Ihmiset ja suhteet

Aikuiset sisarukset – Aikuistuminen haastaa sisarussuhteen

Teksti: Ninni

Perheen pienimmästä on yhtäkkiä tullut aikuinen, itsenäinen nainen. Esikoinen tarvitseekin apua ja hoivaa nuoremmilta. Puuttuminen toisen elämään kiristää välejä. Lapsena toisilleen niin läheiset päätyvät aikuisina veriseen perintöriitaan. Kuulostaako tutulta? Aikuistuvien sisarusten suhteet ovat koetuksella ja tasapainoisen sisaruussuhteen rakentaminen vaatii usein tutustumista ihan uudelleen.

Aikuiset sisarukset

Lapsuudenkoti yhdistää erilaiset ihmiset

Lapsuudenkoti yhdistää sisaruksia siinä missä muutkin yhteisöt erilaisia kaveruksia. Ei tarvita välttämättä enempää yhdistäviä tekijöitä, kun arkipäivän ympäristö on osapuolille sama.

Kun jokainen sisaruksista on aikuisena omillaan, punnitaan toisen kohtaaminen ja huomioon ottaminen aivan eri tavalla. Lapsuudenkodista lähteminen pakottaa sisarukset tutustumaan toisiinsa uudelleen. Viimeistään nyt on kuunneltava ja katsottava, millainen ihminen toinen todella on, jos läheisen suhteen toivotaan jatkuvan. Yksisuuntainen ihmissuhde lakkaa usein toimimasta ennemmin tai myöhemmin.

Onneksi yhteisiä kosketuspintoja elämään voi myös luoda itse. Kiinnostumalla sisarusten harrastuksista, työstä ja perheestä voi yhteinen sävel löytyä hyvin erilaistenkin sisarusten välille myös aikuisuudessa.

Tutustu sisaruksiisi uudelleen

Lapsuudessa yhdessä eletty aika on muovannut kuvamme sisaruksistamme. Aikuistuminen ja itsenäistyminen muuttavat ja muokkaavat kuitenkin meitä jokaista ihmisenä. Sisarukset muuttavat eri aikaan pois kotoa, ja muutaman vuoden väljemmän yhteydenpidon jälkeen sisarus saattaa tuntua aivan uudelta ihmiseltä.

Tasapuolinen ja vastavuoroinen aikuisiän sisarussuhde edellyttää tutustumista aikuiseen sisarukseen: kuka hän on, mistä pitää ja mitä ajattelee.

Sisarukselle kannattaa antaa mahdollisuus kertoa omasta itsestään. Miksi kertoisit vain omia asioitasi – olethan kuullut ne jo moneen kertaan? Ehkä sisaruksen rauhallinen kuunteleminen ja kohtaaminen voi avata jotain aivan uutta?

Aikuiset sisarukset – Aikuistuminen haastaa sisarussuhteen

Roolit voi riisua aikuisena

Lapsuudessa opitut roolit jäävät usein elämään myös aikuisuudessa. Huolenpitäjä holhoaa edelleen ja nuorempi sisarus alistuu huolehdittavaksi.

Roolit eivät kuitenkaan välttämättä toimi enää aikuisena ja voivat ajaa sisarukset erilleen. Pikkusisko ei jaksa loputtomiin kuunnella isonsiskon ohjeita, neuvoja, kehotuksia ja moitteita. Isonsisaruksen voi olla hämmentävää huomata, että pikkuruinen pikkusisarus onkin yhtäkkiä muuttunut reippaaksi aikuiseksi.

Raja-aidat kaatuvat, kun sisarusparven vahvimpana pidetty murtuu, masentuu tai sairastuu muuten. Sekä murtuneen että hänen vieressään olevien on muovattava roolinsa uudelleen. Nuoresta saakka puolisonsa kanssa seurustelleen isonsisaruksen avioero voi olla yhtä suuri kriisi pikkusisarukselle kuin eroavalle itselleen.

Anna ja vastaanota apua

Auttaminen on taitolaji. Avun tarjoaminen ilman ohjeiden, neuvojen tai moitteiden tyrkyttämistä on kuitenkin usein haastavaa. Jospa kuuntelisit toisen tarpeita ja räätälöisit tarjoamasi avun niiden mukaan? Toisen auttaminen voi parhaimmillaan olla sisarussuhteen voimavara. Jokainen meistä tarvitsee jossain vaiheessa elämäänsä apua, olipa kyse arkisista asioista tai suuremmista huolista.

Avun vastaanottaminen ei sekään ole helppoa. Etenkin roolien muuttuessa vahvana esiintymään tottuneen sisaruksen voi olla hankala ryhtyä autettavaksi. Herkän ja haavoittuvan puolen paljastaminen voi kuitenkin tehdä sisarussuhteelle todella hyvää.

Aikuiset sisarukset – Aikuistuminen haastaa sisarussuhteen

Miten rajuilta riidoilta voisi välttyä

Ikävä kyllä sisarusten kanssa käydään usein myös elämän rajuimmat riidat. Toisen tunteminen mahdollistaa tämän loukkaamisen, eikä perheen sisällä tunnu olevan raja-aitoja henkilökohtaisuuksiin menemisessä.

Sisarusten riidat syntyvät arkisista asioista, lastenkasvatuksesta, rahasta ja rahattomuudesta, menestymisestä tai sen puutteesta – ja perinnöstä.

Miten näitä riitoja voisi ehkäistä? Katsomalla toista silmiin ja näkemällä myös tämän tarpeet sen sijaan, että tuijottaa vain omiaan? Surullista on, että usein esimerkiksi perintöriidoissa raivoisimmin omaa oikeuttaan puolustavat eivät ole sisarusparven vähävaraisimmat.

Pidä yhteyttä ja anna aikaa

Kaikista vastoinkäymisistä huolimatta sisaruksiin pidetään usein yhteyttä loppuun saakka. Jos näin tapahtuu vanhempien toiveesta tai velvollisuudentunnosta, on suhde tuskin kovin läheinen.

Parhaassa tapauksessa yhteydenpito toteutuu tietysti sisarusten omasta halusta ja sisaruussuhde on tasapuolinen, tasapainoinen ihmissuhde. Harva meitä lopulta kuitenkaan tuntee niin kuin omat sisaruksemme, joiden kanssa on koettu yhtä sun toista.

Pienten eleiden merkitystä ei kannata vähätellä: puhelinsoitto, postikortti tai pikavisiitti ilahduttaa. Tärkeää on luoda yhteisiä hetkiä, joista kaikki nauttivat, eikä pieni leikkimielisyyskään ole pahasta. Tultiinhan sillä erinomaisesti toimeen lapsinakin.

Aikuiset sisarukset – Aikuistuminen haastaa sisarussuhteen

Miten sinä ja sisaruksesi vaalitte suhdettanne? Kerro omat vinkkisi kommenttiosiossa.

Oletko läheisissä väleissä sisarustesi kanssa?

Vastaus Vastanneiden osuus tällä hetkellä
Kyllä.
22%
En.
71%
Minulla ei ole sisaruksia.
2%
Jotain muuta, mitä? Kirjoita kommentti!
5%

Siirry takaisin kyselyyn

X