
Voi vai margariini?
Tuskin mistään ravitsemuksen saralla kiistellään tällä hetkellä yhtä paljon kuin rasvoista – puhutaan rasvasodasta. Ja sodan siviili seisoo rasvahyllyllä miettien, millä eväsleipänsä sivelisi.

Margariini kuuluu lautasmalliin
Jos haluat luottaa ravitsemussuosituksiin, valintasi on helppo: nosta ostoskärryyn rypsiöljypohjainen margariini.
Terveellisen ruokavalion osana kevytlevitteet voivat tukea painonhallintaa, mutta niiden rasvahappokoostumus on usein huonompi kuin rasvaisempien margariinien. Mitä vähemmän tuotteessa on rasvaa, sitä vähemmän siinä on myös pehmeää rasvaa – siksi kevytlevitteet ovat hiukan kaksipiippuinen juttu.
Osassa margariineja on transrasvoja – erityisen haitallisia kovia rasvoja, joiden saantia pyritään ympäri maailmaa rajoittamaan jopa lainsäädännön avulla. Suomessa myytävien levitteiden transrasvapitoisuudet ovat kuitenkin asiantuntijoiden mukaan niin pieniä, ettei niillä ole terveydellistä merkitystä, ja yli puolessa tuotteista ei ole transrasvoja lainkaan.
Voikapina vahvistuu
Voin kulutus on kaksinkertaistunut vuoteen 2009 verrattuna samalla, kun kevyttuotteita käytetään koko ajan vähemmän. Voista ei kuitenkaan ole edelleenkään tullut terveystuotetta. Ei ole mitään näyttöä siitä, että pehmeiden rasvojen korvaaminen kovilla edistäisi terveyttä.
Moni vähähiilihydraattista ruokavaliota noudattava kehuu kolesteroliarvojensa parantuneen kovia rasvoja syömällä. Karppiruokavalio kuitenkin lisää useimmiten huikeasti kasvisten syömistä ja laskee painoa, joten muutosta tuskin selittää pelkkä kovan rasvan syöminen.
Ruokavaliossa, kuten muissakin elintavoissa, ratkaisee aina kokonaisuus. Suositusten mukaan kovia ja pehmeitä rasvoja pitäisi saada suhteessa 1:3. Jos syöt kasvisvoittoisesti, juot rasvatonta maitoa, vältät juustojen, kerman, rasvaisten leivonnaisten ja lihan syömistä, käytät päivittäin rypsiöljyä, kalaa, siemeniä, pähkinöitä tai avokadoa, et tupakoi ja liikut säännöllisesti, voit hyvin voidella muutaman ruisleipäviipaleen päivässä voilla – se ei taatusti ole vaarallista.
Näe rasvat laajemmin
Leipärasva ei ole elimistölle välttämätöntä. Suositusten mukaan 25–35 prosenttia päivittäisestä energiasta pitäisi saada rasvasta. Jos naisten energiantarve on keskimäärin 2 000 kcal ja miesten 2 500 kcal päivässä, rasvaa pitäisi siis kulua 70–75 grammaa päivässä.
Jos ruokavalio sisältää muuten runsaasti pehmeiden rasvojen lähteitä, leivän voi hyvin syödä ilman levitettäkin. Kuitenkin jos leipälevitteen pois jättäminen tarkoittaa myös täysjyväruisleivän katoamista ruokavaliosta, valinta vie ojasta allikkoon: viljakuitu suojaa ainakin sydäntaudeilta ja syöviltä.
Ja käytitpä mitä levitettä tahansa, voileipien puputtaminen aterian korvikkeena on huono tapa. Voileivästä on hankala koota lautasmallin mukaista ateriaa – kasviksia mahtuu leivälle auttamattoman vähän ja rasvaa suhteessa liian paljon.
Lähteet:
Sydänliitto
Suomalaiset ravitsemussuositukset − ravinto ja Liikunta tasapainoon.
Valtion ravitsemusneuvottelukunta 2005.
Teksti: Nina Sarell
Kommentit
Milloinkahan tuo kovilla rasvoilla pelottalu loppuu? Minkäänlaista asiallista syytähän asialle ei ole. Kasvisrasvat (margariinit jne,) sisältävät liikaa omega6 rasvahappoa ja aiheuttavat tulehduksia.
Voi on terveelline luonnontuote ilman kaiken maailman kemikaaleja ja tankkilaivolen ”pestyjen” tankkien jätteitä.
http://terveydeksesi.fix4you.se/#category22
Rasvapelosta(turhasta):
http://terveydeksesi.fix4you.se/#category24
Kommentit
Uusimman tutkimuksen mukaan kolesteroli on maailman suurin huijaus ja lääketehtaiden keksintö ei se vaikuta mitenkään ihmisen verisuoniin eikä mihinkään muuhunkaan ja yli 45 vuotiaan ihmisen kolesteroli pitäs olla koholla ei missään tapauksessa alhaalla
Itse käytän voita sekä kylmäpuristettua rypsiöljyä paistamiseen. Leivonnassa käytän voita, sen kerran kun makeaa syö, sen pitää maistua ja voi on aina voita.
