Ihmiset ja suhteet

Avioero – Itku pitkästä liitosta

Teksti: Anna.fi

AvioeroRakkaus repii ja raatelee. Yhä useampi liitto päätyy eroon meillä ja muualla. Miten kitkerä katku jää avioerosta, kuka tekee aloitteen ja miksi? Miksi Afrikan matriarkaatissa erot ovat harvinaisia? Selvitimme eri maiden soidinmenoja ja erokiistoja.p>

Japani – neitsytvaimoja ja hopeaeroja

Keiko, 32, on naimisissa ja yhä neitsyt. Ei mitenkään tavatonta Japanissa. Nuori vaimo ei ole Japanissa erityisen helpossa asemassa. Nuorikkoa ei hellitä liialla rakkaudella tai hellyydellä. ”Miehet rakastavat työtään. He ajattelevat vaimojaan potentiaalisina synnyttäjinä ja äiteinä, eivät seksuaalisina olentoina. Miehien tarpeista vastaa seksiteollisuus ja pornoteollisuus. Naisia varten ei ole juuri mitään. Vastaanotolleni tulevat naiset saattavat olla yhä neitsyitä, seksi mielletään likaiseksi eikä sitä ole välttämättä avioliitossa. Miehet ovat kyvyttömiä vastaamaan vaimonsa tunteisiin. He pelkäävät vaimonsa reaktioita”, kertoo avioneuvoja Makiko.

Avioero ei merkitse enää Japanissa totaalista kasvojen menetystä. Uusi ilmiö on eräänlainen hopeaero, japaniksi jukunen rikon, joka tarkoittaa eroa myöhäisellä iällä. Vuosikymmeniä yhdessä pysynyt pariskunta eroaa kolmenkymmenen aviovuoden jälkeen. Aloitteen tekijänä on useimmiten mieheensä väsynyt vaimo. Miehet ottavat vaimonsa itsestäänselvyyksinä, kodinkoneina, vailla tunteita.

”Mies lähti aamuisin töihin ja valmistin aamiaisen. Puhuimme tuskin koskaan”, kertoo eräskin vaimo vuosista miehen rinnalla. ”Eläkevuosien häämöttäessä vaimo havaitsee, että pariskunnalla oli tuskin mitään yhteistä. He tuskin sietävät toisiaan. Vaimo hakee eroa miehestään. Lisääntynyt elinajan ennuste ja kohtuullinen taloudellinen avustus tekevät erot mahdolliseksi”, sanoo Makiko. ”Useat avioliitot ovat lähinnä kosmeettisia. Pinnan alla ei ole mitään.”

”Jos eroa haetaan lasten löydettyä itselleen puolisot, vaimon on helpompaa löytää itselleen uusi kumppani.” Miksi erota pitkän liiton jälkeen? ”Vaimot ajattelevat tulevia eläkevuosia ja sitä, että sinnittely tuskin siedettävän kumppanin rinnalla ei tee heitä onnellisiksi. Jos naiset olisivat taloudellisesti riippumattomia miehistään, eroja olisi useampia”, kertoo itsekin eronnut Makiko.

Saapasmaan mammanpoikia ja vahvoja tunteita

Italiassa elävät yhä vahvat perhesiteet. ”Poikansa häissä kyynelehtivä äiti ei itke välttämättä ilosta vaan silkasta menetyksestä. Äiti on mustasukkainen uudelle puolisolle ja haluaa pitää langat käsissään. Vanhemmat tukevat lapsiaan taloudellisesti, mutta odottavat vastapalveluksia. Se on Italian sosiaalisessa rakenteessa”, kertoo italialainen psykologian tohtori Annamaria Cassanese.

”Pojat ovat saaneet äideiltään palvontaa, joten he ovat usein epäkypsiä ottamaan vastaan kritiikkiä ja he ovat epävarmoja tunteissaan”, sanoo useita eroja nähnyt tohtori Cassanese. Anoppi saattaa tarjota apuaan lastenhoidossa, ruoanlaitossa ja siivoamisessa. ”Samalla asiat tehdään anopin tavalla. Keittiöstä voi vaivihkaa tulla anopin valtakunta. Riidoissa poika asettuu usein äitinsä puolelle tai liukuu taka-alalle. Kotityöt ovat hänelle tuntematon käsite”, Cassanese sanoo. ”Avioliitto ei ole kahden kauppa, vaan väkevä kahden suvun liitto.”

