Ihmiset ja suhteet

Avoin suhde – Onnellisen parisuhteen salaisuus?

Teksti: Anna.fi

Tutustu avoimeen suhteeseen, jossa parhaimmillaan kaikki voittavat: kokeilunhalun saa tyydytettyä, mutta parisuhde ei ole uhattuna. Sopisiko avoin suhde sinulle?

Pari niityllä

Pettäminen ja erot ovat hyvin yleisiä. Eikö siksi ole vain hyvä, että osa ihmisistä keksii kompromissiratkaisuja? Avoimessa suhteessa liekaa on tavallista enemmän eikä uskottomuutta olekaan.

Avoimen suhteen aloittaminen

Avoin eli vapaa suhde voi olla yhtä lailla seurustelevan, yhdessä asuvan kuin naimisissa olevan parin valinta. Avoimesta suhteesta voidaan sopia heti alkuun tai suhde voi kehittyä niin, että avoimuudesta sovitaan myöhemmin.

Harkitsetteko pariskuntana avointa suhdetta tai oletko tutustunut miesehdokkaaseen, jonka kanssa haluaisit avoimeen suhteeseen? Varmista, että tunnette toisenne kunnolla ja olette perillä toistenne haluista ja tarpeista.

Pyöritelkää kysymystä miksi. Miksi haluatte avoimen suhteen? Mitä odotatte saavanne siltä? Jos vastaukset näihin kysymyksiin tuntuvat molemmista hyvältä, teillä on edellytyksiä avoimeen suhteeseen.

Ehkä vastaukset myös helpottavat pelkojasi tai vakuuttavat sinut siitä, onko avoin suhde juttusi vai ei. Näppituntumalla miehet ovat naisia innokkaampia aloittamaan avoimen suhteen. Älä anna painostaa itseäsi tässä päätöksessä äläkä myöskään painosta toista. Avoin suhde ei ole pelkkä parisuhdestatus, vaan molemminpuolinen elämäntapavalinta.

Jokaisella parilla on omat sääntönsä

Ennen kuin sovitte suhteen säännöistä, perehtykää avoimiin suhteisiin. Selvittäkää, millaiset liitot menestyvät ja mitä ongelmia avoin suhde voi kohdata. Tutkikaa, mistä asioista yleensä sovitaan, mutta tehkää silti säännöt juuri teidän tarpeisiinne.

Yleensä ykkössääntö on kunnioittaa parisuhdetta ja pitää muut suhteet seksisuhteina. Jos tunteet tai rakkaus muita kuin omaa kumppania kohtaan astuvat kuvaan, on avoin suhde mennyttä. Ettei näin pääsisi käymään, suhteet on hyvä pitää yhdenillan- tai parin kerran juttuina. Joidenkin parien mielestä avoin suhde toimii sen paremmin, mitä kauempaa ja vieraampia seksikumppanit ovat. Silloin heihin ei varmasti synny kiintymyssuhdetta.

Avoimessa suhteessa sovitaan usein, että omassa sängyssä, talossa tai autossa ei harrasteta seksiä muiden kanssa. Monet eivät halua tapailla työkavereita tai yhteisiä tuttuja.

Joissain avoimissa suhteissa seksiä on muiden kanssa vain pari kertaa vuodessa. Jos sitä kaipaa useammin tai pariskunnan toinen osapuoli on aktiivisempi kuin toinen, voidaan sopia tahdista. Se voi olla vaikka kerran kuussa. Voi olla hyvä, että suhteita on säännöllisesti, koska silloin ne todella tuntuvat satunnaisilta eikä seksistä vieraan kanssa tule sen isompaa juttua kuin se onkaan.

