Ihmiset ja suhteet

Eikö anteeksipyyntö tepsinyt? Näin pyydät oikeasti anteeksi – 6 ratkaisevaa asiaa

Pelkkä sana ”anteeksi” ei auta, jos et ymmärrä, miten olet loukannut toista. Lue, miten opit pyytämään oikeasti anteeksi ja estät riidan paisumisen.

Teksti:
Janica Brander
Kuvat:
Istock

Myös toisen tunnereaktiota on ymmärrettävä. Loukkaantuneen kannattaa antaa puhua rauhassa. Kuunteleminen osoittaa, että kunnioitat häntä.

Pelkkä sana ”anteeksi” ei auta, jos et ymmärrä, miten olet loukannut toista. Lue, miten opit pyytämään oikeasti anteeksi ja estät riidan paisumisen.

Kannattaako anteeksipyyntö esittää kasvokkain vai viestissä, riidan aikana vai sen jälkeen?

Kokosimme vinkit, joiden avulla opit pyytämään vilpittömästi anteeksi ja estät riidan paisumisen. Älä kuitenkaan alistu asetelmaan, jossa toinen mököttää ja sinä olet aina pahoillasi.

1. Älä lykkää anteeksipyyntöä

Kun käynnissä on ilmiriita, molempien kannattaa rauhoittua ennen kuin tilannetta aletaan purkaa. Älä kuitenkaan panttaa anteeksipyyntöäsi päiväkaupalla. Mitä pidempään venytät pahoittelua, sitä pahemmin tilanne tulehtuu. Riitaa ei kannata puida liikaa ulkopuolisten kanssa, sillä heidän mielipiteensä voivat sotkea lankoja entisestään.

Jos olet tunnekuohun vallassa, pahoittele tilanteen kärjistymistä. Sano, että tarvitset nyt aikaa ajatustesi kokoamiseen. Älä kuitenkaan jätä anteeksipyyntöä puolitiehen, vaan ala selvittää riitaa parin päivän sisällä, vaikka se tuntuisi vaikealta.

2. Pyydä anteeksi myös kasvokkain

Kasvokkain esitetty anteeksipyyntö tuntuu henkilökohtaisemmalta kuin kirjoitettu viesti. Puhuminen voi olla sinulle vaikeaa, mutta nähdessään sen toinen uskoo, että olet tosissasi. Kömpelökin anteeksipyyntö kasvokkain on parempi vaihtoehto kuin hiljaisuus.

Jos et pysty puhumaan sujuvasti, yhdistä kasvokkain esitetty anteeksipyyntö ja kirjoittaminen. Pyydä toiselta kahden kesken anteeksi, edes parilla sanalla. Kirjoita hänelle myös viesti, jossa erittelet tarkemmin tapahtunutta, selität toimintaasi ja kerrot, että puhuminen on sinulle vaikeaa.

Sähköposti ja perinteinen kirje ovat parempia kanavia riidan selvittelyyn kuin chattailu tai tekstiviestit. Joudut keskittymään sanoihisi ja saat analysoida tapahtunutta rauhassa. Tämä on tärkeää, jotta ymmärtäisit, miksi toinen on loukkaantunut.

3. Selvitä, miksi toinen on loukkaantunut

Anteeksipyyntö on turha, jos et ymmärrä tai halua ymmärtää, miten olet loukannut toista.

Kun toinen on vihainen tai loukkaantunut, kysy ensin, miksi hänestä tuntuu pahalta. Oman hölmön käytöksen myöntäminen voi nolottaa, mutta se on välttämätöntä, jotta anteeksipyyntösi olisi aito. Älä sano vain ”anteeksi”, vaan näytä, että tajuat, miksi toinen suuttui. Tarkenna lausettasi ja sano ”anteeksi, että heitin mauttoman vitsin”.

Lupaa välttää vastaavaa käytöstä jatkossa ja pidä lupauksestasi kiinni. Mieti, mikä laukaisi ikävän käytöksesi ja ole seuraavalla kerralla samassa tilanteessa fiksumpi.

4. Kuuntele, mitä sanottavaa toisella on

Konflikti syntyy aina vuorovaikutuksessa. Et voi ratkoa sitä yksinäsi, vaan loukkaantuneella on oikeus ja velvollisuus kertoa oma näkökulmansa.

Loukkaantunut pääsee nopeammin yli konfliktista, kun hän saa purkaa tunteitaan. Ei siis riitä, että ymmärrät, mitä on tapahtunut. Sinun on ymmärrettävä myös toisen tunnereaktiota. Anna loukkaantuneen puhua rauhassa ja ota vastaan hänen ratkaisuehdotuksensa. Kuunteleminen osoittaa, että kunnioitat häntä.

Jos toinen pitää mykkäkoulua, muistuta, että et voi korjata käytöstäsi, jos et tiedä, mikä on vialla ja miltä hänestä tuntuu.

Keskustele: Riitelemme jatkuvasti ja mies pitää mykkäkoulua

5. Ota vastuu teoistasi ja tarjoa ratkaisua

Kypsä aikuinen ei ohita konflikteja, vaan ottaa vastuun käytöksestään. Jos napsautat hädissäsi television päälle ja jumahdat sohvalle, toinen menee varmasti pahalla mielellä nukkumaan. Riita jää hiertämään välejänne, vaikka olisit hänelle seuraavana päivänä todella mukava.

Osoitat vastuullisuutta, kun esität anteeksipyynnön lisäksi selityksen ja ratkaisun. Jos olet unohtanut tapaamisen ystäväsi kanssa, pahoittele ensin sitä, että annoit hänen odottaa turhaan. Kerro seuraavaksi rehellisesti, miksi mokasit. Olitko niin stressaantunut, että muistisi pätki, vai etkö merkinnyt treffejä kalenteriisi?

Ehdota lopuksi ratkaisua, jonka avulla vältät vastaavan mokan tulevaisuudessa. Lupaa merkitä treffit ylös jo sopimisvaiheessa ja tarkista kalenterisi useammin.

6. Älä pyydä anteeksi, jos et ole tehnyt mitään väärää

Loukkaantuneen osapuolen tunteet pitää tunnustaa, mutta ne eivät saa dominoida suhdettanne. Myönnä selvät mokasi, mutta älä suostu syyllisen rooliin rutiininomaisesti.

Joskus ihmiset loukkaantuvat, vaikka et olisi tehnyt mitään väärää. Sano näissä tilanteissa, että olet pahoillasi, jos toisesta tuntuu pahalta, mutta sinullakin on oikeus mielipiteisiisi ja tarpeisiisi.

Asetelma, jossa toinen loukkaantuu jatkuvasti ja toinen pyytelee anteeksi, on vahingollinen etenkin parisuhteessa. On normaalia, että kumppaneilla on ristiriitaisia haluja. Ristiriidat pitäisi kuitenkin ratkoa neuvottelemalla – ei siten, että toinen mököttää ja toinen matelee.

Keskustele: Onko toisen jatkuva syyllistäminen parisuhteessa normaalia?

Lähteet: Chatelaine, Fustany, LovePanky, Power To Change

Lue myös:

Horoskooppimerkkien riidat – Tähtimerkkisi paljastaa, oletko mököttäjä vai raivotar

Miten riidellä rakentavasti?

Voidaanko lopettaa riitely?

Näin selviät lomasta ilman riitoja

X