Ihmiset ja suhteet

Bestikset auttavat elämän karikoissa

Teksti:
Anna.fi

Bestisten kanssa on ihana puida miesongelmia ja maailman menoa.

Bestikset auttavat elämän karikoissa

Pikkuttönä jokaisella oli bestis. Bestis oli se ihana paras kaveri, jonka kanssa leikittiin joka päivä ja jaettiin salaisuuksia. Bestiksen kanssa oli samanlaisia harrastuksia ja bestiksen kanssa saatettiin ostaa samanlaiset koulureput, penaalit ja pyyhekumit.

Bestiksen kanssa voitiin jopa ihastua samaan poikaan, mutta se ei ollut koskaan mikään maailmanloppu. Silloin piti vain sopia, että ”ole sä ihastunut siihen tänään, niin mä olen ihastunut siihen huomenna”.

Ja kyllä bestisten kanssa tuli riitojakin. Yhtäkkiä bestis olikin parasta kaveria jonkun toisen kanssa, niin että koko bestis-kuvio piti suunnitella uuden kaavan mukaan. Ennemmin tai myöhemmin vanhan bestiksen kanssa taas välit saattoivat kuitenkin lämmetä tai sitten uusi bestis tuli tilalle.

Tarve olla toisen kanssa

Entä aikuisiällä? Säilyvätkö bestikset vai kuolettaako työ- ja perhe-elämä naisten välisen ystävyyden.

Ei suinkaan, mikäli on uskominen Sannaa, 34. ”Naispuoliset ystävät ovat minulle jumalattoman tärkeitä. Naisten kanssa ladataan akkuja, niin että jaksaa taas omaa perhettä ja ongelmiaan. Ystäville on ihana puhua ja on ihanaa, kun he puhuvat mulle. Luulen, että ystävyys on minulle siksi niin tärkeä asia, koska rakastan yli kaiken puhumista. Minun on helppo puhua ja ilmaista itseäni muille ihmisille.”

Sanna sanoo, että hänellä on neljä naisystävää, joita hän voisi kutsua ”bestiksiksi”. Puolet on lapsuudesta, puolet aikuisiällä hankittuja ystäviä. Sanna määrittelee bestis-ystävyyden ”tarpeeksi olla toisen kanssa paljon tekemisissä”. Esimerkiksi kavereita on paljon enemmän kuin bestiksiä, mutta heille ei vain tule soiteltua yhtä paljon.

Ystävien henkinen fläppitaulu

Bestisten ei suinkaan tarvitse olla samanlaisia keskenään: elämäntilanteet vaihtelevat eikä kaikkien kanssa puhuta kaikista asioista. Mutta jos on olemassa joku suhteellisen vakituinen puheenaihe, niin se on Sannan mukaan – yllätys yllätys – miehet.

”Kun miehet ovat keskenään, niin hehän haluavat unohtaa naiset ja perheen! Miehet lähtevät kapakkaan tai harrastamaan, eikä silloin juurikaan puhuta naisista. Naiset toimivat taas ihan päinvastoin. Naiset haluavat myös ihan oikeasti ratkoa ongelmia”, Sanna sanoo.

Bestistensä kanssa Sanna on lanseerannut fläppitaulu-käsitteen. Sanna oli saanut miehensä kanssa aikaiseksi sellaisen ongelmavyyhden, että sen selvittäminen ystäville olisi vaatinut fläppitaulua. Nykyisin naiset puhuvat aina fläppitaulusta, kun pitää päästä puhumaan parisuhdeongelmista.

”Bestikset ovat tavallaan minun vertaistukeni. Fläppitauluille kerääntyy aina kamaa ja sitä pitää päästä purkamaan ystävien kanssa.

Riidat eivät ole kohtalokkaita

Jos bestiksen kanssa joutuu kärhämään, niin se on Sannan mielestä yksinkertaisesti kamalaa. ”Jostain syystä riidat mieheni kanssa eivät koskaan tunnut yhtä pahoilta. Jos olen riitaantunut hyvän ystäväni kanssa, niin siitä tulee minulle ihan fyysisesti paha olo.”

Sanna arvelee, että se johtuu siitä, että ystävät ovat kärkkäämpiä suustaan kuin kiltti aviomies. ”Ja ehkä olen vähän herkempi loukkaantunut naisille.”

Kärhämät saadaan Sannan mukaan kuitenkin aina sovittua, eivätkä ne edes ole kovin yleisiä. Naisten välinen ystävyys toimii.

Teksti: Tyyne Pennanen / A4 Media Oy (4.11.2004)

X