Mitenkä teollinen margariini voi olla luonnollisesti valmistettua voita muka terveellisempää????
Käykääpä kaikki margariinin käyttäjät katsomassa miten margariinit valmistetaan ja värjätään ym.
Miksi käyttää margariinia ja laittaa sitten päälle jotain jotta maistuisikin joltain. Voin kanssa ei todella tarvitse mitään särpimiä, maistuu hyvälle silläänsäkin !
Käytin ennen light-tuotteita ja margariineja ym tököttejä,mutta tajusin,että luonnollisuus on parempi.Ei keinotekoisia lisäaineita yms.Voita vain sipaisu ja joku omena siivu,joskus kinkun siivu,porkkanaraaste yms voi olla tosi maukas vaihtoehto.Mutta muista silti oliivi-ja rypsiöljy ym terveelliset öljyt.Käytä niitä kohtuudella.
edelliseen..siis leivän päälle nämä omenet ym
Raha ratkaisee. Tämänhän me kaikki tiedämme, kun seuraamme aikaamme.
Pitää muistaa että THL on teollisuuden ja lääketehtaitten etujärjestö aivan kuten sydänliitto ja diabetesliitto.
1 ruokalusikallinen teollisesti valmistettua kasviöljyä sisältää 60000000000000000000 myrkyllistä molekyyliä. Levitemargariinit valmistetaan tästä öljystä, joten niitä ei tulisi markkinoida terveellisinä tuotteina, koska niiden on todettu jo monissa tutkimuksissa lisäävän mm. syöpäkasvaimia.
Kasviöljyjen teollinen prosessointi:
1. Öljysiemenet murskataan ja paahdetaan noin 120 asteessa. Näin öljy irtoaa paremmin, mutta samalla herkkien öljyjen hapettuminen (härskiintyminen) alkaa.
2. Puristus ruuvipuristimessa noin 85-95 asteessa. Öljyä irtoaa lisää ja hapettuminen jatkuu.
3. Kemiallinen liotus. Jäljelle jääneen siemenkakun rasvapitoisuus on vielä 9-18%. Tämä loppu uutetaan irti esim. heksaanilla, joka on hyvin myrkyllinen liuotin ja saatu öljy yhdistetään puristettuun öljyyn.
4. Siemenrouhe toimitetaan rehuteollisuuden käyttöön ja sitä kautta tuotantoeläinten ruokaan.
5. Liuottimen poistaminen. Liuotin poistetaan seoksesta höyryttämällä seos noin 150 asteen lämpötilassa.
6. ”Degummingn” –käsittely. Öljy valkaistaan eli siitä poistetaan väriaineita (lehtivihreä ja beetakaroteeni), lesitiini, öljykuidut, polysakkaridit ja muut luonnolliset yhdisteet ja ravinteet erilaisilla suodatusmenetelmillä (sekoittamalla öljy fosforihappoon) tai 110 asteen lämpökäsittelyllä. Öljystä riippuen siitä voidaan se voidaan puhdistaa lipeäkivellä. Lipeäkivi muodostaa öljyyn saippua-aineita, joiden poisto tarvitsee lisäkäsittelyitä.
7. Lipeäkylpy. Öljy sekoitetaan natriumhydroksidiin joka poistaa siitä vapaat rasvahapot ja loput mineraalit.
8. Hajujen poistamiseksi kuuma öljy käsitellään korkeassa alipaineessa 30-60 minuutin ajan. Prosessissa käytetään hyvin korkeaa 240-270 asteen lämpötilaa.
9. Valkaisu. Happokäsitelty savi ja suodattimet poistavat öljystä luonnolliset värit ja suodattavat saippuajäämät joita jäi edellisistä vaiheista.
10. “Talvikäsittely”. Mahdollinen talvikäsittely käsittää öljyn jäähdyttämisen ja suodattamisen, jonka seurauksena öljy ei saostu jääkaappisäilytyksen aikana.
Lopputuloksena on kirkas, varsin stabiili ja melkein mauton öljy valmiina vietäväksi kaupan hyllylle myyntiin tai raaka-aineeksi margariiniteollisuudelle.
Margariinin valmistamiseksi öljy tarvitsee vielä lisäkäsittelyn:
11. Öljyn kovettaminen. Vaihtoesteröinti tarkoittaa prosessia, jossa rasvamolekyylin glyseroliin esterisidoksella sitoutuneita rasvahappoja vaihdetaan toiseen. Rasvamolekyylissä on kolme rasvahappoa, joista osa voidaan vaihtaa. Nykyisin kasviöljyjen kovettaminen tapahtuu yleensä vaihtoesteröinnillä hydrogenoinnin sijaan. Prosessissa ei synny trans-rasvahappoja.
