Anteeksiannon etsiminen ja anteeksiantaminen on pariskunnille ominaista, ja se vaikuttaa merkittävästi suhteen kestävyyteen.
Anteeksiannon etsiminen ja anteeksiantaminen on pariskunnille ominaista, ja se vaikuttaa merkittävästi suhteen kestävyyteen.
Ihmissuhteet

10 asiaa, joita miehet paheksuvat puolisoissaan

Vaikka ulkokuori olisi kuinka kiillotettu tahansa, avioliitossa tai pitkässä parisuhteessa on mahdotonta täysin välttyä konflikteilta. Lue jutustamme yleisimmät asiat, joilla nainen saa puolisonsa verenpaineen kiehumaan.
Teksti: Anna.fi

Useimmat meistä ovat jossakin parisuhteensa vaiheessa kokeneet tulleensa kumppaninsa taholta väärinkohdelluksi. Konfliktit eivät kuitenkaan ole yleensä syy siihen, miksi suhde mahdollisesti loppuu – merkittävää on, miten ongelmat käsitellään.

Onnellisen parisuhteen yhtenä peruspilarina nähdään usein se, että kumppanit keskustelevat mieltään painavista asioista. Jos ongelmat lakaistaan maton alle, negatiivisuus ottaa helposti suhteessa vallan ja synnyttää pitkävihaisuutta.

ihmissuhteet, parisuhteet, avioparit, avioliitot, puolisot, riitely, paheksunta

Asioiden ruotiminen ulkopuolisten kanssa on aina uhka pariskunnan yhteenkuuluvuuden tunteelle.

Asioita, joita miehet paheksuvat

1. Epäreilut keinot riitelyssä

Naisilla on taipumus nostaa miehiä enemmän esiin parisuhteen epäkohtia. Vastareaktiona miehessä syntyy usein halu väistyä takavasemmalle, paeta paikalta mahdollisesti tulossa olevan riidan alta. Kun näin tapahtuu, nainen aloittaa melko luontaisesti keskustelun negatiiviseen sävyyn, ja se pahentaa tilannetta ennestään.

Onnelliset pariskunnat eivät välttämättä riitele vähemmän kuin muut – he riitelevät paremmin. Miten sitten riidellään ”oikein”? Siten, että kumpikin osapuoli kuvailee toisilleen omia tuntemuksiaan ja toiveitaan sen sijaan, että hän syyttää, etsii vikoja ja hyökkää puolisoaan vastaan.

Jos aseena käytetään henkilökohtaisia hyökkäyksiä tai syytöksiä, ne saavat vastapuolen heti puolustuskannalle, jolloin toinen ei ole avoin ottamaan vastaan minkäänlaista palautetta. Viestillä on suurempi todennäköisyys saavuttaa kohteensa, kun se puetaan muotoon ”minä toivoisin…”, ”olen turhautunut, koska…” ja ”olisin toivonut, että…”

2. Vähätteleminen

Miehet paheksuvat usein kumppaniaan siitä, että puoliso puhuu heille alentavasti ja kohtelee häntä kuin lasta. Tällainen käytös saa miehen tuntemaan itsensä vähäpätöiseksi,  eikä mikään saa niin tehokkaasti kaunaa aikaan kuin toisessa syntyneet riittämättömyyden tunteet.

Mies toivoo, että nainen osoittaa sanoillaan ja käytöksellään arvostavansa hänen itsenäisyyttä ja omaa harkintakykyä. Kukaan kun ei halua kokea, että puoliso pyörittää yksin hänen koko elämäänsä.

