Ihmiset ja suhteet

Ellien kertomaa: Ensin lapset, sitten ura.

Teksti: Anna.fi

Nuori äitiMikä on sopiva ikä tulla äidiksi? Tuleeko nuorena panostaa työhön ja uraan vai kenties lapsien tekemiseen? Taru kertoo oman tarinansa. Tule osallistumaan keskusteluun!

Nuori äiti

Haluan ottaa kantaa tällä hetkellä paljon keskustelua herättäneeseen aiheeseen; mikä on sopiva ikä tulla äidiksi? Ensimmäiseksi täytyy sanoa, ettei sitä aina voi päättää milloin haluaa äidiksi. Raskaus voi alkaa silloin, kun sitä vähiten kaipaa, tai silloin, kun vauvaa todella toivotaan, ei raskaustestiin ilmesty kuin yksi viiva. Lapsi saadaan, sitä ei tehdä. Voi myös käydä niinkin, ettei ole mahdollisuutta saada lasta. On erittäin surullista, etteivät kaikki saa kokea sitä tunnetta, kun oma lapsi lasketaan ensimmäistä kertaa käsivarsille.

Samanikäisillä naisilla voi olla hyvinkin erilainen elämäntilanne. Toinen viettää villiä opiskelijaelämää ja toinen taas haaveilee puolisonsa kanssa perheenlisäyksestä. Monet sanovat, etteivät ole valmiita vanhemmaksi tai nyt ei ole sopiva aika vauvalle. Minun täytyy sanoa, ettei kukaan ole koskaan valmiina vanhemmaksi, raskausaikana ja vauvan synnyttyä sitä kasvaa äidiksi. Ei kukaan tiedä millaista on olla äiti, ennen kuin sen kokee.

Suomessa ensisynnyttäjien keski-ikä lähenee kolmeakymppiä ja se on mielestäni huolestuttavaa. Lasten saantia lykätään tulevaisuuteen, koska tiedetään, että viimekädessä voi turvautua keinohedelmöitykseen ja hormoneihin. Minulle ikää tulee 21 vuotta samaan aikaan, kun tyttäreni täyttää vuoden. Olin tiennyt jo pitkään, että haluan saada lapset nuorena. Pahin pelkoni oli lapsettomuus ja tiesin, että hedelmällisyys alkaa laskea kun ikää tulee 30 vuotta.

Raskausaika oli helppo. Vaikka pahoinvointia kesti pari kuukautta jaksoin silti opiskella ja käydä töissä yhtä aikaa. Työt lopetin vasta kuukautta ennen laskettua aikaa.

Tiedän, että raskausaika ei aina ole helppo, mutta uskon että nuorena sitä jaksaa paremmin. Synnytys oli kuin rankka urheilusuoritus, mutta jaksoin silti hyvin ponnistella lapsen omin voimin maailmaan. Toipuminen oli myös nopeaa ja pääsin hyvin kiinni vauva-arkeen.

Ensimmäisinä päivinä valvoin kaksi vuorokautta putkeen. Olin todella väsynyt, mutta jaksoin silti. Nuorena olin tottunut vähään uneen ja yövalvomiseen.

Minulla ei ole kiire työelämään. Määräaikainen työsuhteeni päättyi juuri ennen laskettua aikaa. Minua ei kukaan kaipaile tällä hetkellä työpaikalle, eikä tarvitse pelätä, että putoaa kärryiltä. Nyt on hyvää aikaa miettiä mitä haluan tehdä ”isona”. Työ on tärkeää, mutta tällä hetkellä perhe on minulle kaikkein tärkeintä. Uran kerkeää rakentamaan myöhemminkin. Tuntuu, että monilla nuorilla naisilla työura on kaikkein tärkeintä. Olen kuullut monesti sanottavan, että ”ensin ura, sitten talo ja sitten lapset.” Onhan se kivaa, että on omakotitalo ja suuri äitiyspäiväraha, mutta uskon, että lapsi on onnellinen myös kerros- tai rivitalossa.

Eikä lapselle tarvitse ostaa kaikkea sitä, mitä lastentarvikeliikkeessä myydään. On tyhmää hukuttaa lapsi tavaramäärään, kun lapsen kanssa voi ilmaiseksi tehdä vaikka mitä. Laulaminen ja leikkiminen yhdessä on sitä parasta laatu-aikaa perheen kesken, eikä sitä mikään lelu korvaa. Vanhat äidit eivät jaksa leikkiä lapsen kanssa niin paljon, koska he ovat tottuneet siihen, että on paljon omaa aikaa sekä aikuisia kontakteja. Minulla on omaa aikaa silloin kun lapsi on nukkumasssa. Ja aikuisia kontakteja saa äiti-lapsi piireissä ja perhekahviloissa.

Minä en halua viettää viikonloppujani savuisissa baareissa. Ravintoloissa tuli istuttua valomerkkiin asti ihan tarpeeksi ennen raskauttani ja se riittää minulle. Joskus on kivaa lähteä miehen kanssa ulos tuulettumaan, mutta sitä ei tarvitse tapahtua useasti. Lapsen kanssa ei tarvitse istua pelkästään kotona, voi lähteä vaikka maailmalle ja toki kahdestaankin voi matkustella. Ja silloin, kun lapsemme on täysi-ikäinen, meillä on vielä elämää edessä ja silloin on aikaa kiertää maailmaa.

En kadehdi ystävättäriäni, joilla on takanaan lukuisia yhdenyön miehiä ja luku sen kuin kasvaa. Yksi yö on varmasti mukavaa, mutta entä seuraavana aamuna? Minusta on ihanaa, että olen löytänyt nuorena Sen Oikean. Voiko mikään olla ihanampaa, kuin käpertyä iltaisin oman rakkaan kainaloon. Ei vääriä valintoja, ei irtosuhteita.

Nuorella äidillä on useasti paljon taustajoukkoja. Minulla on esimerkiksi vielä molemmat mummot elossa ja lapsellani on yhteensä 5 mummoa, kolme niistä on isomummoja. Saan paljon vinkkejä, eikä hoitopaikoista ole pulaa. Jos äiti on esimerkiksi 45- vuotias, ei hänellä välttämättä ole omiakaan vanhempiaan enää elossa. Lapsellani on myös nuoria kummeja ja tätejä.

Olisi todella upeaa, jos myös itse saisi mahdollisuuden joskus nähdä omia lapsenlapsia tai jopa lapsenlapsenlapsia.

On ihanaa herätä aamuisin pienen ihmisen iloiseen hymyyn ja kiljahteluun. Hän on kuin ihme, jonka minä saatoin rakkaani kanssa tähän maailmaan. Lapsi on siunaus ja lahja. Se muistuttaa joka päivä siitä, miten ihanaa elämä voikaan olla. Eikä mikään työ voi mennä sen edelle. Toivon voivani elää pitkään, ja että voin nähdä lapseni kasvavan ja kehittyvän sekä olla mukana ja tukena hänen eri elämäntilanteissa. Olisi myös ihanaa saada hänelle monta sisarusta!

Taru Poutanen

 

Mikä on sinusta sopiva aika tulla äidiksi?

Katso tilanne vastaamatta

X