Ihmissuhteet

Ärsyttääkö työkaverin tai läheisen jatkuva valittaminen? Toimi näin

Läheisen tai työkaverin jatkuva valittaminen on rasittavaa kuunneltavaa. Älä silti sorru mukaan valitteluun vaan säilytä positiivinen asenteesi ja tarvittaessa vedä omat rajasi. Kokosimme 6 vinkkiä.

Teksti:
Hilppa Wuokko

Tekeekö sinunkin toisinaan mieli tukkia korvasi? Läheisen tai työkaverin jatkuva valittaminen turhauttaa empaattisintakin ihmistä.

Läheisen tai työkaverin jatkuva valittaminen on rasittavaa kuunneltavaa. Älä silti sorru mukaan valitteluun vaan säilytä positiivinen asenteesi ja tarvittaessa vedä omat rajasi. Kokosimme 6 vinkkiä.

Tiedät varmasti jonkun sellaisen ihmisen, joka ei halua ratkaista ongelmiaan vaan ainoastaan valittaa asiasta kuin asiasta. Empaattisinkin kuuntelija alkaa ärsyyntymään ja tuntemaan avuttomuutta jatkuvasti valittavan ihmisen seurassa.

Toimi näin, kun tapaat elämäntapavalittajan:

1. Kuuntele, kysele ja ole empaattinen

Toisinaan meistä jokaisella on aihetta valittaa. Kuuntele hetki valitusta ja kysele muutama tarkentava kysymys asiasta, jotta ymmärrät, mistä on kysymys. Ole empaattinen ja ymmärtäväinen.

2. Tarjoa apua

Kun ongelma on selkiytynyt sinulle, anna valittajalle ratkaisuehdotus tai vaikka kaksikin, jos keksit sellaisia. Jos ongelmaan ei ole yksioikoista ratkaisua, voit kysyä, voisitko sinä tehdä jotain toisen oloa helpottaaksesi.

3. Vaihda puheenaihetta

Jos mihinkään johtamaton valitus jatkuu vielä avuntarjoamisesi jälkeen, voit sanoa, että ymmärrät, että hänellä on juuri nyt vaikeaa. Yritä sen jälkeen vaihtaa puheenaihetta esimerkiksi kysymällä valittajalta jostain positiivisesta asiasta.

Jos olette keksineet jonkin mahdollisen tavan yrittää helpottaa tai ratkaista valittajan ongelma, voit sanoa, että toivottavasti selvästi ikävä tilanne nyt helpottuu tai paranee miettimillänne toimilla. Sen jälkeen voit yrittää vaihtaa puheenaihetta.

4. Aseta valittajalle rajat

Jos puheenaiheen vaihtaminen ei onnistu tai valittaja jatkaa valittamistaan uudesta puheenaiheesta, sinun täytyy asettaa hänelle rajat.

Kerro, miltä valitus sinusta tuntuu. Esimerkiksi läheisellesi voit sanoa, että olet aina hänen tukenaan, mutta toisinaan haluaisit puhua myös positiivisista asioista ja omasta elämästäsi. Voit myös sanoa, että negatiivinen puhe saa sinut hyvin turhautuneeksi ja sen takia haluaisit vältellä sitä. Puhu minä-muodossa äläkä syytä toista.

5. Vietä aikaa ryhmässä

Kahden kesken valittaminen on paljon helpompaa kuin ryhmässä. Jos siis esimerkiksi työpaikkanne valittaja pyytää sinua kanssaan iltapäiväkahville, pyydä sinä mukaanne vielä pari muutakin työkaverianne.

6. Älä tapaa valittajaa kuin pakollisissa tilanteissa

Myönnettävä se on: toisten valittamiselle ei meinaa tulla loppua millään. Jos muut keinot eivät auta, pidä omasta hyvinvoinnistasi huolta tapaamalla valittajaa vain pakollisissa tilanteissa, kuten palavereissa tai yhteisten ystävien tai sukulaisten juhlissa.

Näin teet ison asian eli vähennät negatiivisuutta elämästäsi. Jos olette valittajan kanssa nähneet esimerkiksi aina tiettynä päivänä, voit vedota siihen, että olet tekemässä elämääsi muutoksia, joiden takia et enää pysty tällaisiin säännöllisiin näkemisiin.

Lähteet: Forbes, Inc.com, Psychology Today, wikiHow

X