Ihmissuhteet

7 merkkiä siitä, että sinua manipuloi myrkyllinen ihminen

Onko mielessäsi häivähtänyt joskus ajatus siitä, että sinua saatetaan manipuloida? Tunnista manipulaation merkit ja toimi.
Teksti: Hilppa Alanko Kuvat: iStock

Manipuloiva ihminen pyrkii hallitsemaan. Hänen toiveenaan on saada toinen toimimaan oman mielensä mukaan – eikä manipuloija kaihda likaisia keinoja, vaan hakee vaikutusvaltaa häikäilemättömästi toisten hyvinvoinnista piittaamatta.

Nämä ovat merkkejä siitä, että saatat olla manipuloinnin kohteena:

1. Tunnet pelkoa, velvollisuudentuntoa ja syyllisyyttä

Pelko, velvollisuudentunne ja syyllisyys ovat tunteita, joita manipuloivat ihmiset yrittävät herättää uhreissaan. Manipuloijat haluavat herättää juuri näitä tunteita, koska ne ovat sellaisia, jotka voivat saada uhrit tekemään asioita, joita nämä eivät oikeasti haluaisi tehdä.

2. Kyseenalaistat itsesi

Manipuloiva ihminen voi saada ihmiset kyseenalaistamaan oman itsensä, todellisuuden ja muistinsa. Manipuloija osaa kääntää sanomisesi päälaelleen ja saada sinut tuntemaan, että olet tehnyt jotain väärin, vaikka todellisuudessa näin ei olisikaan.

3. Sinun on aina vastattava palveluksiin

Vastavuoroisuuden ja odotusten hyödyntäminen on yksi yleisimmistä manipulaation muodoista. Jos manipuloija on ollut avulias sinua kohtaan, hän odottaa sinulta takuulla jotain vastineeksi. Jos et toimi hänen toiveidensa ja odotustensa mukaan, hän leimaa sinut kiittämättömäksi.

4. Sinuun käytetään manipuloijien suosimia tekniikoita

Manipuloivat ihmiset suosivat usein kahta tekniikkaa. Ensimmäinen tekniikoista on niin sanottu jalka oven väliin -tekniikka. Siinä manipuloiva ihminen esittää ensin kohtuullisen pyynnön. Hän saattaa esimerkiksi kysyä, olisiko sinulla hetki aikaa. Sen jälkeen hän esittää suuremman pyynnön, kuten olisiko sinulla antaa rahaa taksia varten. Tällaista tekniikkaa käytetään usein katuhuijauksissa.

Toinen tekniikka on niin sanottu ovi vasten kasvoja -tekniikka. Tässä toimitaan päinvastoin kuin jalka oven väliin -tekniikassa, eli ensin kysytään jotain suurta ja sitten pientä. Esimerkiksi jos manipuloija haluaa taksiin rahaa, hän pyytää ensin huomattavasti suurempaa summaa kuin mikä taksimatkaan menisi. Kun uhri kieltäytyy, hän pyytää taksimatkaan menevää summaa, joka vaikuttaa jo paljon kohtuullisemmalta, minkä takia uhri saattaa suostua pyyntöön.

5. Sinua eristetään muista

Manipuloiva ihminen nauttii jakamattomasta huomiostasi ja haluaa sitä osakseen mahdollisimman paljon. Manipuloija odottaa, että vietät kaiken liikenevän ajan hänen kanssaan. Jos kieltäydyt viettämästä aikaa hänen kanssaan, hän arvostelee sinua ja saa sinut tuntemaan itsesi huonoksi.

Manipuloiva ihminen saattaa eristää sinut paitsi ystävistäsi jopa perheenjäsenistäsi. Tietenkin hän tekee eristämisenkin hienovaraisesti. Hän saattaa esimerkiksi joka kerta, kun olet näkemässä muita ihmisiä, alkaa puhua siitä, miten hänestä tuntuu, ettet enää välitä hänestä, kun haluat olla koko ajan muiden ihmisten kanssa.

6. Olet aina syyllinen

Uhri on manipuloijan mielestä aina syyllinen kaikkeen. Jos hän esimerkiksi tekee virheen töissä, sinä olet syyllinen, sillä hän on ollut stressaantunut sinun takiasi. Manipuloija ei ikinä pyydä anteeksi.

7. Olet jatkuvasti varuillasi

Et voi ikinä tietää, millaisella tuulella manipuloiva ihminen on. Hänen mielialansa saattavat vaihdella salamannopeasti ja hän saattaa saada yllättäviä tunteenpurkauksia. Jos et ole tunteenpurkauksen iskiessä hänen lähellään, hän saattaa lähettää sinulle vaikkapa 15 tekstiviestiä.

Miten toimia, jos sinua manipuloidaan?

Elämääsi myrkyttävä manipuloija voi olla esimerkiksi kumppanisi, ystäväsi tai työkaverisi. Manipulaation kohteeksi ei kannata suostua. Psykoterapeutti Marica Brandt-Pihlström on kertonut Anna.fi:ssä jo aiemmin julkaistussa jutussa, miten manipuloijan kanssa tulee toimia.

Lue myös:

Kärsitkö turhasta syyllisyydestä?  Tämän takia siitä kannattaa opetella eroon

Mitä narsisti tarkoittaa, kun hän sanoo rakastavansa? Listasimme 5 asiaa

Lähteet: Curious Mind MagazineGreatist, Time

X