Ihmiset ja suhteet

Äitiys kasaa suorituspaineita

Teksti: Anna.fi

Äitiyden myötä naisen elämään loikkaa koko joukko monenlaisia suorituspaineita, jotka versovat arkeen äidin lähipiiristä ja muualta naisen ympäristöstä. Elinpiiristä sataa ropisten tietäviä neuvoja ja suuria odotuksia.

Kun arjesta tulee kaaosta

Kun pienokainen syntyy kovan odotuksen jälkeen, tuore äiti joutuu todennäköisesti varsin pian suuren hämmennyksen valtaan. Tunteet heittelehtivät laidasta ja laitaan. Kysymysten tulva virtaa mielessä lakkaamatta ja epäilykset kalvavat ajatuksissa. Arjesta tulee yhtä kaaosta ja seuraavaa päivää voi olla mahdotonta suunnitella – olkoonkin, että näin olisi ollut joskus maailmassa vielä tapana tehdä.

Arki tuntuu lähtevän liikkeelle kuin pikakelauksella. Aikataulu elää jatkuvasti: suunnitelmat muuttuvat ja asiat ajelehtivat. Äidistä tuntuu, että ne suorat langat, joista hän on aikaisemmin pitänyt tiukasti kiinni, ovatkin nyt auttamattomasti sumpussa.

Suorituspaineita?Tuore äiti saattaa ajatella eläneensä vielä vauvaa odottaessaan pilvilinnoissa. Odotukset ovat olleet osin ehkä epärealistisia ja vauvan synnyttyä pilvilinnan muurit ovatkin murtuneet melkoisella rytinällä: todellisuus on hieman toisenlaista. Äiti on saattanut asettaa itselleen suuria vaatimuksia pitkän listallisen.

Totta kai jokainen äiti haluaa olla mahdollisimman hyvä äiti omalle lapselleen. Mutta tuntuuko, että vaatimukset roikkuvatkin äkkiä liian korkealla? Ne tuntuvat jäävän sinne jonnekin roikkumaan, eikä niihin yllä edes varpaillaan seisoessaan.

Odotukset ja toiveet korkealla

Maailman parhaan äidin viitan haluaisikin taitella kaapin perille piiloon, koska äiti tuntee epäonnistuneensa itselleen asettamissaan tavoitteissa. Odotuksia ja tavoitteita tuntuvat asettaneen sitä paitsi myös kaikki muutkin: kummit, mummit, muut sukulaiset, ystävät – ja jopa työtoverit.

Tuore äiti joutuu kamppailemaan lisäksi hormonaalisten muutosten kanssa melkoisella taistelutantereella – eikä muuten olekaan aivan helposti voitettava vastus – hormonit kun tuntuvat sumeuttavan ajatukset lopullisesti. Onko äitiyden tie todellakin siis näin kivinen ja kova? Eikö äitiyden polulla selviä kompastelematta?

Maailman parhaan äidin viitta – komeroon vai harteille?

On aivan selvää, että maailman parhaan äidin viittaa ei kannata heittää komeron pohjalle siitä syystä, että äitiyden alun epävarmuus ja sekavuus tuntuvat tamppaavan kaiken alleen. Asiat kyllä ryhdistäytyvät, kunhan äiti vaan muistaa katsoa asioita oikeissa mittasuhteissa. Toisinaan asioilla on tapana suurentua ja odotukset saattavat paisua yllättäviinkin mittoihin.

Kun vauva on vasta kotiutunut perheeseen, päivät saattavat olla yhtä loputonta asioiden sovittelua ja oikeanlaisen rytmin hakemista. Rytmin pitäisi olla säännöllistä, mutta se tuntuu repeilevän tahdista kaiken aikaa.

Vaikka äiti yrittäisi laatia hienoja aikatauluja ja suunnitella luistavaa päiväohjelmaa pienokaiselleen, hän huomaakin jossakin vaiheessa päivää pudonneensa kokonaan kyydistä ja olevansa jo tuntikausia myöhässä laatimastaan aikataulusta. Päivärytmi on toki tärkeää, mutta minuuttiaikatauluista aiheutuu pelkkää hampaidenkiristelyä.

Kiireisellä kotikentällä olo käy työstä

Äidin unet ovat vauvan ensimmäisinä kuukausina katkonaisia ja joidenkin kohdalla katkonaisten unien jakso voi kestää jopa lapsen ensimmäisten elinvuosien ajan. Tätä kaikkea on suorastaan mahdotonta ennakoida. Jokainen lapsi kun on oma yksilönsä. Väsymys tuntuu ajoittain saavan yliotteen. Äiti saattaa havahtua joskus jopa muistelemaan kaihoisasti, oliko ehkä ajoittain raadollisessa ja kiivaassa työmaailmassakin helpompaa kuin äidin roolissa kiireisellä kotikentällä.

Vauvanhoidon opettelu vie aikaa ja energiaa. Vaikka kaikki oppivatkin kyllä hoitamisen niksit ajallaan, ei se touhu käy kuitenkaan vasta-alkajalta aivan yhdessä päivässä. Sopeutuminen uusiin asioihin vie oman aikansa. Äitiä saattaa vaivata huoli siitä, osaako hän ylipäätään hoitaa omaa lastaan tarpeeksi hyvin.

Mieleen saattaa hiipiä pelko siitä, saako vauva riittävästi ravintoa, koska imetyksenkin kanssa asiat ovat vasta opin tiellä. Toisinaan kotona oleva pienen ihmisen lohduton parku saa äidin luulemaan, ettei hän osaa edes tulkita omaa lastaan – saati hänen tarpeitaan – oikealla tavalla.

