5 merkkiä, jotka paljastavat henkisesti väkivaltaisen suhteen
Parisuhde voi muuttua haitalliseksi pikkuhiljaa. Kumppanin muuttuvaa käytöstä voi olla myös vaikea heti huomata. Näistä pienistä varoitusmerkeistä voi päätellä, että parisuhde on muuttumassa epäterveeksi.
Parisuhde voi muuttua haitalliseksi pikkuhiljaa. Kumppanin muuttuvaa käytöstä voi olla myös vaikea heti huomata. Näistä pienistä varoitusmerkeistä voi päätellä, että parisuhde on muuttumassa epäterveeksi.
1. Kumppanisi on sairaalloisen mustasukkainen
Pieni määrä mustasukkaisuutta kuuluu rakkauteen. Terve annos mustasukkaisuutta osoittaa, että omaa kumppania pitää niin rakkaana ja tärkeänä, ettei häntä halua jakaa kenenkään toisen kanssa – noin niin kuin parisuhdemielessä.
Mutta jos kumppani yrittää rajoittaa yhteydenpitoa ystäviin tai sukulaisiin, ollaan suhteessa väärällä tiellä. Tällöin on kyse sairaalloisesta, rajat ylittävästä mustasukkaisuudesta, jossa kumppani yrittää omistaa suhteen toisen osapuolen kokonaan.
Usein tällaisen käytöksen taustalla on mustasukkaisen omat traumaattiset kokemukset esimerkiksi lapsuudesta.
Tasapainoisessa suhteessa kummankaan osapuolen ei täydy katkaista suhteita muihin ihmisiin rakkauden tähden tai kumppanin vaatimuksesta.
2. Hän vahtii tekemisiäsi
Joudutko jatkuvasti raportoimaan menoistasi ja vastaamaan työpäivän aikana kumppanisi lukemattomiin ”missä olet, mitä teet” -viesteihin? Ei hyvä! On ihan mukavaa, että oma rakas on kiinnostunut menoistasi silloinkin kun olette erossa, mutta liika on liikaa.
Jatkuva kyseleminen ja kyttääminen kielii huonosta itsetunnosta ja siitä, ettei suhteessa ole kaikki kohdallaan. Jostain syystä kumppanisi ei luota sinuun ja pahinta, mitä voit tehdä, on sortua todistelemaan hänelle tunteitasi. Saattaa nimittäin olla, että mikään mitä teet tai sanot, ei tule koskaan olemaan hänelle tarpeeksi.
3. Kumppanisi puhuu sinusta vähättelevästi
”Voi sinua pientä herkkupyllyä, taasko olet jääkaapilla?” Jokaisessa parisuhteessa on oma tapansa puhua. Toisten huumori on mustempaa, toiset taas loukkaantuvat pienimmistäkin kommenteista. Ei ole olemassa sääntöä, joka pätisi kaikkiin suhteisiin, mutta kumppanin sanomisista ei pitäisi tulla epämukava olo.
Jos kumppanisi jatkuvasti esimerkiksi kritisoi ulkonäköäsi, vaikkakin vain leikillään, asia kannattaa ottaa puheeksi. Toistuva nälviminen, tapahtuipa se sitten kahdestaan tai yleisön edessä, ei ole kunnioittavaa käytöstä, eikä sellainen kuulu rakastavaan parisuhteeseen. Kumppanin alistaminen sanoilla on henkistä väkivaltaa, joka vaurioittaa uhrin itsetuntoa ja minäkuvaa.
4. Hän uhkailee rivien välistä
Väkivaltainen suhde saattaa alkaa pienistä uhkauksista, jotka lopulta johtavat fyysiseen pahoinpitelyyn. Kumppani saattaa päästellä suustaan uhkauksia ensin vitsillä, mutta valitettavasti näissä heitoissa on usein totuuden siemen taustalla. Kaikenlaiset ”mene nyt vielä kun omin jaloin pääset” -kommentit kannattaa ottaa vakavasti, etenkin jos ne liittyvät muuten mustasukkaiseen tai piiloaggressiiviseen käytökseen. Pahimmillaan väkivallan tekijä saattaa myöhemmin käyttää uhkauksiaan vastuuvapauslausekkeina, sillä hänhän varoitti sinua muttet uskonut! Kuuntele siis herkällä korvalla kumppanin puheita – etenkin silloin kun hän on suuttunut.
5. Hän ei kunnioita rajojasi
Henkistä väkivaltaa ovat myös teot, jotka eivät kunnioita keskinäisiä sääntöjänne.
Jos olette esimerkiksi sopineet, ettei toisen lompakosta oteta rahaa ilman lupaa, mutta kumppanisi tekee silti niin toistuvasti, kyse on alistamisesta. Se kertoo, että kumppanisi ei kunnioita mielipidettäsi, vaan tekee kuten tahtoo, eikä hän välttämättä edes tee mielestään mitään väärää. Sinun mielipiteelläsi tai tunteillasi ei ole hänelle merkitystä, sillä hän katsoo itse olevansa sinun ja sääntöjesi yläpuolella.
Pidemmän päälle tällainen kohtelu on todella haitallista, sillä uhri alkaa itsekin uskoa omaan arvottomuuteensa ja antaa periksi narsistiselle käytökselle. ”Ei” tarkoittaa siis ”ei” muuallakin kuin makuuhuoneessa. Ja jos se ei sovi kumppanille, saattaa olla hyvä hetki miettiä, onko moisella suhteella tulevaisuutta ollenkaan.
Hae apua ajoissa! Apua uhreille ja väkivallantekijöille Väestöliiton sivuilta.
Lähteet: Ensi-ja turvakotien liitto, Mielenterveysseura
Kommentit
Virkistä viikkoasi Annalla!
Katso tarjous