolle. Kilju tehtiin yhdessä kerrostalomme kellarissa ämpäriin ja pohjana kiljulle toimi appelsiinimehu. Ei kuitenkaan jaksettu odottaa tarpeeksi kauan kiljun valmistumista joten juotiin sitä liian aikaisin. Soppa maistui aivan kamalalta, mutta sisukkaasti me kaksi pientä tyttöä sitä vedettiin. Kiljun huono puoli on se, että humala nousee vielä pitkään, koska litku on vielä vatsassakin käymisvaiheessa. Pidin aina huolen siitä, että olin kotiintuloaikaan kotona. Huono puoli oli se, että kotiin tullessani kävelin pitkin seiniä. Ylpeästi ohitin vanhemmat ja haukkasin iltapalaa kuten tavallisesti ja painuin nukkumaan. Äiti repi hiuksia epätoivoissaan katsoessaan menoa ja huutoahan siitä taas tuli.” Nainen 29v.

Oman osuutensa nuorison rajojen etsinnästä saavat kokea opettajat. Vaikka aina ei olisikaan syytä, opettajatkin tuntuvat uskovan hyvään.

”Lukiossa minulla ja kaverillani oli tapana joka perjantai juoda välitunneilla. Aloittelimme heti aamusta ja välitunnin aikana ehti aina juoda noin kolme olutta. Tunneille osallistuimme sopivassa pöhnässä ja läpi vuoden meillä oli joka perjantai aurinkolasit päässä. Ikinä ei ihme kyllä jääty kiinni.” Mies 26 v.

”Ylä-asteella vedimme kaverin kanssa seurakunnan tiloissa kavereille nuorten kerhoa. Saimme kerhonpidosta pienen korvauksen. Pappi ja nuoriso-ohjaaja eivät olleet kuitenkaan tietoisia siitä, että ohjelmaamme sisältyi ainoastaan ryyppääminen. Kun nuoriso-ohjaaja tuli alkuun tarkastuskäynnille meillä oli valmiina aina selitykset siitä, mikä on illan ohjelma.” Mies 26 v.

”Kuuluin aktiivisesti oppilaskuntaan yläkoulussa. Toisen aktiivin kanssa kävimme aina kaikilla mahdollisilla nuorisoliittojen seminaareilla, jotka järjestettiin risteilyillä. Saimme luvan suoraan rehtorilta, joka kerran piti meille pitkän puheen siitä miten ylpeä hän on aktiivisuudestamme ja halusta vaikuttaa nuorison asioihin. Risteilyillä osallistuimme aina kyllä viralliseen ohjelmaan, mutta muuten kulutimme aikamme ryyppäämällä railakkaasti laivalla.” Mies 26 v.

Nuoruus

”Yksi kohtuullisen legendaarinen keikka sattui luokkaretkellä Berliinissä. Tuli vedettyä enemmän, kuin kroppa pystyi käsittelemään. Kaverit laittoivat mut taksiin ja kohti majapaikkaa, mutta kuski unohti osoitteen. Mä taas olin niin kekkulissa, ettei mulla ollut aavistustakaan. Samoin luulin, että mun lompakko oli varastettu, koska en tajunnut, että se roikkui fiksusti mun housujen sisäpuolella sellaisessa erillisessä matkalompakossa, yhdessä oikean osoitteen kanssa. Kuski vei mut sitten suoraan poliisiasemalle, jossa istuttiin hetki putkassa selviämässä. Viimein muistin yhden frendin puhelinnumeron ja sain soittaa sille. Tässä vaiheessa kaikki olivat jo saapuneet majatalolle ja siellä opettajat ihmettelivät, että missäs se yksi mahtaa vielä keikkua. Poliisit tarjoutuivat sitten ystävällisesti heittämään mut suoraan sudenpesään, vaikka yritin selittää, että paras olisi, jos saisin mennä ihan itse. Saavuin sitten poliisisaattueessa suoraan opettajien syliin.” Mies 26 v.

