Jos entinen kumppani toteuttaa entisiä yhteisiä unelmia uuden kumppanin kanssa, se voi aiheuttaa suurta surua.
Ihmissuhteet

Ahdistaako ex-puolison uusi elämäntilanne? Pariterapeutti antaa 5 neuvoa, joiden avulla voit käsitellä pettymystäsi

Ex-puolison uusi elämäntilanne voi nostaa pintaan kielteisiä tunteita. Etenkin, jos entinen kumppani saavuttaa asioita, joista ennen haaveiltiin yhdessä. Lue asiantuntijan vinkit, miten tilanteen aiheuttamia tunteita voi käsitellä.
Teksti: Janna Nousiainen Kuvat: iStock

Ex-puolison uusi elämäntilanne voi olla vaikea pala sivusta seurattavaksi. Pitkässä parisuhteessa nimittäin usein suunnitellaan ja haaveillaan yhteisestä tulevaisuudesta. Toisilla haaveena on yhteinen koti ja lapset, toiset haaveilevat maailmanympärimatkasta.

Eron sattuessa joutuu kuitenkin kumppanin lisäksi luopumaan myös niistä asioista, joista aiemmin haaveiltiin yhdessä. Jos haaveissa on ollut esimerkiksi lapsi, voi ex-puolison vanhemmuus uuden kumppanin kanssa tuntua pahalta – etenkin, jos haave ei ole vielä toteutunut omalla kohdalla.

– Erohan ei koskaan ole kiva tilanne, valtaosassa ainakin toinen osapuoli kipuilee ja tilanne on lähtökohtaisesti hyvin kuormittava. Aika moni lapsista haaveileva alkaa jo eron yhteydessä odottamaan, meneekö toinen yhteen jonkun muun kanssa ja alkaako tulla perheenlisäystä, Mehiläisen pariterapeutti Jouni Pölönen kertoo.

Jos ex-puolison uusi elämäntilanne on tiiviissä seurannassa, se voi olla haitallista seurajalle itselleen. Siitä syntyy helposti myös itse itseään ruokkiva negatiivinen kehä. Entisen kumppanin uusi seurustelukumppani voi aiheuttaa paljonkin negatiivisia tunteita, joita voi olla vaikea käsitellä. Yleensä ne kertovat siitä, että päättynyt suhde ei ole kunnolla käsitelty tai erosta on kulunut liian vähän aikaa.

– Se kuormittaa ja haittaa oman elämän alkamista ja asettumista. Pelkästään se, että iltaisin käy somessa seuraamassa ex-puolisoa, voi muokata omaa mielenmaisemaa negatiiviseen suuntaan. Se voi synnyttää turhia kielteisiä tunteita, kuten mustasukkaisuutta ja pettymystä.

Ex-puolison uusi elämäntilanne voi aiheuttaa monia tunteita

Ero itsessään ei välttämättä saa ihmistä katkeroitumaan ja joskus se voi olla helpotuskin. Joskus taas omaa elämäänsä saattaa kuitenkin verrata vuosienkin päästä ex-kumppanin elämään. Jos tuntuu siltä, että kumppani on edennyt elämässä itseä paremmin, voi se aiheuttaa katkeruutta.

– Jos ex-kumppani on tullut vanhemmaksi toisen kanssa ja oma elämäntilanne on sama kuin aiemmin, nousee pintaan äkkiä katkeruus ja pettymys. Tällaiset kuormittavat tunteet voivat pahimmillaan heikentää ihmisen elämänlaatua, eikä ihminen edes huomaa sen vahingollista vaikutusta. Ihminen oikeuttaa itselleen katkeroitumisen ja ajattelee sen luonnollisena olotilana, eikä näe, miten se heijastuu elämään ja sosiaalisiin suhteisiin.

Itseään kohtaan tulisi olla myös tällaisessa tilanteessa armollinen. Itseään lähtee helposti syyttämään. Sen sijaan kannattaisi pohtia, mikä esimerkiksi omassa elämässä on eron jälkeen mennyt mahdollisesti hyvinkin. On myös luonnollista, että elämäntilanteet ovat entisen kumppanin kanssa erilaiset ja asioita toteutetaan eri tahdissa. Ex-puolison uusi elämäntilanne ja oma elämäntilanne kannattaa siis mahdollisuuksien mukaan jättää vertailematta.

– Kannattaa myös miettiä, että onko se toisen elämä kuitenkaan niin onnellista kuin miltä se näyttää. Ei kannata uhriutua ja vaipua itsesääliin, että itse olisi jotenkin kelvoton ja toisella on kaikki asiat hyvin.

Omat tunteet täytyy kohdata

Jos ex-puolison uusi elämäntilanne aiheuttaa surua tai katkeruutta, on tärkeää kohdata omat tunteensa. Myös ikävien tunteiden kohtaaminen on välttämätöntä, koska vasta sen jälkeen ne pystyy hyväksymään.

– Tunteet pitää kohdata ja myöntää, että on pettynyt ja tuntuu ikävältä, kun kumppanilla on esimerkiksi lapsi ja uusi elämä. Täytyy hyväksyä, että se ei ole helppoa.

Nainen katsoo nauraen puhelinta, vieressä kultainennoutaja. Entisen kumppanin uusi elämäntilanne voi aiheuttaa ristiriitaisia tunteita.

Asiantuntija neuvoo keskittymään hyviin asioihin omassa elämässä, sen sijaan, että käyttäisi energiaa sen pohtimiseen, miltä ex-puolison uusi elämäntilanne vaikuttaa.

Entisen kumppanin elämän seuraaminen eron jälkeen on inhimillistä. Jos entisen kumppanin elämäntilanteen seuraaminen kuitenkin aiheuttaa paljon pahaa mieltä, kannattaa pohtia tarkkaan, kannattaako sitä oikeasti seurata. Joskus on parempi olla tietämätön siitä, mitä entinen kumppani nykyisin elämässään tekee.

– Kannattaa miettiä, mitä minä ex-kumppanin elämän seuraamisesta hyödyn? Minulla on tämä oma ainutkertainen elämä menossa, joten olisiko vaihtoehto, että keskityn omaan elämääni ja omiin tulevaisuuden suunnitelmiini?

Vertaistukea kannattaa hakea lähipiiristä, sillä moni muu on todennäköisesti käynyt läpi samankaltaisia tunteita.

– Tilanteesta voi myös keskustella ammattilaisen kanssa. Tällainen tilanne voi aktivoida ikäviä traumoja, jotka vaativat ammattiapua.

X