Ihmiset ja suhteet

Amorina Freud  -  Psykoanalyysideittailu

Teksti:
Anna.fi

”Se on sisin joka ratkaisee”, sanotaan.  Ulkokuoren sijasta nykyään painavat aivan muut arvot. Maailmalla kohutaan uudesta kumppanin löytötavasta, joka perustuu psykoanalyysin isän Sigmund Freudin  kehittämälle metodille. Juhlavuonna 2006 Freud on ajankohtaisempi kuin koskaan.

Amorina Freud - Psykoanalyysideittailu

Netissä toisensa löytävien määrä kasvaa. Enää ei riitä se, että on avoin ja rehellinen, pitää  tunnelmallisista koti-illoista ja kuutamokävelyistä. Nykyään pitää poiketa todella joukosta onnistuakseen löytämään  sulokasta seuraa. Kaikista ei ole luontevaa vääntää otsa kurtussa itsestään esittelyjä. Viehkeä brunetti voi paljastua epätoivoiseksi ja maaniseksi tapaukseksi, joka haluaa häät huomenna. Huumorintajuinen herrasmies voi olla töykeä perusnörtti, joka laittaa seuralaisensa maksamaan omankin illallisensa. Huumorintaju voi pahimmassa tapauksessa olla omille tölväisyille nauramista.

Morsian klikkaamalla

Ruotsissa, Saksassa ja Yhdysvalloissa suosikiksi on kirinyt psykoanalyysiin perustuva deittailu. Kumppania etsivä täyttää testin, jonka mukaan tälle valitaan puolisoehdokas.

”Tiesin heti, millainen Emma on”, kertoo ruotsalainen Jonas. Ennen psykoanalyysia Jonas oli kokeillut useita nettitreffejä. Pariskunta tunsi toisensa ennen tapaamistaan perusteellisesti. ”Se vain tuntui  niin oikealta”, hän sanoo. Klassinen kuinka kaikki sanoi klick- tapaus siis. Jonas ja Emma muuttivat parin kuukauden tuttavuuden jälkeen yhteen.

Nyt edessä ovat häät. Aika vauhdikasta, eikö ? Ei parin mielestä. He ovat tutustuneet toisiinsa paremmin kuin ihan perinteisesti tavanneet.

Yhdysvalloissa on useita psykoanalyysiin perustuvia virtuaalisia kohtaamispaikkoja. Eräs näistä on erityisesti juutalaisille singleille suunnattu. Kuulostaa hieman woodyallenmaiselta. Miten nyt rationaaliset ruotsalaiset  ja tehokkaat germaanit innostuvat asiasta?

”Ensinnäkin on rationaalista rajata tuttavuuskohde. Yhteisön jäseneksi ei pääse kuka vain. Psykoanalyysin tunteminen vaatii jonkinlaisia yleistiedollisia valmiuksia ja kertoo henkilöiden kiinnostuksesta. Se on erittäin vahva saksankielisissä maissa”, asiaa pohtinut psykologi  Jukka sanoo. ”Yhteiset arvot myös korostuvat. Juutalainen psykoanalyysiin perustuva sivusto rajaa piirinsä ihmisiä, joille tietyt asiat ovat tärkeitä”, hän sanoo.

Sivustoon päätyneet vastaavat tiettyyn määrään kysymyksiä. Näin kartoitetaan näiden persoonallisuutta. Menetelmän pohjana on psykoanalyysi. Profiilien pelot ja mielihyvän tunteet kartoitetaan. Näin liikutaan lähellä henkilöiden persoonan ydintä. Parisuhteen kannalta toisen pelot voivat olla olennaisempia kuin mielimusiikki tai lempiväri. Asioitahan voidaan kaunistella, on hyväksyttävämpää pelätä käärmeitä ja sotaa kuin pimeää tai avonaisia rasioita. Lapsuudesta kertominen edellyttää jo aikamoista asioiden jakamista.

Freud amorina

Eikö psykoanalyysi ole jo aikansa elänyt? ”Ei välttämättä. Sitä käytetään tieteellisessä tutkimuksessa. Tietenkään kaikkiin Freudin teorioihin ei uskota, hänet voi nähdä monella tapaa viktoriaanisen ajan lapsena. Naisen hermostolliset ongelmat eivät johdu tukahdutetusta seksuaalisuudesta, tai nainen  ei etsi itselleen isähahmoa”, Jukka sanoo.

Voisiko psykoanalyysiin perustettu deittailu levitä Suomeenkin? ”Toki. Sitä paitsi suomenruotsalaiset ovat varsin aktiivisia ruotsalaisilla deittipalstoilla”, sanoo Jukka. ”Täytyy muistaa, että Suomessa on aika rajalliset markkinat. Hyville hakemuksille on aina tilausta”.

Virtuaalisissa teerenpeleissä on vahvana sellainen, joka hallitsee kielen ja on hauska ja nokkela. Kun toista ei näe, yhteinen maailma, jos se on rakentuakseen  ylipäätään, perustuu kieleen. ”Sanoja kannattaa käyttää säästellysti. Ironia ja monimerkityksisyys ei välttämättä aukene äänenpainoja kuulematta. Sellaiset kliseet kuin tumma ja tulinen ja viileä vaalea kannattaa jättää väliin. Rehellisesti itsensä näköinen deitti- ilmoitus kannattaa. ”Ankea yksinhuoltaja susirajalta etsii itselleen elättäjää” voidaan tulkita kyllä aika humoristiseksi, kukaan perin juurin ankea ei sellaista lähettäisi”,  Jukka pohtii.

Voiko siis ajatella, että psykonalyysideittailu on merkki syvempien arvojen tulosta parisuhdemarkkinoille? ”Toki. Kukapa nykyisenä individualistisena aikana tusinatavaraa haluaisi”, Jukka naureskelee. ”Lisäksi tuskin ensimmäistä kertaa seurustelevat haluavat etsiä kumppania kaikkia persoonallisuuspiirteitä pohtien. Mutta ihmiset haluavat puolisolta yhä enemmän“.

Psykoanalyysideittailu pähkinänkuoressa:

– Kaikki sivustolla  tekevät psykologiset testin
– Kysymykset ovat erilaisia  aina musteläiskätesteistä henkilökohtaisiin ominaisuuksiin
– Samanlaisen psykologisen profiiliin omaavat tapaavat toisensa

Lisätietoja

Teksti: Laura

X