Sitoutukaa noudattamaan sääntöjä. Säännöistä poikkeaminen johtaa riitaan ja toisen tunteiden loukkaamiseen. Sopikaa kaikkein tärkeimmistä asioista, joista ei jousteta missään tilanteessa. Kaikkia tapahtumia ei voi ennustaa, joten valmistautukaa tarpeen mukaan tarkistamaan sääntöjä. Kumpikaan ei saisi tehdä omia päätöksiään hetken huumassa. Tehkää sääntömuutokset aina yhdessä.

Vieraan kanssa vietetyn yön jälkeen keskitytään taas omaan parisuhteeseen. Pariskuntana olemisessa ei olisi järkeä, jos suhdetta ei vaalisi. Parisuhde ei saa jäädä suhteen ulkopuolisten seksikokemusten jalkoihin.

Avoin suhde tuo vapaudentunteen

Rehellisyys ja luottamus

Toimivan avoimen suhteen perustana ovat rehellisyys ja luottamus. Puhukaa aina totta ja vastatkaa kysymyksiin rehellisesti. Älkää valehdelko tai salailko asioita toiselta. Avoimessa suhteessa ilmapiirin tulee olla sellainen, että kaikkea voi kysyä ja kaikkeen vastataan. Välillenne syntyy luottamus, kun tiedät, että toinen toimii sääntöjenne mukaan.

Avoimessa suhteessa myös kommunikaation tulee olla avointa. Toinen ehkä haluaa kysyä jotain tapaamastasi ihmisestä, ja sinun tulee olla valmis vastaamaan. Tarinan kertaaminen voi tuoda lisävipinää keskinäiseen seksielämäänne. Jos ette halua puhua yksityiskohdista keskenänne, lisätkää se sääntöihin.

Vapaus tuo myös vastuuta

Aktiivisessa seksielämässä on riskinsä, ja nyt kannat vastuun itsesi ja satunnaisen kumppanin lisäksi vakikumppanistasi. Huolehdi ehkäisystä. Kaikki haluavat välttyä sukupuolitaudeilta ja ei-toivotuilta raskauksilta.

Niin raadollista kuin se onkin, opettele tunnistamaan eri tai ainakin yleisimpien sukupuolitautien oireet. Käytä aina kondomia. Valitse niistä mahdollisimman suojaava vaihtoehto, älä sitä pimeässä hohtavaa tai parhaan makuista, jonka turvallisuudesta on joustettu. Naisen voi olla hyvä ottaa kohdunkaulan syöpää ehkäisevä HPV-rokote.

Jos etsit seuraa iltaelämästä tai netistä, muista olla varovainen. On hyvä, jos joku ystäväsi tietää avoimesta suhteestanne. Voit kertoa hänelle, mihin olet menossa ja mihin aikaan palaat.

Totuttele salailuun

Avoimessa suhteessa olevan pitää varautua ulkopuolisten kysymyksiin, epäluuloon, epäuskoon ja suvaitsemattomuuteen. Yksiavioiset voivat kokea vapaan elämäntavan uhkaavaksi.

Suhteen luonteen salaaminen yhteiskunnalta voi olla helpompaa kuin sen myöntäminen. Avoimessa suhteessa itsessään on omat kommervenkkinsä, ja kun lastiin lisätään ulkopuoliset paineet, voi avoin suhde muuttua liian raskaaksi.

Entä kertoisiko satunnaiselle seksikumppanille avoimesta suhteestaan vai ei? Jos piirit ovat pienet, voi olla parempi kertoa hänelle järjestelystä. Näin hän ei esimerkiksi luule sinun pettävän kumppaniasi ja koe asiakseen juoruta siitä eteenpäin tai lähestyä kumppaniasi sinun nalkkiin saamisesi mielessään.

Jos kerrot tilanteesi heti, toinen myös ymmärtää alusta asti, että tarkoitus on pelkästään harrastaa seksiä. Jälkeenpäin avoimesta suhteesta on turha kertoa, ellet sitten halua korjata mahdollisia väärinkäsityksiä.