Eronneen naisen stigma

Monikulttuurisessa Intiassa on useita lakeja riippuen uskonnoista. Hinduilla, muslimeilla ja sikheillä on omat lakinsa avioeron sattuessa. ”Muslimimies voi erota vaimostaan sanomalla tai viestimällä kolme kertaa talaq, ero.  Mitään syytä ei tarvitse ilmoittaa ja ero voi tapahtua vaikkapa puhelimessa, tekstiviestinä tai meilinä.”

Eronneet tyttäret palaavat perheensä luokse ja ovat huonoa mainosta perheelle, he vaikeuttavat perheen muiden tyttärien aviointipuuhia ja saattavat perheen huonoon valoon. Eronneen miehen on kustannettava vaimolle mm. lasten koulutus, tämän kauneuden hoidosta tulevat kulut, kuten hiustenkuivaus ja shampoot. Eronneet naiset saavat taloudellista tukea kaupungilta tai kunnalta, mutta näiden palvelujen olemassaolosta ei olla kovin tietoisia.

Intiassa valmistellaan uutta lakia, joka kieltäisi muslimien talaq-erot. Prosessi on kuitenkin pitkä ja siihen menee vuosia. Jätetyt vaimot ovat ongelma pikkukylissä. Hylätty vaimo voi asua vaikka entisen miehen katolla. ”Yläluokan naiset, joilla on koulutus ja varallisuutta voivat erota vapaasti. Köyhille ero on henkinen ja taloudellinen katastrofi”, kertoo eronnut englannin lehtori Elisabeth. Lehdistä voi päivittäin lukea nuorten naisten polttoitsemurhista lieden ääressä. ”Käytännössä ne ovat sulhasen tekemiä murhia. Vaimo surmataan uuden vaimon ja myös tämän myötäjäisten toivossa. Virallisesti naisten myötäjäiset lakkautettiin vuonna 1961, mutta ne vallitsevat yhä tänään”, kertoo Elisabeth.

Indonesiassa muslimivaimon on maksettava miehelle avioerorahat, jos mies on rikkonut avioliittosopimusta. Miksi vaimon on maksettava miehelle, jos tämä on rikkonut avioliittoa? Koska nainen hakee eroa, on hänen maksettava korvaukset kärsineelle miehelleen. Miehellä on eri vapaudet koskien liittoa.

Matriarkaatin voima

Afrikassa Guinea-Bisseaun rannikkovaltiossa vallitsee matriarkaatti. Eroja ei juuri tunneta ja naiset valitsevat miehet. Perinteinen kosimistapa on valmistaa maittava palmuöljyllä voideltu kala-ateria potentiaaliselle sulholle ja viedä  herkullinen lautanen valitun miehen eteen. Mies syö aterian mukisematta ja nyökkää hyväksyvästi, kosinnasta kieltäytyminen syöksee hänet ja perheensä vaikeuksiin. Entä jos mies kieltäytyy syömästä? Eivätkö miehet ollenkaan halua valita tulevia vaimojaan?

”Ehei, rakkaus on ensin naisessa. Sitten se pomppaa mieheen. Naiset osaavat valita hyvin. Avioeroja ei ollut ennen, silloin kun naiset tekivät valinnat”, kertoo 60-vuotias herra Alberto Carvalho. Hän muistelee yhä päivää, jolloin hänen tuleva vaimonsa polvistui hänen eteensä kalalautasen kera. ”En ollut rakastunut häneen, mutta syötyäni tiesin, että se on hän”, Carvalho kertoo muistosta vuosikymmenien takaa. Nuoret miehet saattavat juosta naisten perässä, mutta heidän on hyväksyttävä, että kosinnan ja avioliiton ehdot sanelevat naiset. Naisia voi piirittää, mutta vasta höyryävän kala-aterian kanssa ovelle ilmestyvä neito on merkki siitä, että mies on haluttu puoliso. ”Miksi siis rikkoisimme perinteitä?”, Carvalho ihmettelee.

Laura

X