Ihmissuhteet

Aloitko harkita lomalla eroa? Pohdi näitä asioita selvittääksesi, millä tolalla suhteenne oikeasti on

Menikö loma parisuhteen kannalta huonoissa merkeissä? Nyt on aika pohtia, johtuiko se vain lomastressistä – vai kieliikö huonosti mennyt loma pikemminkin siitä, että suhteessanne on muita tulehdusoireita, jotka olisi selvitettävä.

Teksti:
Kia Toivanen
Kuvat:
Istock

Ero on loman jälkeen monilla mielessä.

Menikö loma parisuhteen kannalta huonoissa merkeissä? Nyt on aika pohtia, johtuiko se vain lomastressistä – vai kieliikö huonosti mennyt loma pikemminkin siitä, että suhteessanne on muita tulehdusoireita, jotka olisi selvitettävä.

Paljon odotettu lomakausi voi olla jo itsessään stressin aihe, joka aiheuttaa suhteeseen kitkaa.

Psykoterapeutti Mikael Saarisen mukaan loman ongelmat kielivät kuitenkin usein siitä, että suhteessa on selvittämättömiä asioita, jotka vain nousevat lomakaudella pintaan.

– Jos arjessa menee hyvin mutta lomalla huonosti, kertoo se usein siitä, ettei arjessa ole jaettu asioita, tarpeita eikä huolia toiselle, vaan ne on tukahdutettu. Lomalla voidaan törmätä asioihin, joihin arjessa ei ole ollut aikaa, ja silloin myös vanhat riidat nousevat esiin ja asiat kärjistyvät, Saarinen kertoo.

– Tietyllä tavalla loma on hyvä mittari siihen, mitä asioita on jäänyt varastoon – mitä ei ole ehditty aikaisemmin käsitellä.

Loma ei ole pikaratkaisu parisuhteen ongelmiin

Jos arkea on eletty lomaa kiihkeästi odottaen sekä toivoen, että silloin vietetään parisuhteen laatuaikaa, ei ole ihme, että pettymykset tuntuvat lomalla erityisen raskailta.

– Ihmisten on hirveän vaikea hyväksyä sitä, ettei sisäisiä asioita voi ratkaista ulkoisilla olosuhteilla: loma on monille vähän sellaista eskapismia, että järjestetään ulkoiset puitteet hyvin suureellisiksi, Saarinen sanoo.

– Loma ei kuitenkaan yhdistä ihmisiä sinänsä, vaan osapuolten täytyy olla itse mieleltään ja kehoiltaan siihen virittäytyneitä.

Myös silloin, jos loma tuntuu taianomaisesti korjaavan kaikki suhteen ongelmakohdat mutta paluu takaisin arkeen hirvittää, olisi suhteen todellista tilaa hyvä pysähtyä miettimään.

– Jos arjen ja loman välille syntyy kauhea kontrasti, se on ongelmallista. Lähtökohtaisesti parisuhteessa arki on se, minkä hyvinvoinnista tulisi huolehtia.

Jos kyse olisi kuitenkin vain loman aiheuttamista ristiriidoista?

Loman aikana on myös tavallista törmätä suhteen ikuisuuskysymyksiin, vaikka kaikki olisi parisuhteessa periaatteessa hyvin.

– Kaikissa suhteissa on kysymyksiä, joita ei voi ikinä ratkaista: esimerkiksi se, vietetäänkö lomat ulkomaanmatkoilla vai mennäänkö mökille tai anoppilaan, Saarinen toteaa.

– Ne ovat sellaisia asioita, joista ei välttämättä koskaan tule yhteisymmärrystä ja hyvää fiilistä kaikille.

Se, ettei toinen halua mökille ja toinen haluaa, ei yleensä ole suhteen kannalta ratkaiseva ongelma, vaikka se voikin aiheuttaa kitkaa lomailuun. Saarisen mukaan tiettyjä eroavaisuuksia on siedettävä ja niistä on uskallettava keskustella kerta toisensa jälkeen.

Ero loman jälkeen – näitä asioita kannattaa vielä pohtia.
Erilaiset ajatukset lomasuunnitelmista aiheuttavat loman aikana helposti kinaa.

Lisäksi Saarinen arvelee, että lomalla ristiriitoja aiheuttaa ylipäätään tunne siitä, että kohta mahdollinen laatuaika on jo ohi ja paluu arkeen häämöttää kulman takana.

– Loman alku menee helposti stressaamiseen. Sitten tehdään jotain yhdessä, ja sitten aletaan stressata jo loman loppumista – loman alku- ja loppupää ovat suhteelle kriisiherkimpiä aikoja, Saarinen kertoo.

