Hyvinvointi

Virkisty kesään!

Teksti:
Anna.fi

Kevätväsymystä ilmassa? Vetämättömyys voi johtua monista asioista, kuten yksipuolisesta ravinnosta tai vähäisestä liikunnasta. Ota käyttöösi luonnon omat piristäjät!

Virkisty kesään!

1. Syö säännöllisesti

Syö 3-4 tunnin välein, jotta verensokeri pysyy mahdollisimman tasaisena. Sekä liian korkea että liian matala verensokeri voivat aiheuttaa väsymystä ja mielialan muutoksia.

2. Liiku ja harrasta seksiä

Liikunta lisää hyvää oloa ja pirteyttä antavien endorfiinien määrää elimistössä. Liikunta lisää myös välittäjäaine serotoniinin määrää, joka sekin kohottaa mieltä. Lisäksi serotoniini parantaa unta.

Säännöllisesti liikkuvien on todettu kärsivän muita vähemmän unihäiriöistä. He nukahtavat nopeammin, nukkuvat sikeämmin ja pitempään.

Myös seksin aikana elimistöön vapautuu normaalia enemmän serotoniinia.

3. Tankkaa valoa

Valoa tarvitaan muun muassa unihormoni melatoniinin syntymiseksi. Melatoniini on se aine, joka saa meidät tuntemaan itsemme väsyneiksi illalla. Tätä uniainetta ei erity kuin päivällä, sillä valo on tarpeen sen synnyssä. Tankkaa siis valoa; se takaa helpon nukahtamisen ja syvän unen.

4. Selvitä unitarpeesi

Aikuinen tarvitsee unta 7-9 tuntia yössä. Vain noin 15 prosenttia ihmisistä tarvitsee unta alle kuusi tuntia pysyäkseen pirteinä. Pienelle joukolle ihmisiä neljä tuntia saattaa olla riittävä unimäärä. Unentarve on yksilöllinen ja vaihtelee vuosien vieriessä. Tutkiskele, mikä määrä on itsellesi riittävä tällä hetkellä.

5. Tarkistuta hemoglobiinisi

Raudanpuute aiheuttaa väsymystä ja voimattomuutta, sillä hemoglobiini kuljettaa punasolujen mukana happea ympäri elimistöämme. Rautaa saa parhaiten lihasta ja kalasta. Kasveista hyviä lähteitä ovat muun muassa palkokasvit, täysjyväviljavalmisteet ja vihreät lehtivihannekset.

6. Hengitä syvään

Moni hengittää liian pinnallisesti. Jos istut paljon lysyssä tietokoneen äärellä, et voi hengittää oikein. Syvään hengittäminen piristää, koska aivot saavat silloin lisää happea. Älä siis estä keuhkojen tyhjentymistä loppuun ja niiden rauhallista täyttymistä uudelleen. Anna pallean päästä liikkumaan kunnolla ylös ja alas.

7. Lisää C-vitamiinia

C-vitamiini on tärkeä antioksidantti eli hapettumisen estäjä. Antioksidantit hidastavat muun muassa solujen vanhenemista. C-vitamiini on tarpeen myös pirteyden kannalta, koska sen vähäisyys voi väsyttää ja heikottaa. C-vitamiinia on marjoissa, hedelmissä ja kasviksissa.

8. Muista myös B ja D

Myös B- ja D-vitamiinien liian vähäinen saanti saattaa aiheuttaa väsymystä, voimattomuutta ja haluttomuutta. Esimerkiksi B12-vitamiinin vähäisyys voi johtaa väsymyksentunteeseen. B-vitamiineja saa vihanneksista, viljasta, hedelmistä, maidosta, kananmunasta, kalasta ja lihasta. Kasvisravinto ei sisällä B12-vitamiinia, joten esimerkiksi kasvissyöjien on syytä ottaa sitä purkista.

D-vitamiinia saa kalasta, kananmunasta, D-vitaminoiduista maitovalmisteista ja ravintorasvoista.

9. Täsmätuotteita kaupasta

Muista luontaistuotekaupasta pirteyttä hakiessasi ginseng, guarana, ginkgo biloba, ruusujuuri, venäjänjuuri ja palsamiköynnös eli schisandra. Näillä yrteillä ja kasveilla on pitkät perinteet luonnollisina pirteyden tuojina ympäri maailmaa.

Guaranan sisältämää kofeiinia saa toki kahvistakin ja joistakin teelaaduista. Kofeiini piristää, mutta voi heikentää unen laatua.

10. Poimi voimaa luonnosta

Alkukeväästä voit hyödyntää luonnosta muun muassa seuraavia kasveja: Nokkosta voi hyödyntää ruuanlaitossa ja kuivata sitä talteen talvea varten. Nokkonen sisältää runsaasti vitamiineja, kivennäisaineita ja kuitua. Nokkosessa on paljon B-vitamiineja sekä A-, C-, E- ja K-vitamiinia. Kivennäisaineista siinä on esimeriksi rautaa, magnesiumia ja kaliumia.

Nuorissa voikukanlehdissä on paljon piristäviä aineosia, kuten C-, A- ja B-vitamiineja, kalsiumia, rautaa sekä muita kivennäisaineita. Lehtiä voi käyttää salaateissa ja kasvisruoissa. Lehtiruoti on hyvä poistaa, kun lehteä käyttää salaatissa, jollei kyse ole aivan nuorista lehdistä. Voikukan lehtiä ja kukkia voi kuivata teeksi.

Pienet koivunlehdet ja kuusenkerkät sisältävät antioksidantteja, joten niitä kannattaa hyödyntää. Koivunlehtien ja kuusenkerkkien haihtuvat öljyt ovat piristäviä. Voit käyttää niitä ruoanlaitossa, esimerkiksi salaateissa tai keittää niistä teetä.

Lähde: Professori, kasvitieteilijä Sinikka Piippo, Sinikka Piippo: Elinvoimaa mausteista – terveelliset maustekasvit ja niiden käyttö. Minerva 2011.

Teksti: Taru Jussila

X