Ihmiset ja suhteet

10 tapaa uudistaa ystävyys

Teksti: Emma Suominen

Muutto, mies, riita – moni asia saattaa katkaista tiiviin ystävyyssuhteen. Elämäntilanteiden muututtua, tai jos tulee muuten vain ystävää ikävä, on onneksi monta keinoa elvyttää ystävyys aktiiviseksi.

10 tapaa uudistaa ystävyys

1. Lähetä perinteistä postia, kirje tai postikortti. Tämä on toimiva keino uudistaa ennen vilkkaana toiminut kirjeenvaihtoliikenne. Tutun käsialan näkeminen kuoressa voi jo yksinään herättää saajassa muistoja ja saada kaipaamaan ystävyyttäsi.

2. Kokoa yhteisistä ajoista kertova soittolista ja polta se CD-levylle. Taitavasti valittu musiikki palauttaa kuulijan mieleen hyvät hetkenne ja saa toivomaan niitä lisää.

3. Pyydä ystävääsi tekemään jotain sellaista, mitä ennen harrastitte. Kutsu hänet syömään opiskelijaruokalaan tai jonnekin muualle, missä olette viettäneet yhdessä aikaa. Jotkut leffateatterit esittävät aika ajoin vuosienkin takaisia klassikoita. Nämä näytökset kannattaa hyödyntää, jos jokin elokuvista on ollut teille molemmille mieleen – tai edes kaverillesi.

4. Soita kiireetön puhelu. Jos sinulla vielä on edes mahdollisuus saada käsiisi ystäväsi puhelinnumero, käytä tilaisuutesi. Jos et ole varma, että juttu luistaa vielä entiseen malliin, kirjoita muistiin pari sellaista asiaa, joista tiedät toisen innostuvan. Käytä näitä ”ässiä” kun tilanne vaatii. Sama kannattaa myös silloin, kun sinulla on monta asiaa, joita haluat kertoa.

Soita kiireetön puhelu

5. Pyydä anteeksi. Jos ystävyytenne joutui katkolle riidan seurauksena, tee sovinto. Tee mitä tilanne vaatii, että välinne korjaantuvat. Vaikka et uskoisikaan olleesi enempää väärässä kuin ystäväsi, yritä esittää anteeksipyyntösi aidosti. Jos epäilet, että tämä ei onnistu suullisesti, esitä pahoittelusi kirjallisena. Siten voit harkita sanojasi tarkoin, tosin reaktion näkeminen tai kuuleminen tulee vasta viiveellä.

Suhteiden korjaantuminen vaatii etenkin tällaisessa tilanteessa ehkä pitkänkin ajan, mutta lopputulos palkitsee kärsivällisen!

6. Puhu ystävästäsi aina hyvää. Kaikki jutut kantautuvat kuitenkin jossain vaiheessa kerronnan kohteen korviin. Näin teet tietä ystävyyden jatkamiselle.

7. Jos olet palannut paikkakunnalle, tee vanhalle jengille tiettäväksi, että olet taas käytettävissä, mitä iltamenoihin tulee.

8. Järjestä kemut. Anna niille jokin brutaali, entisen kaveriporukkasi sisäpiiriheittoon liittyvä nimi tai teema, ja kutsu kerralla useampiakin unohduksiin jääneitä kavereitasi.

9. Tarjoudu matkatoveriksi. Parhaiten tämä keino tepsii, jos omassa aikataulussasi on joustomahdollisuus, etkä ole nirso matkakohteen suhteen.

10. Ehdota jotain hullua – terapiakäyntiä, uimahyppykurssia tai vaikka harrastelijateatterissa käyntiä – mitä vain, mille voitte nauraa yhdessä. Nauru lähentää!

Ei käärmettä piippuun! Jos ystäväsi ei jostain syystä ole halukas olemaan nykyistä enempää yhteydessä, älä painosta. Jos olette olleet todella läheisiä, tulee toisellekin varmasti jossain vaiheessa tilanne, jolloin hän osaa taas arvostaa ystävyyttäsi!

 

X