Ihmissuhteet

Avoin suhde voi kestää monogaamista suhdetta paremmin parisuhteen kriisejä, sanoo asiantuntija – mutta kenelle avoin suhde sopii?

Kenelle avoin suhde sopii? Avoimessa suhteessa on oleellista hyväksyä ajatus siitä, että puolisolla on muita seksikumppaneita. – Avoin suhde ei sovi sellaiselle ihmiselle, joka tuntee jatkuvasti mustasukkaisuutta, seksuaaliterapeutti Annukka Lavikainen sanoo.

Teksti:
Roosa Roivainen
Kuvat:
Istock

Avoimessa suhteessa toimiva keskusteluyhteys on kaiken A ja O.

Kenelle avoin suhde sopii? Avoimessa suhteessa on oleellista hyväksyä ajatus siitä, että puolisolla on muita seksikumppaneita. – Avoin suhde ei sovi sellaiselle ihmiselle, joka tuntee jatkuvasti mustasukkaisuutta, seksuaaliterapeutti Annukka Lavikainen sanoo.

Avoimella suhteella tarkoitetaan parisuhdetta, jossa pariskunta hyväksyy sen, että suhteen toisella tai molemmilla osapuolilla on myös muita seksikumppaneita ja/tai romanttisia suhteita.

Seksuaaliterapeutti Annukka Lavikaisen mukaan syyt avoimelle suhteelle ovat moninaiset. Pari saattaa haluta tuoda suhteeseensa jotain uutta tai avoimen suhteen toivotaan tuovan ratkaisun parisuhteen ongelmiin.

– Suhteessa voidaan kokea, että sen hetkiset omat toiveet ja tarpeet eivät täyty oman kumppanin kanssa – että jotakin jää uupumaan, Lavikainen sanoo.

Kenelle avoin suhde sopii?

Ihmissuhteet ovat aina haastavia, olivat ne sitten avoimia tai monogaamisia. Lavikaisen mukaan on hyvin vaikea sanoa yksiselitteisesti, kenelle avoin suhde sopii ja kenelle taas ei.

– Yksikin ihmissuhde on haastava ja jos niitä on monia, niissä voi olla haasteita aika paljon. Silloin suhteessa on monia ihmisiä, joiden kanssa pitää osata kommunikoida, tehdä sääntöjä, sitoutua ja joustaa.

Lavikainen huomauttaa myös, että avoimissa suhteissa elävät ovat samanlaisia ihmisiä kuin yksisuhteisissa parisuhteissa elävät. Avoimet suhteet eivät ole täten immuuneja mustasukkaisuudelle tai muille tunteille.

Avoimen suhteen eräänä kriteerinä pidetäänkin sitä, että osapuolet pystyvät kohtaamaan ja puhumaan tunteistaan ja käsittelemään tarvittaessa myös mustasukkaisuuden tunteita.

– Avoin suhde ei sovi sellaiselle ihmiselle, joka tuntee jatkuvasti mustasukkaisuutta, Lavikainen toteaa.

Toisaalta avoin suhde tarjoaa joustavan parisuhdemuodon, johon ei liity mustavalkoisia raameja ja sääntöjä. Rajat ovat yksinoikeudella pariskunnan päätettävissä.

– Kun suhteessa on enemmän ihmisiä, siitä myös saa tietyllä tavalla enemmän rakkautta ja tukea.

”Avoimessa suhteessa yhden ihmisen kanssa voi harrastaa hyvää seksiä ja toisen seurassa tuntea emotionaalista yhteyttä.”

Yhteiset pelisäännöt

Ennen avoimeen suhteeseen ryhtymistä parin tulisi Lavikaisen mukaan huomioida muutamia seikkoja, jotka liittyvät suhteen rajoihin ja sääntöihin.

Mitä tehdään esimerkiksi silloin, jos toinen ihastuu seksikumppaniinsa?

– Jotkut pareista saattavat esimerkiksi sopia, että seksiä ei harrasteta saman ihmisen kanssa montaa kertaa. Tällä yritetään hallita sitä, ettei ihastumista pääse tapahtumaan, Lavikainen sanoo.

Lavikaisen mukaan avoimen suhteen osapuolten olisi hyvä pohtia myös ajankäyttöön liittyviä kysymyksiä.

– Pariskunta voi miettiä, millaisissa tilanteissa oma suhde ajaa muun edelle. Mitä tehdään, jos toinen haluaisi viettää seksikumppaninsa kanssa iltaa, mutta puoliso haluaisi, että vietätte aikaa lasten kanssa.

Toimiva avoin suhde vaatii joustavuutta sekä avointa keskusteluyhteyttä. Pariskunnan pitää pystyä sopimaan asioista yhdessä.

– Suhteen sisällä tulisi sopia säännöistä, joista voidaan keskustella koko ajan. Jos toisesta alkaa tuntua siltä, että joku sääntö ei ollut hyvä, olisi tärkeä pohtia yhdessä, pitäisikö sääntöä muuttaa.

Avoimuus ei ulotu vain pariskunnan välisiin asioihin. Lavikainen muistuttaa, että myös seksikumppaneilla on oikeus tietää, että toinen osapuoli on avoimessa parisuhteessa.

– Avoimeen parisuhteeseen liitetään avoimuus kaikkia osapuolia kohtaan.

Avoin suhde vaatii toimiakseen selkeät säännöt.
Avoimessa suhteessa on tärkeää sopia yhteisistä säännöistä.

Avoin suhde voi kestää paremmin kriisejä

Pitkään kestäneissä parisuhteissa on tavallista, että parisuhteen dynamiikka muuttuu vuosien varrella.

Lavikaisen mukaan on yleistä, että ihmiset ihastuvat pitkien parisuhteiden aikana myös muihin ihmisiin tai kohtaavat ongelmia esimerkiksi seksielämässään.

Tällöin avoin suhde voi ollakin monogaamista suhdetta joustavampi.

– Avoimessa suhteessa yhden ihmisen kanssa voi harrastaa hyvää seksiä ja toisen seurassa tuntea emotionaalista yhteyttä. Avoin suhde mahdollistaa sen, että osapuolet saavat muuttuvissa elämäntilanteissa toteuttaa toisten ihmisten kanssa erilaisia asioita ja silti pysyä suhteessa oman kumppaninsa kanssa. Se ei merkitse eroa kenestäkään.

Parisuhde on kuitenkin aina kahden kauppa. Tästä syystä on Lavikaisen mukaan mahdotonta sanoa, mikä parisuhdemuoto olisi toimivampi kuin toinen.

– Mikä käy kenellekin. Sen jokainen saa päättää itse.

Lue myös: 

”Kadun suhdettani” – mitä tehdä, jos parisuhde tuntuu jälkeenpäin ajanhaaskuulta? Asiantuntija vastaa

Parisuhdekriisi on mahdollista selvittää – pariterapeutti kertoo, miten selvitä parisuhteen myrskyistä läpi yhdessä

Yksinäisyyden tunne parisuhteessa ennakoi usein eroa – näin puutut ongelmaan ennen kuin on liian myöhäistä

X