Ihmiset ja suhteet

Autismi aikuisella: Elise on edennyt urallaan apulaisrehtoriksi – ”Olen valinnut tietoisesti perheen sijaan työn, jossa tiedän olevani hyvä”

Apulaisrehtori Elise Nyyssönen on korkeasti koulutettu ja menestynyt urallaan – siitäkin huolimatta, että hänen arkeaan rajoittaa joukko erityispiirteitä.

Teksti:
Anneli Juutilainen
Kuvat:
Sampo Korhonen, Elise Nyyssösen kotialbumi

Autismikirjon diagnoosi oli Eliselle helpotus.

Apulaisrehtori Elise Nyyssönen on korkeasti koulutettu ja menestynyt urallaan – siitäkin huolimatta, että hänen arkeaan rajoittaa joukko erityispiirteitä.

Autistinen aikuinen. Se on termi, jolla porvoolainen Elise Nyyssönen, 40, kuvailee itseään. Virallisesti hänellä on autismikirjon häiriö. Tästä käsitteestä hän ei kuitenkaan itse pidä.

– En ajattele eläväni häiriön kanssa vaan puhun mieluummin neurokirjon haasteista. Minulla on epätyypillisiä piirteitä, jotka olen mielestäni oppinut kääntämään vahvuuksiksi, hän sanoo.

– Diagnoosini on tehnyt minusta entistä vahvemman. Identiteettini on voimistunut, ja olen löytänyt rohkeuden olla minä.

Ei yhtään ystävää

Elise tunsi jo lapsena itsensä ulkopuoliseksi kaikkialla – myös omien sisarustensa joukossa. Muut olivat sosiaalisia, hän kaikkea muuta. Hiljainen lapsi ymmärsi olevansa erilainen, mutta ei tiennyt miksi tai miten. Jos hän kohtasi vammaisen ihmisen, hänen sisällään läikähti empatiaa ja jonkinlaista yhteenkuuluvuutta.

Diagnoosit jäivät tuolloin tekemättä. Elise oli kotihoidossa ja kävi seurakunnan päiväkerhoa. Esikoulutaival jäi lyhyeksi, koska hän joutui kiusatuksi ja reagoi siihen väkivaltaisella käytöksellä.

Näin saat käyttöösi kaikki upeat edut

Annan tilaaja pääsee käsiksi kaikkiin klubietuihin.

Tilaaja: Kirjaudu tai luo tili tästä.

Kirjaudu

Mikäli et ole vielä tilaaja, tilaa Anna tästä.

Tilaa

Pulmatilanteissa ole yhteydessä asiakaspalveluun.

X