Ihmiset ja suhteet

Aikuisten sankarit

Teksti: Anna.fi

Salarakkaat ja turhat julkkikset toilailevat lööppijulkisuudessa ja työpaikkojen kahvihuonekeskusteluissa. Myötähäpeän ja vahingonilon kultakaudella aikuisillakin onneksi on vielä aivan oikeita idoleita, joista puhutaan innostuneesti ja kunnioittavasti.

Aikuisten sankarit

”Kun aloin kiinnostua popmusiikista ala-asteikäisenä, Madonna oli pinnalla. Silloin oli meneillään se tötterötissivaihe. Teimme kaverini kanssa sohvatyynyistä Barcelonan konserttilavan ja leikimme Madonnaa”, kertoo Elina, 27. Vuosien varrella leikit ovat jääneet, mutta idoli on säilynyt. ”Madonna on seurannut mukana koko ajan, kaikissa elämänvaiheissa.” Ehkä juuri sen vuoksi suhde artistiin tuntuu erityisen tärkeältä.

Madonnassa kiehtovat musiikin ohella määrätietoisuus ja uskallus. ”Kyllä se on se asema, jonka Madonna on itselleen luonut. Se nainen voi oikeasti tehdä ihan mitä vaan.” Ja tekeekin, eikä kiitosta aina sada: erityisesti on parjattu monenlaisiin hankkeisiin ehtineen tähden näyttelijäntaitoja. Kritiikki ei yleensä näytä Madonnaa säikähdyttävän. Elinaa viehättääkin juuri hänen idolinsa asenne. ”Madonna kokeilee kaikenlaista välittämättä siitä, mitä muut ajattelevat. Hän on rohkea nainen.” Ilmeisesti Elina pitää myös Madonnan musiikista? ”Nii-in, ilmeisesti”, Elina nauraa. ”Onhan se vähän epätasaista, sieltä tulee vähän mitä sattuu. Vanha tuotanto ja tämä uusin levy ovat absoluuttisia suosikkejani.”

Elina ei suinkaan suhtaudu idoliinsa kritiikittömästi. Toisinaan Madonnan tempaukset vaikuttavat tyhjältä provokaatiolta. ”Vähän silleen, että poltanpa pari ristiä videossa, koska tiedän että jossain on joku, joka ei pidä siitä. Ja ne laulujen sanat: tosi boring! Tekisi mieli sanoa PMMP:lle, että käykääpä pitämässä sille joku kurssi.” Madonnalla näyttää kuitenkin olevan merkillinen kyky tehdä ennakkoluulot tyhjiksi ja kääntää miltei mitä vain uudeksi trendiksi. Uusimmassa musiikkivideossa keski-ikäinen laulajatar venkoilee jumppapuvussa ja korkokengissä. ”Tulee mieleen että hei haloo, mutta se vaan onnistuu näyttämään tosi hyvältä!”

Hyvä kiertää

27-vuotiaan Riikan idolia ei tapaa samanlaisista otsikoista kuin Madonnaa. Riikka kohtasi esikuvansa, intialaisen hyväntekijän Äiti Amman, ensimmäistä kertaa mennessään parikymppisenä äitinsä mukana Helsingissä järjestettyyn tapahtumaan. Amma ottaa kaikki tulijat vastaan halaamalla. ”Se oli uskomattoman voimakas kokemus. Lysähdin maahan ja aloin itkeä kuin vesiputous”, Riikka kertoo. Häneen on vaikuttanut vahvasti Amman sanoma. ”Amman viesti on yksinkertaisesti rakkauden viesti. Hän ottaa vastaan kenet tahansa: sairaat ja köyhät, kenet vain.”

”Idoli” alkaa tuntua lapselliselta sanalta kuvaamaan pyhimyksenä pidettyä Ammaa. Onko Amman innoittama liike uskonto? ”Onhan siinä paljon piirteitä esimerkiksi hindulaisuudesta”, Riikka sanoo. ”Se on kuitenkin vain universaali hengellinen elämänkatsomus, joka sopii uskonnosta riippumatta kenelle tahansa.” Amman omistautuneet seuraajat harjoittavat esikuvansa jalanjäljissä laajaa hyväntekeväisyystoimintaa. Amma on toden totta saanut hyvän kiertämään. ”Amma saa ihmiset innostumaan ja työskentelemään pyyteettömästi yhteisen hyvän puolesta.”

Riikka on käynyt Amman halattavana myös tämän maailmankiertueen varrella Hollannissa ja Lontoossa. Tapaamiset eivät kuitenkaan enää tunnu välttämättömiltä, sillä Riikka on omaksunut Amman opetuksen läpikotaisesti. ”Pyrin suhtautumaan ihmisiin Amman tavalla suvaitsevaisesti ja toteuttamaan Amman opetuksia omassa elämässäni.”

Tarvitaanko idoleita vielä aikuisena? Kysytään tätä myös Madonnan ihailijalta. ”Tietysti tarvitaan”, vastaa Elina. ”Voi saada uutta pontta omiin tekemisiinsä.” Sopivan konkreettiseksi esimerkiksi tästä tarjoutuu Elinan repusta pilkistävä joogamatto. ”Jos tuo nainen on tuossa iässä noin timmissä kunnossa, niin varmasti minunkin kannattaa jatkaa joogaharrastusta”, Elina virnistää, mutta taitaa olla vähintään puoliksi tosissaan.

Teksti: Heidi Simomaa / A4 Media Oy (16.3.2006)

X