3. Muiden ihmisten sotkeminen parisuhteen asioihin

Asioiden ruotiminen ulkopuolisten kanssa on aina uhka sille yhteenkuuluvuuden tunteelle, jonka olette yhdessä rakentaneet. Jos puhut parisuhteestasi negatiivisesti ystävillesi ja perheellesi, se heikentää miehesi luottamusta sinuun, vaikka purnaukset olisivatkin omasta mielestäsi harmittomia. Miehet joka tapauksessa tuntevat tällaisissa tilanteissa itsensä haavoittuvaiseksi ja loukatuksi. Jos haluat käsitellä asioitanne jonkun ulkopuolisen henkilön kanssa, harkitse vaihtoehdoksi keskustelua jonkun luottamuksellisen tahon, kuten terapeutin kanssa.

4. Arvostuksen puuttuminen

Miehet janoavat arvostusta varsin kipeästi, vaikkeivat tätä yleensä ääneen sanokaan. Siinä missä naiset usein kertovat tunteistaan sanoin tai vaikkapa halauksin, miehille on ominaista ilmaista tunteitaan toiminnan kautta. Puolisosi saattaa pyytämättä esimerkiksi tyhjätä tiskikoneen, koska välittää sinusta. Muista kiinnittää tällaisiin pieniin tekoihin huomiota: miehelle on elintärkeää kuulla sopivin väliajoin, että olet hänestä ylpeä ja että hän on hyvä kumppani.

Kun miehet saavat riittävästi hyvää palautetta toiminnastaan, he tuntevat itsensä rakastetuksi, arvostetuksi ja hyväksytyksi. Se, että nämä kolme asiaa toteutuvat kummankin osapuolen kohdalla, ovat varsin merkittäviä seikkoja suhteen tulevaisuutta ajattellen.

5. Kiristyskeinona seksistä kieltäytyminen

Seksin käyttäminen pelinappulana siksi, että saa oman tahtonsa läpi, ei ole neuvottelemista vaan henkinen kiristyskeino. Sillä voi saada toisen luovuttamaan, mutta toisaalta sillä voi myös saada aikaan paljon tuhoa.

Jos kumppani kieltäytyy riidan takia seksistä, mies kokee torjutuksi tulemisen henkilökohtaisena loukkauksena. Negatiiviset tunteet johtavat helposti siihen, ettei kumppani tunne saavansa rakkautta sinulta ja näin ollen itsekin antaa sinulle vähemmän rakkautta vastineeksi.

ihmissuhteet, parisuhteet, avioparit, avioliitot, puolisot, riitely, paheksunta

6. Tarve muuttaa toista

Jotkut naiset näkevät avioliiton ”aviomiehen muuttumisleikkinä”. Eikä tämä ole välttämättä aina huono asia – tutkimusten mukaan naimisissa olevat miehet esimerkiksi syövät terveellisemmin ja käyttävät vähemmän alkoholia kuin sinkkumiehet. Kummankin suhteen osapuolen pitäisi silti voida elää parisuhteessa omana itsenään.

Jos mies ei tunne, että hänen kotinsa on hänen linnansa, hän saattaa tuntea elävänsä laatikossa, jossa hänen odotetaan käyttäytyvän koko ajan siististi ja kunnollisesti. Jottei pienistä asioista syntyisi kummallekaan tarpeetonta ahdistusta, on joissakin asioissa joskus hyvä hieman joustaa. Lisäksi on aina parempi keskittyä omiin mahdollisuuksiinsa muuttua kuin yrittää muuttaa toista.

7. Mies jää syrjään isoissa päätöksissä

Avioparit riitelevät useiden eri tutkimusten mukaan eniten rahasta, yhteisen budjetin suuruudesta riippumatta. Raha symboloi monella tavalla voimaa, ja voiman tasainen jakautuminen on yksi harmonisen parisuhteen kantavia voimia.

Olitpa sitten ostamassa kotiinne uutta astianpesukonetta tai varaamassa teille lomamatkaa, miehellä on oikeus sanoa asiaan mielipiteensä. Sama pätee ajankäyttöön liittyviin päätöksiin: jos olet kutsumassa teille vieraita illalliselle tai ilmoittamassa lapset uuteen harrastukseen, kysy miehesi mielipidettä ennen kuin alat tehdä järjestelyjä.

