Ihmiset ja suhteet

Ellien kertomaa: Naisesta äidiksi

Teksti: Anna.fi

Odottava äitiLapsen saaminen mullistaa koko elämän. Se millä tavalla elämä muuttuu, selviää vasta, kun vauva-arki pääsee todella käyntiin. On vaikeaa etukäteen kuvitella, miten paljon pieni ihmisenalku tarvitsee vanhempiaan. Monet tuoreet äidit kertovat, että he eivät aina pääse edes vessaan rauhassa.

Neuvolassa jaetaan erilaisia oppaita vanhemmuuteen valmistautumiseen, mutta niistä ei selviä koko totuutta. Äidiksi ei tulla, äidiksi kasvetaan.

Jo raskausaikana tuleva vauva muuttaa arkea. Nainen ei ole enää yksin. Siiderit terassilla ja viinilasi ruoan kanssa saavat jäädä. Kasvava vatsa ei mahdu enää niihin lempihousuihin, jotka kireydessään saavat takapuolen näyttämään huippuhyvältä. Peilikuva saattaa olla nuhjuinen ja tukka rasvainen. Aamuisin meikkaamisen sijasta roikutaan vessanpytyllä oksentamassa.

Ison mahan kanssa ei aina ole helppoa rakastella, ja ajatukset saattavat olla usein kohdussa kasvavassa vauvassa. Kaikesta tästä huolimatta, minun raskausaikani oli ihanaa. Olin ylpeä ihanasta mahastani ja oli mukavaa, kun ei tarvinnut murehtia omia kiloja eikä noudattaa tiukkoja dieettejä. Odotusvaatteet olivat mukavia ja tyylikkäitä.

Terassilla käydessäni join alkoholittomia drinkkejä, jotka muuten ovat tosi hyviä, eivätkä maksa paljoa. Aamulla oli hyvä olo, kun muut tuskailivat krapulassa. Raskausaikana ei enää voi ajatella vain itseään, vaan on myös ajateltava pientä kasvavaa ihmisenalkua, joka ei voi itse valita kohtaloaan. Tuleva vauva kulkee kohdussasi kaikkialle minne menetkin, etkä voi tehdä mitään salassa häneltä. Päätöksiä tehdessä on otettava myös vauva huomioon. Kaikki eivät valitettavasti tätä kuitenkaan tee, vaan ajattelevat itsekkäästi vain itseään.

Raskauden ja synnytyksen jälkeen naisen vartalo on muuttunut. Paluuta entiseen ei ole. Vauvamahan tilalla on pullataikina. Heti tekisi mieli tehdä vatsalihaksia, mutta palautumiselle on annettava aikaa. Monille jää raskaudesta muistoksi raskausarpia. Arvet ovat hieman ikävän näköisiä, mutta toisaalta ne ovat kunniamerkkejä äitiydestä, raskausajasta ja raskaasta synnytyksestä, joista jokaisen äidin pitäisi olla ylpeä. On tyhmää ajatella, että kun kohdussa on kasvanut ihminen, se ei muka jättäisi jälkiään.

Tuoreella äidillä ei ole enää niin paljon aikaa kuntoiluun, kuin ehkä haluaisi. Eikä energia välttämättä riitä salitreeniin, ainakaan ihan heti. Onneksi vauvan kanssa voi mennä äiti-lapsi jumppaan ja vaunuja reippaasti työntäessä kunto kohoaa. Hauikset kasvavat huomaamattomasti vauvaa kanniskellessa ja vastus nousee lapsen painon noustessa.

Omasta ulkonäöstä huolehtiminen jää vauva-arjessa pakosti vähemmälle. Eikä valvotun yön jälkeen jaksa aamulla meikata tuntia rajauksia vedellen. Mieluummin viettäisi koko päivän aamutakissa. Vauva ei kuitenkaan ole este itsestään huolehtimiselle. Kotona voi tehdä rentouttavia hoitoja, kuoria ihoa ja tehdä kasvonaamion sekä ottaa jalkakylvyn. Pienet irtiotot arjesta ovat tuoreelle äidille luksusta, vaikka vartalohoidon tekisikin vain kotikylppärissä. Omaa itseään ja naiseuttaan ei pidä unohtaa. Vaikka päivän viettäisi suurimmaksi osaksi kotona, voi silti meikata kevyesti ja laittaa hieman tukkaa. Siinä mielikin kummasti piristyy.

Pienestä vauvasta lähtee, jos jonkinmoista eritettä. Kuola ja ”puklu” ovat niistä tunnetuimmat. Kaiken tämän lisäksi äidin vaatteista voi löytyä maitotahroja, joten lempivaatteet saavat jäädä hyllylle ainakin joksikin aikaa.

Parisuhteessa elävillä äideillä on aluksi haastetta risteillä eri roolien välillä. Enää ei olla pelkästään nainen ja vaimo, vaan myös äiti. Tuore äiti jakaa paljon rakkautta ja läheisyyttä vauvalle, ja imettävä äiti viettää paljon aikaa läheisesti lapsen kanssa. Voi mennä aikaa ennen kuin seksi ja rakastelu ovat taas mielessä. Monella on myös ompeleita synnytyksen jäljiltä.

Äidin on annettava aikaa itselleen ja seksuaalisuudelleen. Sen uudelleen löytämiseen voi mennä aikaa. Kun seksielämä taas alkaa, saattaa äidin mielessä pyöriä vauva, ja hänen voi olla vaikeaa rentoutua kunnolla. Seksiä ei voi enää harrastaa niin spontaanisti, vaan on odotettava, että vauva on nukkumassa. Ja jos vauva on huutanut tuntitolkulla, ei seksi ole ensimmäiseksi väsyneen äidin mielessä. On kuitenkin tärkeää pitää kiinni kahdenkeskisistä hetkistä ja muistaa, että äiti ja isä ovat edelleen ne rakastavaiset, mies ja nainen.

Mielestäni jokaisen äidin pitäisi olla ylpeä äitiydestään. Äitiyden tuoma onni on sanoinkuvaamaton ja rakkaus lastaan kohtaa kasvaa päivä päivältä. Äitiys on tuonut elämääni paljon uusia tunteita. Olen monesti seurannut nukkuvaa lastani ja tarkkaillut, että hän varmasti hengittää. Valveilla olevaa vauvaa ei uskalla päästää hetkeksikään silmistään. Huoli lapsesta on suuri.

Pienen lapsen itku herättää myös tunteita. Ei ole helppoa, kun ei aina tiedä mikä vauvaa harmittaa ja miten osaisi auttaa parhaiten. Tulen surulliseksi, kun pikkuisella on paha mieli. Olen myös tunnistanut itsessäni naarasleijonan, joka on valmis taistelemaan lapsen edun puolesta. Nyt myös tiedän mitä äidinvaisto tarkoittaa, kukaan ei tunne paremmin lastaan kuin oma äiti.

Äitiys on ihana asia. Aina ei ole helppoa, mutta pienen ihmisen hymy on maailman paras palkinto.

Taru Poutanen

X