Hyvinvointi

Voiko intuitiolla tehdä päätöksiä? Opi tunnistamaan, mitä intuitio kertoo sinulle!

Teksti: Anna.fi

Jokainen voi oppia tunnistamaan intuitionsa viestit ja kehittää kykyään kuunnella sitä. Lue asiantuntijan vinkit, miten pääset jyvälle sisäisestä äänestäsi.

Voiko intuitiolla tehdä päätöksiä? Opi tunnistamaan, mitä intuitio kertoo sinulle!

Mikä intuitio on?

Intuitio on tietämisen tapa, joka voi oikein käytettynä tuottaa jopa luotettavampaa tietoa kuin pelkkä tietoinen päättely.

Intuitio on esimerkiksi ylivertainen apu tilanteissa, joissa tietoa päätöksen tekemiseen on liian vähän tai liian paljon. Tällöin intuitiolla tehty päätös on useimmiten paras.

Mistä tiedän, mikä on intuitiota?

Kaikki päähäsi pälkähtävä ei ole intuitiota. Intuition mahdollisuutta kannattaa alkaa miettiä, jos sama ajatus palaa mieleesi jatkuvasti, vaikka yrität järjellä vakuuttaa, että se on naurettava tai hölmö. Tällöin on hyvä alkaa pohtia, mitä ajatus yrittää kertoa. Usein vastauksen saa, kun rohkenee kuunnella.

Ole kuitenkin tarkkana, että et sekoita intuitiota negatiivisiin ajatuksiisi, pelkoihisi tai toiveisiisi.

Lue myös: Näin vahvistat sisäistä ääntäsi

Onko kaikilla intuitio?

Jokaisella on intuitio, mutta se toimii kaikilla eri tavalla. Me myös käytämme intuitiota eri tavoin. Joku tekee päätöksensä usein intuitiolla, toinen taas ei tunnista intuitiotaan tai ei halua käyttää sitä.

Suurin syy intuition sivuuttamiseen on pelko. Intuitio voi viestiä asioita, joita emme halua tai kykene miettimään.

Keskustele: Näinkö intuitio toimii?

Kuinka voin kehittää intuitiota?

Tarkkaile ajatuksiasi unen ja valveen rajalla. Tällöin tietoinen mielesi on vielä nukuksissa, joten mieleen nousevat ajatukset voivat olla intuitiivisia. Kirjoita ajatuksiasi paperille. Tutki myöhemmin, nouseeko teksteistä toistuvia teemoja.

Myös niin sanotut BBB-tilat (bath, bed, bus) ruokkivat luovuutta, koska kaikki mekaaninen tekeminen auttaa huomaamaan intuition. Olemme herkempiä kuulemaan mielemme viestejä, kun istumme autossa ja tuijotamme ohikiitävää maisemaa.

Intuition kehittämisessä auttavat myös mindfulness, meditointi, metsässä käveleminen ja itsensä kuunteleminen.

Tuntuuko intuitio kehossa?

Intuitio voi tuntua myös vartalossa. Olet saattanut olla tilanteessa, jossa uusi tuttavuus on aiheuttanut sinulle sydämentykytystä. Myöhemmin on paljastunut, että henkilö on epäluotettava. Englanniksi intuitiota kuvataankin sanoilla gut feeling, vatsanpohjatuntuma.

Samasta kyvystä on kysymys, kun vaistoamme selkäämme tuijottamisen raitiovaunussa. Tällä hetkellä tiede ei pysty varmasti selittämään, miksi näin tapahtuu.

Keskustele: Kannattaako intuitioon luottaa ihmissuhteissa?

Asiantuntijana taiteen tohtori, tutkija Asta Raami. Raamin intuitiota käsittelevä väitöskirja tarkastettiin Aalto-yliopiston taiteiden ja suunnittelun korkeakoulussa keväällä 2015.

Teksti: Sanna Kekki
Kuva: Colourbox

X