metamfetamiini
”Pahinta oli se, kun poliisit ottivat minut kiinni ja jouduin kuukausiksi eroon lapsistani. On hirveää ajatella, että olisin voinut menettää heidät. Olisin voinut menettää kaiken”, Elina sanoo. Kuvituskuva.
Ihmissuhteet

Elina eli 10 vuotta metamfetamiinikoukussa: ”Minusta ei todellakaan pitänyt tulla äitiä, joka käyttää huumeita”

Kolmen lapsen äiti Elina, 36, on ollut kuivilla metamfetamiinista vuoden ja kolme kuukautta. Nyt Elina kertoo, miten pelätty huume vaikuttaa ja mitä se teki hänen elämälleen.
Teksti: Maria Tojkander Kuvat: iStock

Elina, 36, kokeili nuorena monia päihteitä. Metamfetamiiniin – jota luuli silloin amfetamiiniksi – hän ihastui. Eka kerta oli 17-vuotiaana baarissa, jonne Elina oli tullut kaveriporukalla. Seurueessa oli joku, joka käytti ja jolla oli sitä. Jauhetta, jota Elina sekoitti juomaansa.

Elinasta tuli viihdekäyttäjä.

– Metamfetamiini yhdessä alkoholin kanssa esti liian kovan humalatilan ja piristi. En ole koskaan maistanut heroiinia enkä pidä rauhoittavista aineista, mutta metamfetamiinin voimalla jaksoin juhlia enemmän, hän kertoo.

Metamfetamiini on stimulantti eli kiihdyttävä aine. Se on toisen stimulantin eli amfetamiinin johdos, joka vaikuttaa keskushermostoon vielä amfetamiiniakin voimakkaammin ja aiheuttaa herkästi riippuvuutta.

Käyttäjät tavoittelevat sillä paitsi piristymistä ja euforiaa, myös itsevarmuuden kokemusta, laihtumista ja valpastumista. Metamfetamiini on – kuten amfetamiinikin – kuitenkin erittäin vaarallinen huumausaine, jonka käyttö, osto, myynti ja hallussapito on kiellettyä.

Siksi Elina ei halua kertoa asiasta omalla nimellään.

”Minusta ei todellakaan pitänyt tulla äitiä, joka käyttää huumeita”

Kului vuosia niin, että Elina käytti ”metaa” vain juhliessaan. Usein viihdekäyttö kuitenkin alkaa levitä arkeen. Niin kävi Elinallekin.

Kun hän muutti toiseen kaupunginosaan, elämään tulivat uudet kaverit. He ottivat amfetamiinia säännöllisesti, ja pikkuhiljaa Elinankin käyttö muuttui lähes päivittäiseksi. Niin kävi siitä huolimatta, että hänellä oli lapsi ja ravintola-alan työ.

– Minusta ei todellakaan pitänyt tulla äitiä, joka käyttää huumeita. Olin aina sanonut myös, että ruiskuihin en koske, Elina sanoo.

Voimakkaita ahdistustiloja ja maksatulehdus

Piikittäminen alkoi erään ihmissuhteen päätyttyä. Kun metamfetamiinia tai muuta huumetta ottaa suun kautta, aineen pitää kulkea ruoansulatuskanavan läpi, ennen kuin se alkaa vaikuttaa. Suonensisäisesti annetun aineen vaikutus alkaa heti.

– Silloin käyttöni muuttui astetta vakavammaksi. Aloin myös muuttua omissa silmissäni narkomaaniksi.

Amfetamiini ja metamfetamiini voivat varsinkin suurina annoksina tai pitkäaikaisesti käytettäessä aiheuttaa esimerkiksi levottomuutta, mielialan vaihtelua ja vainoharhaisuutta ja jopa laukaista psykoosin.

Elinalle huume aiheutti voimakkaita ahdistustiloja. Hän sairastui myös viruksen aiheuttamaan maksatulehdukseen, C-hepatiittiin.

”Päivällä hoidin työn ja lapset, illalla otin metamfetamiinia”

Elina erosi, rakastui ja vaihtoi työpaikkaa ravintolasta elintarvikemyymälään, ensin myyjäksi ja myöhemmin myymälävastaavaksi. Sai toisen lapsen. Metamfetamiini seurasi mukana elämässä, vaikka päihteettömiäkin kausia oli. Raskausaikana hän ei käyttänyt.

Mies käytti koko ajan ja istui välillä tuomioita pikkurötöksistä. Suhde oli yhtä vuoristorataa.

– Elin kaksoiselämää. Päivällä hoidin työni ja lapset, illalla otin miesystäväni kanssa metamfetamiinia. Se auttoi jaksamaan. Kun aamuyöllä en sitten saanut metamfetamiinin takia unta, oli pakko ottaa unilääkettä. Parin tunnin yöunilla menin aamulla töihin. Kulissien piti pysyä pystyssä.

– Se oli hirveää. Minulla oli valtavasti univelkaa, ja olin ahdistunut.

”Odotin kotona, kunnes postilaatikosta kolahti irtisanomiskirje”

Sitten tuli se aamu, jona Elina ei vain mennyt töihin. Hän ei mennyt myöskään seuraavana eikä sitä seuraavan aamuna.