Pieniä laittomuuksia ja rikoksia

Aina ei lakikaan aseta nuorille rajoja. Mikään tuskin tekee nöyremmäksi kuin putkassa vietetty yö tai poliisikuulustelut. Poliisisedillä tuskin riittää ymmärrystä yhtä paljon kuin omilla vanhemmilla.

”Ajoin humalassa ilman korttia ja alaikäisenä kaverini isän auton metsään. Isä joutui kaikessa hiljaisuudessa lunastamaan sen auton ja siitä sitten korjattiin minulle ensimmäinen autoni. No sillä autolla tulikin sitten opeteltua kaikenlaista. Peräänajoja tuli muistaakseni kolme ja kaikki olivat minun syytäni. Kerran oli sitten ihan pakko lähteä hakemaan lisää kaljaa jo loppuneiden tilalle lähihuoltikselta ja olihan sitä ihan pakko mennä sillä autolla, kun siinä oli niin hienot stereot. Kaveri ajoi ja menetti auton hallinnan osittain jurrinsa ja osittain erittäin liukkaan kelin takia. Siinä meni sitten kaksi muutakin autoa lunastukseen ja yö vietettiin putkassa. Jälkeenpäin tapahtumaa seurasi vielä ihan tuntuvat sakot, minulle vielä isommat koska olin luovuttanut avaimet hieman päihtyneelle ystävälleni. Sen auton matka jatkui siitä sitten teräspalikkana takaisin Kaukoitään. Luulisin, että kokonaisuudessaan tuon auton ylläpito tuli maksamaan isälleni n.100 000mk. Kaikesta huolimatta rakastin sitä autoa ja aikaa sen kanssa. Olen monesti ihmetellyt ja kiitellyt Luojaa siitä ettei mitään pahempaa ikinä tapahtunut. Jälkeenpäin olen toiminut ammattikuskina sekä käyttänyt raskaita pyörökuormaajia ja minusta on kasvanut ennakoiva ja rauhallinen kuljettaja.” Mies 30v.

”Kaveriporukastamme joku oli lukenut internetistä, että polttamalla muskottipähkinää pääsee samaan fiilikseen kuin pilvenpoltolla. Ostin meille maissipiipun ja otimme äitini maustekaapista muskottipähkinää jauheena. Fiilis oli kuitenkin kaikkea muuta kuin hyvä, kun keuhkot olivat täynnä muskottijauhetta. Pahinta oli, että isäni myöhemmin löysi piipun ja tietysti epäili minua huumeiden käytöstä. Vihainen isä poltti piipun mielenosoituksellisesti takassa minun yrittäessä vakuuttaa, että piipulla oli kokeiltu vain mausteita. Tänä päivänäkään en pysty sietämään muskottipähkinää.” Mies 26 v.

”Nuorena toimin nuorisovaltuustossa. Järjestimme saunaillan, jonne tuli vanhempia päättäjiä ja saksalaisia nuorisovaltuutettuja. Saksalaiset toivat mukanaan kontillisen olutta ja pidimme varsin kosteat juhlat. Huomasin illansuussa, että kaljaa tulisi jäämään suuria määriä yli, joten soitin kavereilleni, että tulevat hakemaan kaljaa autolla. Sillä aikaa kun kaverit lastasivat kaljaa takakonttiin kellarissa, toisen kaverini kanssa huolehdimme, ettei kukaan vieraista mennyt kellariin. En ole varma arvasiko kukaan meidän olleen kaljavarkauden takana. Kaljat juotiin seuraavana päivänä ylioppilasjuhlissani.” Mies 26 v.

Ujoa ihastusta ja epäonnista rakkautta

Nuoruus

Rakkauden suhteen ihmisellä tuntuu aina olevan opittavaa, rakastunut ihminen kun ei pysty näkemään kaikkia asioita kylmän järkevästi. Nuorilla on kuitenkin tapana nähdä asiat liiankin dramaattisesti. Ei se elämä ihan oikeasti lopu siihen, että Ekin kaveri tulee välitunnilla kertomaan, että Eki ei halua olla enää yhdessä kimpassa.

