Ihminen halaa hellästi ystävää.
Ystävän ahdistus voi näkyä kaverisuhteessa monin eri tavoin. Ystävä voi kaivata paljon ymmärrystä.
Ihmissuhteet

Peruuntuvatko yhteiset suunnitelmat viime hetkellä tai jäätkö usein odottamaan vastausta viesteihisi? Näin ystävän ahdistuneisuus voi näkyä kaverisuhteessa

Ahdistunut ihminen voi käyttäytyä sosiaalisissa suhteissaan vetäytyvästi, ja toinen osapuoli voi joskus virheellisesti tulkita muuttuneen käytöksen tylyksi tai epäkohteliaaksi. Kysyimme asiantuntijalta, miten ystävän ahdistuneisuus voi näkyä kaverisuhteessa.
Teksti: Janna Nousiainen Kuvat: iStock

Ahdistus on osa normaalia elämää, ja jokainen kokee sitä joskus. Pitkittynyt, jatkuva ahdistus voi kuitenkin olla merkki ahdistuneisuushäiriöstä. Se voi aiheuttaa sekä fyysisiä ja psyykkisiä oireita, joita voivat olla esimerkiksi paineen tunne rinnassa, henkinen voimakas pahan olon tunne sekä hermostuneisuus.

Läheisille ahdistuneen ihmisen käytös voi näyttäytyä eri tavoin, tai välillä sitä ei edes huomaa. Oletko huomannut, että ystäväsi on alkanut jättää vastaamatta viesteihin, vetäytyä porukassa tai tiuskia aiempaa helpommin? Käyttäytymisen taustalla saattaa olla ahdistuneisuutta.

Ahdistunut ihminen voi vetäytyä

Ystävän ahdistuneisuus voi näyttäytyä monella tapaa. Osa merkeistä on pieniä, eikä ulkopuolinen välttämättä osaa edes yhdistää niitä mahdolliseen ahdistukseen. Joskus se voi jopa näyttäytyä käytöksenä, joka itsestä tuntuu loukkaavalta. Sen takia olisikin tärkeää ymmärtää, miten mahdollinen ahdistuneisuus vaikuttaa ystävän käytökseen.

Ystävän ahdistuksen tunnistaminen ei ole helppoa, eikä ole kenenkään tehtävä diagnosoida ystäviään. Mitkä voivat kuitenkin olla merkkejä mahdollisesta ahdistuksesta?

– Oman ystävän ahdistuksen tunnistaa helpommin, jos kyseessä on pitkäaikainen ystävä. Ystävän käyttäytyminen voi muuttua erilaiseksi, Mehiläisen yksilö- ja pariterapeutti Jouni Pölönen sanoo.

Ahdistunut ihminen saattaa muuttua hiljaisemmaksi ja vetäytyä sisäänpäin. Hän saattaa alkaa välttelemään illanviettoja ja jäädä helpommin vain kotiinsa. Aina ahdistuneisuus ei näyttäydy samalla tavalla ulospäin, ja siksi on tärkeää muistaa, että ahdistunutkin ystävä voi edelleen olla porukan ilopilleri.

Yleisiä ulospäin näkyviä ahdistuksen merkkejä ovat vetäytyminen, tiuskiminen ja hermostuneisuus. Ahdistuksesta kärsivä saattaa myös esimerkiksi perua suunnitelmia tai jättää vastaamatta viesteihin, vaikka ei tarkoittaisi pahaa.

– Ihminen kokee elämässään olevan jotain sellaisia tekijöitä, jotka ahdistavat. Ne voivat liittyä perheeseen, työhön tai terveydentilaan. Jokin ei tunnu olevan kohdallaan, ja se ahdistaa, Pölönen sanoo.

Lue myös: Lyhytkin univaje voi saada aikaan muutoksia ihmisen käytöksessä – Kolmistaan-blogin Karoliina Pentikäinen kertoo, kuinka väsymys on saanut hänet käyttäytymään jopa itsekkäästi

Keskustelu voi tarjota apua ahdistukseen

Ahdistunut ihminen voi hyötyä keskusteluavusta. Jos ystävässään huomaa ahdistuneisuutta, kannattaa häntä pyrkiä kuuntelemaan. Varovasti voi myös yrittää kysellä, mistä ahdistus voisi johtua. Omaa apua on hyvä tarjota hienovaraisesti.

– Ei tyrkyttämällä, sillä se saattaa saada aikaan vain vetäytymisreaktion, Pölönen sanoo.

Ahdistunut ihminen katsoo puhelinta.

Ahdistunut ihminen saattaa jättää vastaamatta viesteihin tai vastaaminen voi kestää kauan.

Jos yhteisten illanviettojen huomaa ahdistavan ystävää, ei aiheesta kannata välttämättä keskustella ryhmätilanteessa. Se voi vain pahentaa ahdistusta eikä todennäköisesti johda mihinkään. Paras tapa olisi pyrkiä keskustelemaan aiheesta luottamuksellisesti kahden kesken.

– Sitä varten muut ihmiset ovat olemassa, että puhutaan. Hyvät ystävät ovat ystäviä kaikissa tilanteissa, ja asioista voi päästä yli, kun uskaltaa puhua niistä jonkun kanssa. Pahimmillaan ahdistus on vakavaa, jos esimerkiksi jokin aiempi trauma on alkanut ahdistamaan. Kannattaa kannustaa toista myös hakemaan ammattiapua, jos tilanne jatkuu kuormittavana.

Lue Kotiliedestä: Joko tunnet mielen ensiaputaidot? 4 tutkitusti toimivaa TIPP-taitoa auttavat tiukassa paikassa

X