Ihmissuhteet

5 pahaa tapaa, jotka myrkyttävät rakkauden – näin ratkaisette parisuhdeongelmat rakentavasti

Pienet inhottavat tavat, kuten kumppanin virheistä vihjailu ja hänen kustannuksellaan nauraminen voivat hiipiä suhteeseen kuin varkain. Lue, miten pääsette ilkeistä tavoista eroon, ennen kuin ne tuhoavat rakkauden.

Teksti:
Janica Brander

Huomaamattomat käyttäytymismallit voivat nakertaa rakkautta.

Pienet inhottavat tavat, kuten kumppanin virheistä vihjailu ja hänen kustannuksellaan nauraminen voivat hiipiä suhteeseen kuin varkain. Lue, miten pääsette ilkeistä tavoista eroon, ennen kuin ne tuhoavat rakkauden.

Ostiko kumppanisi kaupasta taas väärää jugurttia, eikä hän tajua mokaansa, vaikka tuhahtelet vihjailevasti? Vai pilaileeko hän jatkuvasti kustannuksellasi ja valittaa, että olet huumorintajuton?

Listasimme 5 lähes huomaamatonta, mutta vaarallista tapaa, jotka nakertavat rakkautta. Esimerkiksi kumppanille naureskelusta ja nalkuttamisesta voi tulla pikkuhiljaa normaaleja kommunikointitapoja.

Lue, miten kannattaa toimia, jos huomaat näiden pahojen tapojen hiipineen suhteeseenne.

Paha tapa 1: Jatkuva nalkutus

Tuntuuko sinusta, että yrittäessään auttaa kumppanisi saa aikaan vain sotkua ja sählinkiä? Väsytkö, koska joudut korjailemaan jatkuvasti hänen jälkiään?

Jos vastasit kyllä, vika saattaakin olla sinussa. Moni meistä sortuu nalkutukseen etenkin stressaantuneena. Kun arki ahdistaa, kumppanin tekemisten syynääminen voi luoda nalkuttajalle tunteen elämänhallinnasta.

Tavaksi muuttunut valittaminen on valitettavasti myös tehokas keino musertaa kumppanin itsetunto. Jatkuva virheistä huomauttelu on ärsyttävää, ja se saa kumppanisi tuntemaan, ettet luota häneen.

Rakentava ratkaisu: Luota kumppanisi kykyihin

Ennen kuin aloitat valituksen, pohdi, onko kumppanisi tehnyt niin vakavaa virhettä, että siitä kannattaa huomauttaa. Anna hänen hoitaa rutiininsa ja kotityönsä omalla tavallaan. Tärkeintä on se, että hän osallistuu arjen pyörittämiseen, ei se, teettekö asiat samalla tavalla.

Jos sinun on pakko antaa palautetta, älä tee sitä motkottavalla tyylillä. Perustele neutraalisti, miksi asia kannattaisi hoitaa toisella tavalla. Ole avulias ja ilmaise tukea.

Jos taas kumppanisi on suhteenne valittaja, kerro hänelle, että jatkuva kritisointi tuntuu pahalta ja epäreilulta. Sano, että arvostat hänen neuvojaan, mutta sinulla oikeus hoitaa tietyt asiat omalla tyylilläsi.

Paha tapa 2: Epämääräinen virheistä vihjailu

Epämääräinen virheistä vihjailu myrkyttää parisuhdetta jopa enemmän kuin avoin valitus. On epäreilua viestittää, että toinen tekee jotain väärin, mutta jättää kertomatta, mikä on vialla.

Epäselvä vihjailu saa toisen turhautuneeksi ja avuttomaksi. Hän aistii, että olet tyytymätön, mutta ei ymmärrä, mitä hän tekee väärin. Pahimmillaan vihjailu tekee ihmisestä vainoharhaisen, kun hän pelkää koko ajan tekevänsä virheen, jota hän ei osaa korjata.

Rakentava ratkaisu: Puhu suoraan

Jos kumppanisi toiminta ärsyttää sinua, kerro se selkeästi, mutta kauniisti. Perustele, miksi hän toimii mielestäsi väärin, ja miten ongelman voisi ratkaista.

Ellet keksi hyviä perusteita sille, miksi hänen toimintansa ärsyttää sinua, ole hiljaa. Rakkaudessa on siedettävä toisen erilaisuutta, sillä parhaimmillaan se rikastuttaa suhdetta.

Jos kumppanisi harrastaa inhottavaa vihjailua, nosta kissa pöydälle. Sano, että haluat puhua suoraan. Selitä, että et voi korjata mahdollisia mokiasi, jos toinen ei kerro selvästi, mikä hänen mieltään painaa.

Nalkuttaminen, vitsailu ja vihjailu voivat nakertaa suhdetta.
Nalkuttaminen, vitsailu ja vihjailu voivat nakertaa suhdetta.