Imetysongelmat saattavat rassata ja stressata tuoretta äitiä. Kiire tuntuu olevan sellainen, että äiti havahtuu välillä siinä sumussa vain ihmettelemään, kuinka hän on yleensä koskaan maailmassa ehtinyt toimittaa kaikki yhdelle päivälle suunnittelemansa asiat ja vieläpä yhdessä ainoassa vuorokaudessa. Kaikki tuntuu jäävän jollakin lailla keskeneräiseksi. Pienten tekemättömien töiden määrä sen kun kasvaa päivästä toiseen.

Jos vauva on kovin vaativa ja itkuinen, kysymykset tuoreen äidin mielessä risteilevät entistä villimmin. Missäs nyt on vika? Olenko todellakin näin riittämätön, vaikka ponnistelen kaikessa jatkuvasti suoriutuakseni koko vuorokauden läpeensä? Onko vauva ehkä onneton ja todellakin liian heikon hoitajan kantimissa? Kun se poloinen on juuri minun kokemattomien vauvanhoitotaitojeni varassa…

Äiti voi tuntea itsensä varsin yksinäiseksi. Apua ei tunnu olevan tarjolla miltään suunnalta ja kaikesta pitäisi selviytyä omien konstiensa varassa. Tässä ystävien ja läheisten tuki on toki tarpeen. Kukapa ymmärtäisi äitiä enemmän kuin toinen äiti, joka tanssii arkea juuri samassa tilanteessa samanväristen vaateiden ja odotusten ristipaineessa.

Suorituspaineita?Monta tapaa olla hyvä äiti

On kuitenkin loppujen lopuksi varsin monta erilaista tapaa olla hyvä äiti. Hyvän äidin mallia eivät voi sanella toisten odotukset. Eivätkä toisten neuvot voi myöskään viitottaa yksin tietä lapsen parhaaseen mahdolliseen kasvuun ja kehitykseen. Tämähän on sanomattakin selvää.

On olemassa useitakin erilaisia tapoja, joilla äiti pystyy keventämään äitiyden suorituspaineita ja lyöytämään valopilkkuja elämäänsä alun kaaoksenkin keskellä.

Suorituspaneista eroon monin keinoin

Oman kumppanin huolenpito nousee äitiyden alkumetreillä arvoonsa arvaamattomaan. Rakkaus voi vaalia todella hyvin ailahtelevien tunteidenkin pohjaa ja perusteita naisen käydessä lävitse kaikkien tunteiden kirjoa elämänsä suurimmassa myllerryksessä – äitiyden tiellä.

Oman äidin, anopin, ystävien ja työtovereiden neuvot kannattaa kyllä ottaa avoimin mielin vastaan. Kokemusten jakaminen ja neuvot ovat varmasti tarpeen – varsinkin äitiyden alkumetreillä, mutta kaikkea voi makustella sitten tahollaan. Jokainen toteuttaa äidin rooliaan omalla parhaaksi katsomallaan tavalla ja kokemus karttuu ajan myötä. Neuvonantajien tarkoitusperät ovat joka tapauksessa yleensä vain hyviä, olkoonkin, että joku saattaisi tuntea hukkuvansa niihin.

Tuore äiti tarvistee riittävästi lepoa ja kunnon yöunet. Ylikierroksilla jatkuvasti käyvä äiti saattaa uupua ennen aikojaan, jos hän ei voi huolehtia omista perustavanlaatuisista tarpeistaan, joihin riittävä uni yhtenä osana kuuluu. Myös säännöllinen  ja monipuolinen ravinnon saaminen ja tarpeellinen määrä ulkoilua pitävät huolen äidin yleiskunnosta.

Vauvaan tutustuminen vie oman aikansa, joten se kannattaa muistaa. Kaikki ei käy yhdessä päivässä. Rakkaus pienokaiseen kasvaa kyllä viikkojen kuluessa ja hoitotaitojen karttuessa asiat alkaa nähdä jo aivan erilaisessa valossa. Itsevarmuuskin karttuu ajan myötä. Asiat osaa viikkojen kuluessa asettaa oikeanlaiseen järjestykseen. Rytmi muotoutuu sittenkin, vaikka ensin kaikki olisi vaikuttanut yhdeltä mahdottomalta kaaokselta.

Oma aikakin on tarpeen

Jokainen tarvitsee lisäksi myös edes joskus omaa aikaa. Puolison merkitys tässä onkin nyt korvaamaton, jotta äiti saa joskus vauvanhoidon välissä ja kotitoimien lomassa pistäytyä itse esimerkiksi lenkkipolulla tai viettää hetken omien rakkaiden harrastustensa parissa. Vauvaperhe-elämän ei tarvitse olla kuitenkaan kaikesta vanhasta luopumista. Iloa antavien asioiden temeinen ja niiden parissa puuhastelu antaa energiaa ja jaksamista muihinkin toimiin.

Uupumuksen selättäessä täysin on viimeistään aika vetää henkeä syvään, vaikka hieman kotielämään etäisyyttä ottaen. Kuinka ihmeitä tekevä vaikutus voikaan olla vaikkapa kahvikupillisen nauttimisella kesäiltana kivan kahvilan terassilla poissa neljän seinän syleilystä ja arkisten rutiinien ruodusta. Nainen tunteekin todennäköisesti olevansa taas maailman energisin äiti palatessaan kotiin pienen piristävän irtioton tehneenä.

Nina

Mikä asia äitiydessä on asettanut sinulle eniten paineita?

Katso tilanne vastaamatta

X