Lapsuudenystävät
Lapsuudenystävää voi verrata perheenjäseneen.
Ihmissuhteet

8 tärkeää asiaa, jotka lapsuudenystäväsi on opettanut sinulle elämästä

Kukaan ei tunne sinua yhtä hyvin kuin lapsuuden paras ystäväsi. Lue, mitä ystäväsi ovat opettaneet sinulle elämästä ja ihmissuhteista.
Teksti: Anna Nummisto Kuvat: iStock

Lapsena solmitut ystävyyssuhteet kestävät usein kauemmin kuin aikuisena solmitut ystävyyssuhteet. Syy tähän on yksinkertainen: lapsena solmitut siteet on muodostettu aikana, jolloin olet todella etsinyt ystävää. Aikuisena ihmissuhteet vaihtuvan usein työn, elämäntilanteen ja harrastusten mukaan.

Lapsuudenystävää voisikin verrata perheenjäseneen, niin tärkeässä roolissa hän on koko matkan pihaleikeistä aikuisuuteen. Kotona opittujen neuvojen lisäksi kannat mukanasi myös elämänviisautta, jonka olet saanut omalta lapsuudenystävältäsi.

1. Luotat ihmisiin

Lapset ovat aitoja ihmissuhteissaan. Jos lapsena joku sanoi haluavansa leikkiä kanssasi, otit kutsun iloisena vastaan sen enempää miettimättä, mitä ystävä tällä kutsulla mahtoi tarkoittaa. Kyynisyys tai skeptisyys eivät lapsena kuuluneet sanavarastoosi, niinpä lapsuuden ystävyyssuhteesi ovat opettaneet sinut luottamaan ja haluat avoimin mielin tutustua uusiin ihmisiin.

2. Tunnistat ihmisten heikkoudet ja vahvuudet

Lapset ovat hyvin tarkkanäköisiä ja tunnistavat herkästi jos jollain on paha mieli. Lapset osaavat myös vilpittömästi iloita toisten hyvistä ominaisuuksista ja onnistumisista. Lapsuuden ystävyyssuhteissa olet harjoittanut tärkeitä taitojasi ja oppinut lukemaan ihmisiä. Huomaat, milloin joku on heikoimmillaan ja toisaalta osaat antaa kiitosta onnistumisista.

3. Olet empaattinen

Muistatko kuinka paras ystäväsi lohdutti sinua, kun sinulla oli huono päivä? Olkapään tarjoamisen lisäksi ystäväsi teki kaikkensa, jotta hän saisi hymyn takaisin kasvoillesi. Hän antoi sinulle kauneimmat hajukuminsa ja kertoi hassuja vitsejä. Parhaan ystäväsi ansiosta myös sinä olet oppinut tärkeitä sosiaalisia taitoja ja tiedät, kuinka lohduttaa, piristää ja nostaa tunnelman korkealle.

4. Luotat omiin kykyihisi

Oliko lapsuudenystäväsi paras tsemppaajasi ja tukijasi? Olipa kyse sitten polkupyörällä ajamisesta, matematiikan kokeesta tai pojalle soittamisesta, ystäväsi oli varma, että selviydyt mistä vain! Se, että olet lapsena saanut tukea ja rohkaisua ystäviltäsi, on vahvistanut itsetuntoasi ja luottoa omiin kykyihisi. Vaikka välillä ehkä epäonnistuitkin, ystäväsi ei koskaan tuominnut sinua ja auttoi yli vaikeidenkin hetkien. Niinpä jaksat edelleenkin luottaa omin kykyihisi ja uskallat tavoitella unelmiasi.

5. Ymmärrät perheiden dynamiikkaa

Sisarustesi lisäksi kukaan muu kuin paras lapsuudenystäväsi ei voi kunnolla käsittää millaisessa perheessä olet kasvanut. Koska olette ystäväsi kanssa kokeneet samanlaisen lapsuuden, valinneet kioskilla irtokarkkeja purkeista ja kävelleet käsikädessä koulun diskoon, muistatte myös millaista oli kinuta viikkorahaa vanhemmilta tai jännittää antaako äiti luvan krepata tukkaa. Lapsuudenystävällesi sinun ei tarvitse aikuisenakaan selittää vanhempiesi käytöstä, sillä hän tietää tarkalleen millaisia äitisi ja isäsi ovat. Olette kumpikin oppineet tärkeitä asioita perhesuhteista sekä vaikeidenkin asioiden käsittelystä.

6. Kestät pettymyksiä

Koska sinulla on lapsena ollut sydänystävä tukemassa sinua vaikeissa paikoissa, osaat myös aikuisena selviytyä pettymyksistä. Muistat kuinka ystäväsi kietoi kädet kaulallesi ja kuiskasi ”älä välitä, olet paras!” Toisaalta paras ystäväsi ei koskaan siloitellut totuutta vaan kertoi sinulle rehellisen mielipiteensä, vaikka se olisi ollut eriävä omasi kanssa. Niinpä jos työpaikalla ylennys ei osu kohdallesi, se ei loppujen lopuksi ole maailmanlopun paikka. Tiedät, että olet hyvä tyyppi ja luotat omaan osaamiseesi.

7. Näet asioiden valoisat puolet

Lapset ovat mestareita unohtamaan ikävät asiat. He eivät takerru hankaluuksiin vaan jatkavat kohti uusia seikkailuja, vaikka sitten laastarit polvissa. Lapsena murheet eivät masentaneet sinua ja ystävääsi vaan kävitte kohti uusia leikkejä vaikeuksista välitämättä. Tämä on tärkeä taito muistaa myös aikuisena. Asiat eivät koskaan ole niin huonosti etteikö niistä voisi selviytyä. Pystyt näkemään ikävimmästäkin asiasta valon pilkahduksen ja suuntaamaan energiasi sitä kohti.

8. Osaat arvostaa itseäsi

Lapset eivät välitä tuon taivaallista kauneusihanteista tai ulkonäköpaineista. Ihonväristä, sukupuolesta tai painoindeksistä välittämättä kaikki olivat tervetulleita leikkimään. Lapset ovat myös innokkaita hieromaan tuttavuutta toisten lasten kanssa, vaikka heillä ei olisi edes yhteistä kieltä. Lapsuuden ystäväsi ovatkin opettaneet sinut arvostamaan itseäsi juuri sellaisena kuin olet. Tämä tärkeä taito on hyvä kantaa mukana läpi elämän, ihmissuhteesta toiseen.

Lähteet: Huffington Post, Hello Giggles

Lue myös:

Onko läheisyys vaikeaa vai luonnollista? Näin lapsuuden kiintymyssuhteet vaikuttavat aikuisena

Lukijat kertovat, millaista on naisten ystävyys: ”Jos kuolisin, lapsuudenystäväni pitäisi miehestäni huolta”

Näistä asioista tiedät, että sinulla oli hyvä lapsuus

X