Ihmiset ja suhteet

Eikö duunarimies kelpaa akateemiselle naiselle?

Teksti: Anna.fi

Ellien keskusteluryhmässä alkoi pari viikkoa sitten vilkas keskustelu siitä, voiko duunarimieheltä ja akateemisesti koulutetulta naiselta löytyä parisuhteeseen tarvittava yhteinen sävel.

Eikö duunarimies kelpaa akateemiselle naiselle?

”Mitä tekemistä tittelillä on parisuhteessa? Ymmärrän kyllä, että tuolla vaatimuksella saa karsittua pahimmat hönöt heti alkuunsa, mutta kyllähän siinä varmaan moni helmikin seuloutuu samalla”, Duunarimies totesi.

Nimimerkki kertoi tuntevansa sekä akateemisesti koulutettuja että duunareita, eivätkä nämä ihmiset juurikaan eroa toisistaan: ”Samanlainen elämäntyyli ’siviilissä’, samanlaisia harrastuksia, samanlaiset juoma- ja syömätavat, samanlaiset jutut ja huumori”, mies kirjoitti.

Haluavatko naiset mieheltä statusta?

Jos eroja ei ole, niin miksi sitten naiset haluavat, että miehellä on akateeminen koulutus?
Monet vastaajista toppuuttelivat ja osa vakuutti, että tärkeintä on ”sydämen sivistys”. Jotkut keskustelijoista olivat kuitenkin sitä mieltä, että parisuhde sujuu yksinkertaisesti jouhevammin, kun rakastavaisilla on samanlainen arvomaailma.

Selitys ei kuitenkaan saanut varauksetonta kannatusta: ”Eiköhän kyse ole lähinnä tästä ulkokultaisuudesta, johon moni syyllistyy aivan huomaamattaan. Sitten selitellään jotain epämääräistä samanlaisista maailmankatsomuksista jne., vaikka kyseessä ovat vain puhtaat ennakkoluulot. Rehellisimmät uskaltavat myöntää, että haluavat hyvällä statuksella ’varustetun’ miehen”, yksi naisista kirjoitti.

Statusta ja nuoruutta arvostetaan

Ellien keskustelussa pohdittiinkin sitä, että parisuhteen muotoutumiseen vaikuttavat edelleen perinteiset roolimallit:

”Perinteisessä mallissa mies oli perheen pää, joka huolehti perheen toimeentulosta. Aikaa kuluu, jotta ajatukset muuttuisivat todella ja tilanne voisi ihan luonnollisestikin olla vastakkainen”, yksi keskustelijoista kommentoi.

Toinen keskustelija nosti puolestaan esiin sen, että vastaavasti miehet etsivät deitti-ilmoituksissa useimmiten ”huomattavasti nuorempaa naista”. Eli vanhojen kaavojen mukaan toimivat ne miehetkin.

Miesten ja naisten alemmuuskompleksit

Monet Ellien keskusteluun osallistuneista akateemisista naisista olivat kuitenkin joskus deittailleet duunarin kanssa. Naiset kertoivat, että koulutusero oli osoittautunut ongelmaksi pikemmin miehelle kuin naiselle:

”Opiskeluajoilta muistan, miten diskossa miehet tulivat hakemaan. Kyselivät mitä teen. Kun paljastui, että opiskelen yliopistossa, ja vielä opiskelualanikin, loppui miehiltä juttu siihen, eikä kukaan tullut hakemaan toiselle. Kyllä se niin vaan on että lika barn leka bäst”, yksi naisista kirjoitti.

Yksi keskusteluun osallistuneista miehistä katsoi, että akateemisilla naisilla on puolestaan liikaa ongelmia oman naiseutensa kanssa. Keskustelija oli sitä mieltä, että ylemmästä keskiluokasta löytyy pariutumismielessä parhaimmat naiset.

”Heillä on usein hyvä työpaikka, mutta kuitenkin äitiys ja perhe-elämä ovat ykkössijalla. Ovat siis naisellisia naisia. Akateemiset naiset ovat liian urasuuntautuneita ja jäävät usein lapsettomiksi. Uskallan väittää, että akateemisilla naisilla on keskimäärin eniten ongelmia oman naiseutensa kanssa.”

Duunarimiehet saattavat myös houkuttaa

Vaikka duunarimiehen ja akateemisen naisen liitto näyttää keskustelun perusteella vielä takkuavan, myös uusia tuulia puhaltaa – ainakin teoriassa.

Amerikkalaisen kirjailija Naomi Wolfin mukaan uranaiset etsivät nykyään parikseen duunarimiehiä. Kovaa valuttaa ovat Kleinin mukaan etenkin ambulanssikuljettajat ja palomiehet, jotka herättävät naisissa turvallisuuden tunnetta.

Wolfin mukaan lihaksikkaat, kotona viihtyvät, lapsirakkaat ja käsistään taitavat miehet ovat uranaisten silmissä todella houkuttelevia kiireisten uramiesten sijasta. Uramiehillä kun ei ole aikaa perheelle ja lisäksi heillä on peukalokin keskellä kämmentä.

Mene ja tiedä, ehkä se kaikista perinteisin mies, joka pelastaa ja korjaa vuotavat putket, on ratkaisu modernin naisen ongelmiin.

Osallistu keskusteluun

Teksti: Tyyne Pennanen / A4 Media Oy (23.3.2004)

X