– Odotin vain kotona, kunnes postilaatikosta kolahti irtisanomiskirje. Ahdistuin koko ajan lisää.

Pahempaa oli kuitenkin edessä. Elinan silloin alle vuoden ikäinen lapsi otettiin huostaan.

Seuraava vuosi oli todella huuruinen.

– Käytin rankasti metaa ja muita päihteitä. En pystynyt kohtaamaan omia tunteitani enkä sitä, että lapseni oli otettu huostaan. Työstin samalla tulevaa eroani metasta, niistä ihmisistä ja siitä maailmasta, sillä olin päättänyt lopettaa.”

Kun Elina oli käsitellyt riittävästi tunteitaan, hän meni katkaisuhoidon kautta yksilökuntoutukseen. Takana oli 10 metamfetamiinin värittämää vuotta.

”Se oli sellaista sinkoilua, hermostuneisuutta ja hikoilua”

Koska metamfetamiini piristää, aiheuttaa voimakasta hyvänolontunnetta ja parantaa keskittymiskykyä, ei ole yllättävää, että vieroitusoireet ovat näille vaikutuksille vastakkaisia.

– Se oli sellaista sinkoilua, hermostuneisuutta ja hikoilua. Olin valvonut paljon ennen lopettamista, koska en tuntenut väsymystä. Kun aineen vaikutus sitten lakkasi, väsymykseni oli todella kova.

Elina oli kuntoutuksessa kaikkiaan yli vuoden – ja palasi sieltä uuden vauvan kanssa. Hän oli saanut heti katkaisuhoitoon mentyään tietää, että oli raskaana.

– Lapsi oli toivottu, ja olin onnellinen hänestä. Hän ei kuitenkaan ollut ainoa syyni lopettaa, olin tehnyt päätökseni jo ennen kuin tiesin hänestä.

Seurasi raitista elämää, kotiäitiyttä kahden lapsen kanssa ja toiveita kolmannen saamiseksi huostaanotosta takaisin kotiin.

– Onneksi huostaanottoa ei vielä silloin purettu, vaikka toivoin sitä. Olin nimittäin liian kovilla, ja keskityin kaikkiin muihin asioihin paitsi itseeni. Jossain vaiheessa aloin sitten voida huonosti.

Oikeudenkäynti paljasti totuuden

Metamfetamiinin koukuttavuudesta kertoo jotakin se, että oltuaan kolme ja puoli vuotta kuivilla Elina retkahti. Tällä kertaa hän alkoi myös myydä amfetamiinia. Tai niin hän luuli. Kun hän jäi kiinni, oikeudenkäynnissä paljastui, että hänen hallussaan ollut aine olikin metamfetamiinia.

– Se oli yllätys: en siis itsekään tiennyt, mitä myin, Elina sanoo.

Suuri järkytys tieto sen sijaan ei Elinalle ollut: ”metaa” on liikkeellä paljon. THL:n jätevesitutkimuksen mukaan metamfetamiinin käyttö on lisääntynyt Suomessa huomattavasti.

– Minäkin olen varmasti käyttänyt usein metamfetamiinia, kun olen luullut käyttäneeni amfetamiinia. Mutta vaikka meta on amfetamiinia vahvempaa, samaakin ainetta sisältävien huume-erien puhtauksissa ja siten myös vahvuuksissa on isojakin eroja, hän sanoo.

”On hirveää ajatella, että olisin voinut menettää lapseni”

Elina on edelleen kiitollinen siitä, että ei joutunut metamfetamiinin takia vankilaan. Jo tutkintavankeus oli riittävän kauhea kokemus.

– Pahinta oli se, kun poliisit ottivat minut kiinni ja jouduin kuukausiksi eroon lapsistani. On hirveää ajatella, että olisin voinut menettää heidät. Olisin voinut menettää kaiken, hän sanoo.

– Mutta onneksi en joutunut vankilaan. Joku siellä varmaan uskoi minuun.

Nyt Elina on ollut kuivilla vuoden ja kolme kuukautta. Hän on vihdoin eronnut tuhoisasta suhteestaan kahden nuorimman lapsensa isään ja elää kotiäitiarkea. Keskimmäisen lapsen huostaanottoa ei ole purettu, mutta Elina saa olla hänenkin kanssaan paljon tekemisissä.

Elina käy Nimettömien Narkomaanien vertaistukiryhmissä ja osallistuu edelleen intensiivikuntoutukseen, joka tosin on loppumassa pian.

Hän haaveilee lähihoitajaopinnoista ja työstä päihdenuorten parissa – sitten joskus. Ensin hän nimittäin tekee jotakin sellaista, mitä hänen olisi pitänyt tehdä jo edellisellä vieroituskerralla: keskittyy ihan todella itsensä kuntouttamiseen.

– Viimeksi retkahdin siksi, että en ymmärtänyt tarpeeksi selvästi addiktion luonnetta. Totuus on, että addiktio ei lähde minusta koskaan. Nyt tajuan, että minun pitää hoitaa itseäni koko ajan, jotta se pysyy kurissa.

X