Ihmissuhteet

10 syytä, miksi olet erityisen onnekas, jos olet täti

Tätiys on mahtavaa! Olet vapaa kasvatusvastuusta, mutta oikeutettu hemmotteluun ja kaikenlaiseen hauskaan. Kokosimme yhteen 10 asiaa, jotka osoittavat, että tätinä oleminen on yksi parhaista asioista maailmassa.

Teksti:
Laura Koljonen
Kuvat:
Istock

Tätiys on mahtavaa! Olet vapaa kasvatusvastuusta, mutta oikeutettu hemmotteluun ja kaikenlaiseen hauskaan. Kokosimme yhteen 10 asiaa, jotka osoittavat, että tätinä oleminen on yksi parhaista asioista maailmassa.

Usein sanotaan, että isovanhemmuus on elämän jälkiruoka. Siinä tapauksessa tätiys on kuin keittiön yllätystervehdys: ilahduttavaa ja aina tervetullutta vaihtelua.

Tätinä toimiminen on kunniatehtävä ja tädin rooli voi olla juuri niin hauska ja yllätyksellinen kuin itse haluat.

Jos sinä olet täti, olet erityisen onnekas, koska:

1. Sinulla ei ole kasvatusvastuuta

Iso osa vanhempien ajasta kuluu samojen asioiden toistuvaan selittämiseen jälkikasvulle. Onneksi olkoon, tätinä sinun ei tarvitse moisesta huolehtia! Voit toki kieltää, opastaa ja ohjata, mutta se pitkäjänteinen kasvatusvastuu ei lepää sinun harteillasi. 

2. Voit olla juuri niin outo, kuin haluat

Tädin hassu pukeutuminen, erikoiset uravalinnat ja kummalliset kaverit tekevät sinusta lapsen silmissä vain entistä jännittävämmän.

3. Saat hemmotella yllin kyllin

Käytäisiinkö herkuttelemassa jäätelöannokset? Entä kiinnostaisiko elokuvailta ja popparit päälle? Tätinä sinun ei tarvitse miettiä liikaa ruokaympyrän kokonaiskuvaa. Kun vietätte aikaa yhdessä, voit huoletta miettiä lapsen kanssa, mikä teistä olisi kivointa tekemistä ja mieluisinta murkinaa.

4. Jaksat pelata ja riehua…

Tiesithän, että sinulla on selvä etulyöntiasema isovanhempiin: parempi fyysinen kunto. Jaksat leikkiä ja pelata lasten kanssa paljon paremmin kuin he.

5. …Ja kuunnella lapsen juttuja

Arjen puserruksessa vanhemmilta menee osa lasten jutuista saman tien toisesta korvasta ulos. Tätinä sinun on todennäköisesti helpompi keskittyä lasten jutteluun, sillä se ei ole sinulle jokapäiväistä. Parasta on, kun keskustelu lapsen kanssa lähtee todella oudoille, kiinnostaville ja yllättäville urille.

6. Valintojasi ei kyseenalaisteta

Kun lapsi on luonasi vieraana, hän saattaa hämmästellä jotakin, mutta tuskin koskaan kyseenalaistaa valintojasi. Ja jos hän kommentoikin, että meillä ei syödä tällaista ruokaa, voit vastata, että: ”Tämä onkin tyylikkäiden ihmisten spesialiteetti, jota tarjotaan vain harvoille ja valituille”.

7. Voit kohdella lasta tasavertaisena kaverina

Voit kertoilla lapselle juttuja ja tiedustella hänen mielipidettään asioihin. Ja mitä vanhemmiksi lapsi kasvaa, sitä paremman juttukumppanin saat ja sitä tasaveroisemmaksi suhteenne muodostuu.

8. Saat loistaa roolimallina

Koska lapsi ei näe sinua joka päivä, hän ei välttämättä tutustu kovin usein huonoihin puoliisi. Hänen mielikuvissaan sinä liityt vain kivoihin juttuihin.  

9. Voit houkutella lapsen kiinnostumaan uusista asioista

Oletko lukenut tämän kirjan? Haluatko lainata? Oletko nähnyt tämän elokuvan? Mennäänkö katsomaan? Kiinnostaisiko tämä taidenäyttely? Käydään katsomassa ja sitten mennään jätskille! Yksi tätiyden parhaista puolista on mahdollisuus tutustuttaa lapsi omiin kiinnostuksen kohteisiin. 

10. Saat antaa neuvoja – ja hän ehkä kuuntelee

Tietyssä iässä lapsi ei välttämättä jaksa kuunnella vanhempiensa jatkuvaa opastusta ja neuvomista. Koska sinusta on elämän mittaan muodostunut kiva ja luotettava erityishenkilö lapsen elämässä, olet paremmassa asemassa neuvonantajana. Koska et päivittäin jäpätä lapsen tekemisistä ja teillä on takana tasaveroinen suhde, sinun neuvosi saattavat upota hedelmälliseen maaperään. Muista siis vastuullisuus opastajana.

Lähteet: Huffington Post, wikiHow

X