Maria Kratz tekee työssään vaikeita päätöksiä. – Kaikki eivät sovi näin paineiselle alalle.
Ihmiset ja suhteet

Helikopterilääkäri Maria Kratz ei pysty pelastamaan kaikkia: ”Ammattitaitoa on tietää, milloin lopettaa yrittäminen”

Helikopterissa työskentelevä erikoislääkäri Maria Kratz kokee olevansa etuoikeutettu, kun saa olla läsnä ihmisten mullistavissa hetkissä. Työ on kirkastanut, että elämä on arvokasta tässä ja nyt.
Teksti: Terhi Harper Kuvat: Sara Pihlaja ja Maria Kratzin kotialbumi

On lokakuinen maanantaiaamu. Maria Kratz, 39, vastaa puhelimeen ja kertoo päivän käynnistyneen varhaisella lenkillä pian 10-vuo­tiaan bordercollien Väinön kanssa Pyhäjärven maisemissa Tampereella.

Aktiviteetteja rakastava Väinö on tuttu monelle Marian työkaverille, sillä se on toisinaan emäntänsä mukana lääkärihelikoptereista Suomessa vastaavan FinnHEMSin Pirkanmaan tukikohdassa.

Ulkopuolisen silmissä FinnHEMS-työ on hohdokasta

Anestesiologian erikoislääkärinä työskentelevällä Marialla on takanaan kahdenkymmenenneljän tunnin päivystysrupeama vihreässä haalarissa, jonka selkämyksessä lukee FinnHEMS ja sen alla ”lääkäri”. HEMS, helicopter emergency medical services, tarkoittaa vapaasti suomennettuna kiireellistä lääkärihelikopteritoimintaa.

Ydintiimiin kuuluu Marian ja HEMS-lentäjän lisäksi HEMS-ensihoitaja, joka on pelastus- ja/tai ensihoitoalan koulutuksen lisäksi saanut ilmailukoulutuksen.

Tilaa Anna ja jatka lukemista

Tämä artikkeli on tilaajille varattua maksullista sisältöä.

Tilaa Anna Kirjaudu

X