Ihmiset ja suhteet

7 virhettä, joihin fiksutkin parit sortuvat – Katso, sorrutteko te!

Teksti:
Anna.fi

Joitakin parisuhdeneuvoja toistetaan kuin mantraa. Ei ole helppoa erottaa oivallista vinkkiä silkasta sudesta. Jopa parisuhde-ekspertit saattavat kehottaa pareja noudattamaan neuvoja, jotka tosiasiassa nakertavat parisuhteen perusteita. Välttäkää ainakin nämä virheet!

1) Jaatte kotityöt tasan 50/50

Suomi on tasa-arvon ykkösmaa. Se näkyy myös kotona. Kotitöiden jakamista mahdollisimman tarkasti puoliksi pidetään itsestään selvyytenä. Pariskunnat saattavat jopa kehuskella, kuinka hyvin he ovat siinä onnistuneet. Silloin kuitenkin mennään metsään. Mikäli pyritte puolittamaan työt täsmälleen, tulette samalla kytänneeksi toistenne tekemisiä. Asiasta tulee itsetarkoitus sen sijaan, että se helpottaisi molempien elämää. Toimivampi tapa on se perinteinen malli: kumpikin tekee ne työt, joissa on parempi. Silloin kotityöt saattavat jakautua niin sanottuihin miesten ja naisten töihin. Mutta hei, eikö pääasia ole, että hommat tulevat hoidettua! Sitä paitsi monissa perheissä mies handlaa paremmin kyökkihommat ja nainen pitää huolta raha-asioista.

2) Facebook pilaa seksielämänne

Ette meinaa raaskia luopua rakkaista vempeleistänne, vaan tabletit ja kännykät seuraavat teitä vuoteeseenkin. Sen sijaan, että käpertyisit kumppanisi kainaloon, tsekkaatkin vielä varmuuden vuoksi kaverisi viimeisimmän päivityksen. Käyttäytymisesi viestii tärkeysjärjestyksestäsi: some ensin, puolisollesi jää vain kakkossija. Kukaan ei halua hävitä Facebookille. Seksihalut menevät vähemmästäkin. Tehkää siis makuuhuoneestanne some-vapaa-alue.

3) Riitelette samoista asioista uudelleen ja uudelleen

Luulet, että joku asia olisi viimein loppuun käsitelty, mutta se tulee puheeksi yhä uudelleen jokaisen riidan yhteydessä. Miten kierteen saisi katkaistua? Kaikkien riitojen syy on yksinkertainen: pelko. Parisuhteen osapuolet pelkäävät tulevansa hylätyiksi. Askel irti tutusta kaavasta onkin lausua ääneen salatut tunteensa. Kerro kumppanillesi rohkeasti, että pelkäät menettäväsi hänet. Luottamuksesi osoitus saa hänet ymmärtämään, että riitanne käsitteleekin oikeasti vaikeita tunteita. Kun tunteista on keskusteltu avoimesti, niillä ei ole enää valtaa teihin.

4) Rakastatte sarkastista huumoria

Monet parit kommunikoivat sarkasmin avulla. Vaikka kumpikin osapuoli vakuuttaisi nauttivansa yhteisestä huumorista, se itse asiassa järisyttää suhteen perusteita. Sarkasmin viljeleminen on passiivis-aggressiivista käytöstä. Sen takana piilottelee monia negatiivisia tunteita: vihaa, ärtymystä ja turhautumista. Vaikka tuntisitte kuinka hyvin, et voi koskaan tietää, milloin menet liian pitkälle ja milloin sanallinen piikkisi osuu herkkään kohtaan. Jättäkää siis sarkasmi ja pyrkikää sen sijaan ilmaisemaan sen alla piileskeleviä tunteita avoimesti.

5) Puoliso taantuu teiniksi

Alkuhuuman haihduttua ei tarvitse enää esitellä parhaita puoliaan, vaan voi viimein olla oma itsensä. Valitettavasti monet miehet tulkitsevat asian niin, että he voivat elää kuin sikolätissä. Röyhtäilyä, ruuan mässytystä ja töräyttelyä ei ole kuitenkaan kiva kuunnella. Eikä tarvitsekaan! Tee puolisollesi selväksi, ettet enää hyväksy sitä, että hän päästelee hajupommeja ja levittelee hikisiä sukkia ympäri huushollia. Miehesi ei ole enää teini-ikäinen, etkä sinä ole hänen äitinsä.

6) Vastakohdat täydentävät toisiaan

Miehesi tykkää luuhata baareissa joka viikonloppu, kun taas sinä olet kotihiiri. Sinä panet kaikki rahat menemään heti palkkapäivänä, puolisosi sen sijaan venyttää joka senttiä. Kumppanisi suosii vapaata kasvatusta, sinä haluat asettaa lapselle selkeät rajat. Toisin kuin väitetään, erilaisuus ei ole hyvä asia, ainakaan mitä tulee käyttäytymiseen ja tapoihin. Mikäli toimitte tärkeissä asioissa – kuten kasvattajina – eri tavoin, yrittäkää luovia kohti kompromisseja.

7) Olette toinen toistenne ankeuttajia

Raahaudut väsyneenä ylitöistä kotiin. Koko päivä on mennyt päin mäntyä ja mieli on musta. Et saa edes ripustettua takkiasi, kun alat vuodattaa vastoinkäymisiä miehellesi. Kuulostaako tutulta? Niinpä – ja siihen on syy. Parisuhdeasiantuntijat jankuttavat kyllästymiseen asti, että parien tulisi puhua aivan kaikesta. Tosiasiassa huolien vyöryttäminen toisen niskaan ei johda mihinkään hyvään. Siitä seuraa ainoastaan se, että murhetulvan päälleen saanut osapuoli pahoittaa hänkin mielensä. Yritä siis niellä mielipahasi ja avaa suusi vasta, kun sinulla on jotakin positiivistakin sanottavaa.

Teksti: Martta Kaukonen
Kuva: Thinkstock

Lähteet: Marie Claire, Prevention, The Huffington Post

X