Vaikka joskus saattaisikin tuntua, että jälkeenpäin pahoitteleminen on nopeampaa ja vaivattomampaa kuin joka asiasta keskusteleminen, kannattaa pitää tiukasti mielessä yhteisen päätöksenteon merkitys. Jos se puuttuu, asia saattaa vähitellen ajaa teidät erilleen.

8. Puuttuminen isänä olemiseen

Vaikka äidit toimivat yleensä vanhempina eri tavalla kuin isät, ei heidän tapansa ole automaattisesti se parempi tapa. Miehen kauna voi vuosien varrella saada suuret mittasuhteet, jos hän kokee, ettei hänen pätevyyttään kasvattajana oteta huomioon ja jos hän ei saa lastensa kanssa toimimiseen samanlaisia mahdollisuuksia kuin puolisonsa.

Jos nainen ei luota mieheensä lasten hoitamisessa, hän lähettää samalla kumppanilleen viestin siitä, että hän on oikeassa ja mies väärässä. Kritisointia rakentavampaa on kannustaa puolisoaan tekemään lasten kanssa niitä asioita, jotka ovat sekä isälle että lapsille mielekkäitä.

ihmissuhteet, parisuhteet, avioparit, avioliitot, puolisot, riitely, paheksunta

9. Mustasukkaisuus

Miehet ovat visuaalisia olentoja, joten ei ole yllätys, että tyypillinen mies huomaa silmänräpäyksessä kauniin naisen – silloinkin, kun sinä olet paikalla. Nainen, joka ymmärtää tämän eikä ota asiaa henkilökohtaisesti, ennaltaehkäisee samalla sellaisia riitoja, jotka eivät kuitenkaan johda mihinkään. Jos nainen ylireagoi tällaiseen vilkuiluun, mies puolustautuu ja ärtyy.

Asian kanssa voi hyvillä mielin ottaa melko rennosti, sillä visuaaliseen ärsykkeeseen vastaaminen ei yleensä ole itsessään huolenaihe tai uhka parisuhteelle. Jos mies kuitenkin alkaa erilaisin konkreettisin teoin osoittaa kiinnostustaan ulkopuolisia kohtaan, saattaa se olla osoitus siitä, ettei hän ole sinuun kovin sitoutunut.

10. Oletus, että mies antaa heti anteeksi

Anteeksiannon etsiminen ja anteeksiantaminen on pariskunnille ominaista, ja se vaikuttaa merkittävästi suhteen kestävyyteen. Varo silti tyhjiä sanoja. Anteeksipyynnöllä voi saada riidan ainakin väliaikaisesti aisoihin, mutta yksinkertainen ”olen pahoillani” ei aina välttämättä pidemmällä tähtäimellä korjaa kaikkea.

Jotta mies todella antaa anteeksi, naisen on tärkeää osoittaa ymmärtävänsä, miksi mies suuttui. Samalla nainen kantaa teostaan vastuun ja tiedostaa, että hänen teollaan oli ikävät seuraukset. Kun nainen osaa hoitaa nämä kolme askelta oikein, mies on todennäköisesti melko nopeasti valmis sovintoon.

Lähde: Womansday.com
Kuvat: Colourbox.com

Lue myös:
Oletko pettänyt kumppaniasi? Vastaa Ellien kyselyyn!
10 asiaa, joita mies ei halua kuulla sängyssä
Näistä merkeistä tunnistat, onko mies hyvä sängyssä
Tällainen nainen on hyvä sängyssä – Sopivatko merkit sinuun?

Onko parisuhteesi kriisissä? Tunnista ennemerkit ja lue pariterapeutin ohjeet

Nainen, toimitko parisuhteessasi jollakin alla esitellyistä tavoista? Vastaa kyselyymme!

Katso tilanne vastaamatta

X