Hyvinvointi

Vyötärölihavuus – näillä vinkeillä pömppövatsa pois

Vyötärölihavuus on paitsi ikävän tuntuista myös terveysriski. Kokosimme kymmenen vinkkiä, joiden avulla pömppövatsa sulaa pois.

Teksti:
Riina-Maria Metso
Kuvat:
Istock

Vyötärölihavuus on paitsi ikävän tuntuista myös terveysriski. Kokosimme kymmenen vinkkiä, joiden avulla pömppövatsa sulaa pois.

Vyötärölihavuus ja pömppövatsa on yhä useamman heikko kohta, mutta sille voi tehdä paljonkin. Kokeile näitä kymmentä keinoa.

Lue myös: Mitä vyötärönympärys kertoo terveydestä? Kysyimme asiantuntijalta

Vyötärölihavuus

1. Tiedosta riskit: vyötärölihavuus on vaarallisin lihavuuden muoto

Vyötärö- eli omenalihavuus on lihavuuden muodoista vaarallisin. Siinä suurin osa liikarasvasta kertyy vatsaontelon sisään suolten ja sisäelinten väliin. Tällaista rasvaa nimitetään sisälmysrasvaksi eli viskeraaliseksi rasvaksi, joka lisää muun muassa aikuistyypin diabeteksen ja kohonneen verenpaineen riskiä.

2. Ota mittanauha esiin

Paras mittari vyötärölihavuuden toteamiseen on tavallinen mittanauha. Sairauksien riskit kasvavat, kun ympärysmitta on naisilla 80 ja miehillä 93 senttiä. Painoindeksi ei kerro kaikkea, sillä myös hoikka tai normaalipainoinen voi olla vyötärölihava.

3. Katsele sukukuvia

Näkyykö niissä enemmän pullottavia vatsoja vai leveitä takamuksia? Vaikka lihavuuteen vaikuttavia geenejä ei vielä tarkkaan tunneta, on selvää, että sukuja voidaan jakaa ”omenoihin” ja takamuslihaviin ”päärynöihin”.

4. Juhli kohtuudella

Vaikka tupakoitsija painaa keskimäärin vähemmän kuin tupakoimaton, on hänen vatsaontelossaan enemmän rasvaa. Myös alkoholin käyttö lisää viskeraalista rasvaa.

5. Pysy liikkeessä

Omenalihavalle suositellaan liikuntapainotteista laihduttamista, sillä liikunta polttaa viskeraalista rasvaa, vaikkei paino laskisikaan. Opettele ajattelemaan liikkumisesta kokonaisvaltaisesti: liikuntaa on myös se, että valitset auton sijaan polkupyörän tai kävelyn.

6. Vältä rääkkiä

Liian kova rääkkijumppa aiheuttaa elimistössä stressireaktion eikä edistä laihtumista. Tehokkain liikunta tuntuu hyvältä. Kuuntele, kiittääkö kehosi sinua liikunnasta.

7. Valitse mieleinen laji

Jos mielit näkyviä tuloksia, panosta monipuoliseen kuntoliikuntaan vähintään 3–4 kertaa viikossa. Kaikki liikunta laihduttaa, mutta vyötärön täsmälajeja ovat esimerkiksi tanssilliset jumpat, joissa lantio pyörii reippaasti.

8. Heivaa huonot hiilarit

Vaihda vaaleat jauhot täysjyvätuotteisiin ja karsi sokereita sekä tyydyttyneitä rasvoja. Lisää sen sijaan kasviksia: mitä enemmän kasviksia, sitä vähemmän senttejä vyötäröllä.

9. Löydä ruokailuun rytmi

Epäsäännölliset ruokatottumukset paisuttavat vyötäröä. Kun löydät ruokailuun rytmin, sudennälkä ei pääse vesittämään terveellistä syömistä.

10. Huomioi hormonit

Vyötärölihavuus on usein signaali siitä, että hormonitoiminta on jollain tasolla sekaisin. Riski vyötärölihavuuteen kasvaa vaihdevuosien jälkeen, koska estrogeenin taso vähenee naisen elimistössä.

Asiantuntijat: Lääkäri, lihavuustutkija Kirsi Pietiläinen HUSista sekä lihavuustutkija, ravitsemusasiantuntija Patrik Borg. Muut lähteet: Mustajoki P. Vyötärölihavuus. Terveyskirjasto. Lääkärikirja Duodecim. Tutkimukset: American Journal of Clinical Nutrition. Neurology.

 

X