Avoimella suhteella on riskinsä

Vanhemmat avoimessa suhteessa

Myös pariskunta, jolla on lapsia, voi olla avoimessa suhteessa. Jotta avoin suhde toimii perheellisillä eettisesti, he asettavat perheen aina ykkössijalle. Seksisuhteet eivät saa viedä huomiota tai aikaa perheeltä.

Tavallinen pariskunta ei harrasta seksiä lapsen silmien alla eikä niin tee tietenkään avoimessa suhteessa oleva pariskuntakaan. Kun olette varovaisia, lapset eivät ainakaan kovin pieninä saa selville seksitottumuksianne.

Jos olette kertoneet muille avoimesta suhteestanne, asia voi kantautua jossain vaiheessa lastenkin korviin. Vaikka olisitte hissukseen, teidän pitää olla valmis siihen, että salaisuus voi paljastua. Varsinkin teini-ikäiset ymmärtävät jo, mitä heidän ympärillään tapahtuu. Älkää antako lasten luulla, että petätte surutta toisianne, vaan kertokaa tässä tilanteessa rehellisesti avoimesta suhteestanne.

Mustasukkaisuus uhkana

Avoin suhde kaatuu useimmiten mustasukkaisuuteen. Päättäkää, jaatteko muut suhteet toisillenne vai ette. Voitte keskustella tunteistanne ja siitä, millaisia ihmisiä haluatte tapailla, mutta puhuminen voi valitettavasti vain ruokkia mustasukkaisuutta. Ongelmia aiheuttaa varsinkin se, jos seksikumppani on molemmille tuttu.

Mustasukkaisuus helpottaa, jos pystytte osoittamaan toisillenne, kuinka paljon rakastatte toisianne ja arvostatte parisuhdettanne. Irtosuhteet ovat sen rinnalla pelkkää seksiä, eikä seksikumppaneiden kanssa kannata lähentyä tai pitää heihin yhteyttä. Kaikki suhteiden ylläpitoon menevä energia pitäisi suunnata vakituiseen parisuhteeseen. Siksi moni avoin pari kieltää Facebook-yhteydenpidon seksikumppaneihin, samoin kuin puhelut, tekstiviestit ja sähköpostiviestittelyn.

Avoimessa suhteessa voi olla tarpeen joustaa yksityisyydestä, jotta luottamus varmasti säilyy. Sopikaa, että voitte halutessanne vaikka katsoa toistenne puhelutiedot ja tekstiviestit. Jos suhde menee pelkäksi kyttäilyksi, luottamus on kärsinyt ja avoin suhde on vaakalaudalla.

Avoimen suhteen loppu

Avoin suhde voi loppua eri tavoin. Se voi kantaa läpi elämän tai loppua kuin seinään, jos jompikumpi esimerkiksi rakastuu kolmanteen osapuoleen. Jotkut laittavat avoimen suhteen hetkeksi jäähylle jos vaikka elämäntilanne sitä vaatii ja toiset siirtyvät kokonaan avoimesta suhteesta yksiavioisiksi. Tilanne voi olla parisuhteen kipupiste varsinkin, jos suhde on ollut pitkään tai jopa alusta asti avoin.

Olette ehkä sopineet säännöissänne, että siirrytte yksiavioisuuteen, jos jompikumpi sitä toivoo. Jotta tämä onnistuisi, päätöstä pitää kunnioittaa avoimen suhteen alusta lähtien. Molempien tulisi olla koko ajan valmiita myös tähän vaihtoehtoon. Silti toisen vaatiessa paluuta normaaliin parisuhteeseen voi kumppani olla alkuun katkera.

Totuus on, että kun avoin suhde loppuu, suhde voi loppua kokonaan. Jos olette vaalineet rakkauttanne, voitte ehkä saavuttaa yksimielisyyden. Haluatte säilyttää sen, mitä välillänne on ja onnistutte palaamaan tavalliseen suhteeseen.

Lähde: Divine Caroline

X