”Paha harmistuksen aihe on noin vuoden kestänyt riita ikiaikaisen bestiksen kanssa. Riita koski poikaa, johon joskus olin ihastunut ja vaikka seurustelin jo toisen kanssa, en antanut bestikseni olla entisen ihastukseni kanssa. Taakse jäänyttä jo, mutta ko. asiasta ei vieläkään puhuta ystäväni kanssa, joka edelleen on bestikseni.” Nainen 25v.

”Ihastuin Deitti-netissä nuoreen mieheen, joka tapaamisella osoittautuikin 11 vuotta itseäni vanhemmaksi. Syntyi silti suhteen kaltainen, mutta pian selvisi myös että ns. entinen tyttöystävä olikin nykyinen vaimo, ja olin huomaamattani joutunut keskellä mitä eriskummallisinta kolmiodraamaa. Opettavainen, mutta varsin kyseenalainen seikkailu 17-vuotiaalle. Jatkossa ymmärsin olla varovaisempi netti-ihastusten kanssa.” Nainen 27v.

”16-vuotiaana lähdin kavereiden kanssa risteilylle. Meitä oli iso kaveriporukka ja valvojina oli mm. kaverin äiti ja kaverin enon vaimo. Ilta oli aluillaan ja olin jo todella humalassa, kun jostain syystä päädyin hyttiin kaverin enon vaimon kanssa, joka vietteli minut. Ainoa muistikuvani oli, että itkin vuolaasti ja hoidin hommia samalla. Kaveriporukan tytöt olivat kuitenkin havainneet katoamiseni ja tulivat repimään minut hytistä ulos kesken toiminnan. Enon vaimo jatkoi iltaa etsien uusia saaliita ja minun iltani jatkui normaalisti tukevassa humalassa. Seuraavana päivänä kaveriporukan kesken sitten mietittiin, että miten onnistutaan pitämään tapahtunut salassa kaverin äidiltä. Risteilyn jälkeen olen nähnyt kyseistä tätiä muutamaan otteeseen kaverin juhlissa ja tunnelma on ollut aina todella vaivaantunut. ” Mies 25 v.

Nuoruus

”Parhaan kaverin kanssa 13-vuotiaina seurusteltiin kahden vanhemman pojan kanssa, jotka olivat myös kaveruksia. Kaverini ei ollut kuitenkaan yhtään ihastunut toiseen poikaan ja minä taas olin aivan rakastunut. Kaverini päätti jättää ”poikaystävänsä”. Niinpä seuraavana yönä oma poikaystäväni soitti minulle keskellä yötä hieman humaltuneena ja selitti ettei voisi olla enää kanssani, koska hänen on oltava uskollinen ystävälleen. Itkin puhelimessa aivan murtuneena ja kirosin kaveriani, joka oli laittanut poikki suhteensa. Hyvitykseksi poikaystäväni tarjosi minulle toista kaveriaan. Hysteerisesti hoin puhelimeen, etten halua hänen kaveriaan vaan hänet. Aamulla isäni tuli tuiman näköisenä huoneeseeni ja sanoi, että et kyllä varmasti ala olla yhdessä kenenkään ”Jartsan” kanssa. Isä oli sattunut nostamaan luurin samaan aikaan vastatakseen puheluun ja oli kuullut koko puhelun. Itkuisena ja nolona sanoin, että ei ollut aikomustakaan.” Nainen 28 v.

Ymmärrystä vanhemmille

Nuoruus

Useinhan nuoristakin kasvaa aikanaan täyspäisiä aikuisia ja itsekin vanhempia, jolloin ymmärrystä voi löytyä uudella tavalla vanhempia kohtaan. Ja kyllä vanhemmat itsekin kasvavat lasten mukana. Harva tuntuu katuvan nuoruuden kokeiluja, koska kaikki kokemukset ovat lopulta muokanneet siihen, mitä on tänä päivänä. Huonotkin kokemukset ovat voineet kääntää elämänpolkua niin, että jotain todella hyvää on odottanut nurkan takana. Tukea ja tietoa jälkikasvunsa kanssa taisteleville vanhemmille tarjoaa esimerkiksi Mannerheimin lastensuojeluliitto.

Teksti: Tarja Vilén

X