90-luvun puoliväliin asti kasvisöljyjen kovettaminen tapahtui hydrogenoinnilla, jossa syntyi runsaasti trasrasvoja. Teollisten transrasvojen on todettu lisäävän merkittävästi sydäntautien riskiä.
”Öljyn vaihtoesteröinnillä on suurina määrinä kielteinen vaikutus rasva-aineenvaihduntaan ja sen on osoitettu vaikuttavan glukoosiaineenvaihduntaan, immuunijärjestelmään ja maksaentsyymeihin.”
Valmistuksessa käytetyt hyvin korkeat lämpötilat sekä vaihtoesteröinti tuhoaa öljyn kaikki ravinteet ja muuttaa rasvahapot ”vaaralliseen” muotoon, jota ihmisen elimistö ei pysty käsittelemään.
12. Tämän jälkeen seos pastöroidaan (kuumennus, jotta kaikki bakteerit tuhoutuvat), jolla varmistetaan hyvä mikrobiologinen laatu.
13. Lisäaineet. Jotta margariinille saataisiin puoleensa vetävä voita muistuttava ulkonäkö, tuoksu sekä “vitamiinirikas” koostumus, joudutaan siihen lisäksi lisäämään erilaisia lisäaineita ja keinotekoisia vitamiineja.
Margariineja ei voi mitenkään verrata välttämättömien rasvahappojen lähteenä juokseviin kylmäpuristettuihin (luomu) kasviöljyihin.
Terveys on niin valtava, sekava ja monihaarainen sekoitus politiikkaa, bisnestä, tutkimusta, huuhaata, perinteistä viisautta, perinteistä hölynpölyä ja miljoonia erilaisia kannanottoja ja mielipiteitä.
Olemme palanneet takaisin aikaan, jolloin todellisuus muotoutui poliittisten tarkoitusperien mukaan. Nyt muokkaajana on puhdas raha ja valta. Vaikka on lisääntyvässä määrin tutkimuksia, että kolesterolitason lasku lisää kuolleisuutta ja pisin elinikäodotus on niillä, joilla on korkein kolesterolitaso, niin siitäkin huolimatta valtaa pitävä lääketieteellinen eliitti pysyy kannassaan.
Korkea kolesteroli ei ole riskitekijä edes sydänsairailla, tutkimuksissa on todettu, että sydänkohtauksen saanneilla oli kauttaaltaan matala kolesterolitaso. Silti kansakunta on aivopesty uskomaan lääkkeisiin, joilla ei professoreiden mukaan ole mitään sivuvaikutuksia.
Statiinit aiheuttavat verisuonten kalkkeutumista ja ahtauttavat verisuonia.
Margariini, jonka vaikutuksia elimistöön ei ole mitenkään tutkittu EI kokemusten mukaan laske huonoa eli LDL kolestrolia tai triglyserejä eikä nosta hyvää eli HDL kolesterolia.
Voi ja eläinrasvat ei nosta huonoa eli LDL kolesterolia tai triglyserejä, mutta nostaa hyvää eli HDL kolesterolia.
Rasvasta on tehty pelottava peikko. Kolesterolilla, niin hyvällä kuin ”pahallakin” on suuri joukko elintärkeitä tehtäviä kehossamme. Ei ole olemassa yhtäkään tutkimusta, joka osoittaisi voin ja muun maaeläinrasvan aiheuttavan sepelvaltimotautia ja sydänkuolemia tai mitään muitakaan sairauksia. Eläinrasvat EIVÄT nosta huonoa eli LDL kolesterolia. Jos näin olisi, niin ihmiskuntaa ei olisi olemassakaan. Margariinit tuli markkinoille vasta 80-luvulla ja kukaan ei ole niillä mistään parantunut. Syövät ja suolistosairaudet sekä lihavuus jne.. sairaudet lisääntyvät. Kolesteroliarvot vaihtelevat vuodenaikojen, auringonvalon, kuukautiskierron, kilpirauhasen toiminnan (vajaatoiminta nostaa huonoa eli LDL kolesterolia), stressitason, liikunnan, ylipainon, tupakoinnin ja muiden sairauksien ja elimistön kroonisen tulehdusasteen mukaan jne. Edellä mainitut seikat vaikuttavat usein paljon enemmän kolesterolitasoihin kuin esim. ruokavalio.
http://www.tritolonen.fi/index.php?page=articles&id=164
Milloinkahan tuo kovilla rasvoilla pelottalu loppuu? Minkäänlaista asiallista syytähän asialle ei ole. Kasvisrasvat (margariinit jne,) sisältävät liikaa omega6 rasvahappoa ja aiheuttavat tulehduksia.
Voi on terveelline luonnontuote ilman kaiken maailman kemikaaleja ja tankkilaivolen ”pestyjen” tankkien jätteitä.
http://terveydeksesi.fix4you.se/#category22
Rasvapelosta(turhasta):
http://terveydeksesi.fix4you.se/#category24
Virkistä viikkoasi Annalla!
Katso tarjous