– Sitä toivoisi, ettei lomaa tarvitsisi suorittaa, vaan se olisi sellaista hyvää arkea yhdessä, jossa olisi hieman lomaluksusta mukana.

Vaikka loma olisi mennyt pieleen, ei siis välttämättä kannata huolestua: arkeen paluu voi tasoittaa tunnelman taas normaaliksi.

Aloitko pohtia, onko suhteellanne tulevaisuutta? Mieti ensin näitä

Saarisen mukaan ihmiset tekevät nykyään isojakin päätöksiä hyvin nopeasti. Jos loma on ollut pettymys, voivat eroajatukset olla jo mielessä.

– Ehkä luopuisin siitä fantasiasta, että on vain sellaisia suhteita, joissa on ihan mahtavaa tai sitten ihan kamalaa koko ajan. Suhteessa on erilaisia vaiheita. Pitkään parisuhteeseen kuuluu se, että kriisejä osataan käsitellä.

Lue myös: Parisuhdekriisi on mahdollista selvittää – pariterapeutti kertoo, miten selvitä parisuhteen myrskyistä läpi yhdessä

Usein ero on kuitenkin voinut olla mielessä jo pidemmän aikaa, mutta loman tapahtumat nostavat asian vihdoin pöydälle. Erotilastojen mukaan ihmiset hautovat eroa yksin keskimäärin jopa 6 vuotta.

Ero loman jälkeen – näitä asioita kannattaa vielä pohtia.
Jos keskusteluyhteys on katkennut, on suhteessa vaikeaa päästä eteenpäin.

– Mitä aikaisemmin pystyy tuomaan esille ne asiat, jotka suhteessa vaivaavat, sen helpompi niitä on käsitellä, Saarinen toteaa.

Saarisen mukaan oleellista suhteen tulevaisuuden kannalta on, onko eroa pohtivalla halua ja motivaatiota työskennellä suhteensa eteen – ja onko dialogi toisen kanssa edelleen tallella.

– Jos jommallakummalla ei ole halua yrittää, en tiedä, onko mitään järkeä vain sinnitellä yhdessä vielä vaikkapa parin kuukauden ajan – sekin voi olla kärsimystä.

Suhdetta punnitessa oleellista on pohtia, paljonko parin yhteiselossa on positiivista kantamaa: Kun suhteessa on enemmän positiivista kuin negatiivista, se kantaa myös konfliktien yli. Jos positiivista kantamaa ei arjessa ole, pienikin asia nostaa aina kriisin.

– Sitä voi ajatella viiden suhde yhteen -tilanteena:  jos on 5 kertaa enemmän positiivisia tunnekokemuksia arjessa, se on sellainen säästöpankki, jonka avulla jaksamme paremmin myös ongelmien kanssa. Se pätee niin lomalla kuin arjessa.

Lue myös: ”Rakastan sinua, mutta haluan erota”– älä hötkyile! Näin löydät onnellisen ja toimivan parisuhteen salaisuuden

Lomakriisi voi olla myös askel parempaan suuntaan

Loman aikana kohdattu kriisi vie voimia ja voi tehdä arkeen paluusta entistä rankemman, kun loma ei ole sujunutkaan vain hyvissä tunnelmissa palautuessa. Lomakriisissä voi kuitenkin nähdä myös positiivisia puolia.

– Parisuhteessa on kysymys siitä, että meillä on yhteinen näkemys ja visio siitä, mitä asioita me haluamme ja mitkä asiat ovat meille tärkeitä. Kyllähän niitä pitää välillä päivittää, Saarinen toteaa.

Riitelyäkään ei kannata loputtomasti pelätä ja varoa – kun ilmaa on puhdistettu, suhteessa on taas tilaa hengittää.

– Riitely ei sinänsä ole kauheaa ja ihmiset kyllä selviävät siitä. Se voi toimia myös vahvistavana ja yhdistävä tekijänä: hienoa, että selvitimme tämän ja että nämä asiat tulivat esille.

Kun suhteen ongelmakohdat on puhuttu läpi, on tärkeää miettiä, miten ongelmia voisi tulevaisuudessa ennaltaehkäistä.

– Sitten suhteessa tulisi keksiä uusia ratkaisuja.

Lue myös: Onko sinulla ja kumppanillasi vaikeuksia puhua ja selvittää erimielisyyksiä? 5 keinoa, joilla parannatte kommunikaatiota ja vältätte eron

X