Paha tapa 3: Kumppanin kustannuksella vitsailu

On normaalia, että pitkässä suhteessa viljellään ronskiakin huumoria. Kumppanistaan ei kuitenkaan saa tehdä jatkuvasti pilaa, sillä se on epäkunnioittavaa ja voi heikentää hänen itsetuntoaan.

Kaikkein ilkeintä on tehdä toinen naurunalaiseksi muiden edessä ja syyttää häntä huumorintajuttomuudesta, jos hän loukkaantuu. Toimiessaan näin ihminen tekee kumppanistaan ensin julkisesti arvottoman ja syyttää tätä seuraavaksi väärästä reagointitavasta.

Rakentava ratkaisu: Ammenna huumoria muualta

Jos kumppanisi ei naura vitseillesi, lopeta. Muista, että vaikka sinä kestäisit itseesi kohdistuvaa vitsailua, kumppanisi ei ehkä kestä. Opettele nauramaan yhdessä kumppanisi kanssa sen sijaan, että naurat hänelle.

Jos taas kumppanisi vitsailee kustannuksellasi, älä kätke loukkaantumistasi, vaan tee selväksi, ettei sinua naurata. Pysy rauhallisena ja kerro, ettet halua olla jatkuva pilailun kohde. Kun sanot tämän asiallisesti, fiksu ihminen tajuaa hölmöilleensä ja pyytää anteeksi.

Paha tapa 4: Toisen syyttäminen omasta pahasta olosta

Vihaisen tai masentuneen ihmisen voi olla vaikea pidätellä tunteitaan, eikä kenenkään tarvitse esittää onnellista vaikeina päivinä. Ikäviä tunteitaan ei kuitenkaan saa kaataa aina kumppanin niskaan, eikä häntä saa syyttää niistä.

Stressin purkaminen muita syyttämällä on yleinen, mutta huono tapa päästellä höyryjä. Haukkuminen tuntuu kumppanista epäreilulta, ja syyttely johtaa yleensä riitaan tai mökötykseen, ei keventyneeseen oloon.

Rakentava ratkaisu: Ota vastuu tunteistasi ja hallitse niitä

Opettele hahmottamaan, mikä laukaisee pahan olosi. Ota tunteistasi vastuu, sillä ne syntyvät sinussa. Pystyt vaikuttamaan siihen, hallitsevatko negatiiviset tunteesi sinua ja tekojasi.

Kun sorrut syyttämään kumppaniasi mielipahastasi, pysäytä tilanne. Kerro, mistä purkauksesi johtuu. Mitä ikävää on tapahtunut, ja miltä sinusta tuntuu? Sano, että tiedät toimineesi väärin ja pyydä syyttelyäsi anteeksi.

Jos kumppanisi syyttää sinua pahasta olostaan, kerro, että näet hänen olevan huonolla tuulella, mutta syyttely tuntuu epäreilulta. Auta kumppaniasi purkamaan tilannetta. Mikä tapahtuma tai ajatus laukaisee hänessä pahan olon, jonka hän sysää niskoillesi?

Paha tapa 5: Kiitoksen ja anteeksipyynnön unohtaminen

Kun kiität kumppaniasi, osoitat, että huomaat hänen vaivannäkönsä ja arvostat sitä. Kun pyydät anteeksi, näytät, että rakkaus on sinulle tärkeämpää kuin ylpeys. Pahoittelet mokiasi sen sijaan, että uskot jääräpäisesti olevasi aina oikeassa.

Jos et koskaan kiitä kumppaniasi, hänestä tuntuu, että hänen tekonsa ovat samantekeviä. Jos taas et pysty pyytämään anteeksi, viestität, että kuljet omia latujasi tai olet pahimmillaan kumppanisi vihollinen.

Rakentava ratkaisu: Ole huomioiva ja kiltti

Kiitä kumppaniasi päivittäin pienistä asioista, kuten kahvin keittämisestä. Jos loukkaat häntä, pyydä nopeasti anteeksi ja selitä, miksi toimit typerästi. Jos kumppanisi on unohtanut kiitokset ja anteeksipyynnöt, viljele niitä tässäkin tapauksessa itse, sillä hän voi ottaa oppia esimerkistäsi.

Kerro myös suoraan, että kaipaat positiivista palautetta. Sano kumppanillesi, että hänen välinpitämättömyytensä loukkaa sinua. Muistuta häntä siitä, että teidän pitäisi olla toistenne kannustajia ja rakkaita, ei vihollisia.

Lähteet: Greatist, Mark Manson, Psychology Today, Your Tango

Lue myös:

Onko parisuhteesi kriisissä? Tunnista ennemerkit ja lue pariterapeutin ohjeet

Millaisia riitelijöitä te olette? Tunnista 5 riitelijätyyppiä – ja miten parisuhderiidan voi välttää

10 asiaa, jotka sabotoivat rakkauselämääsi – jopa huomaamatta

Avioeroa hakenut Marita Taavitsainen: ”Olen elämäni vaikeimman ratkaisun edessä”

X