Ihmiset ja suhteet

Ellien parhaat vinkit parisuhteen vaalimiseksi

Teksti: Anna.fi

Parisuhde vinkitPyysimme Ellien lukijoita kertomaan kokemuksiaan parisuhteen vaalimisesta. Miten pitää intohimon liekkiä yllä vuodesta toiseen? Mitä tarvitaan tasapainoiseen ja onnelliseen parisuhteeseen? Vaikka useat olivatkin sitä mieltä, ettei parisuhteen hoitamiseen ole olemassa mitään ”yhtä yksittäistä `Niksi-Pirkka`-niksiä”, on kuitenkin asioita, jotka auttavat jaksamaan yhteisessä arjessa. Tässä muutamia saamiamme vastauksia!

Nainen, 14 vuotta yhteiseloa, josta 10 vuotta naimisissa

Puhuminen tekee elämästä yhteisen. On ollut kausia, jolloin ei ole ollut aikaa toiselle. On ollut esimerkiksi jokin riita, eikä puhuttu toisillemme kuin pakolliset, silloin on alkanut suhdekin rakoilla. Mutta kun päivittäin juttelee, niin toinen tuntuu paljon läheisemmältä! Ja ennen kaikkea tietää, mitä toinen ajattelee ja mitä mieltä on asioista. Muuten joutuu vaan arvailemaan ja yleensä ne arvailut menevät ihan päin honkia!

Nainen, 17 vuotta yhteiseloa, josta 15 vuotta naimisissa

Tärkein asia liitossamme on, ettemme salaa mitään toisiltamme. Voimme puhua kaikesta toisillemme. Intohimoakin löytyy, vaikkei sitä ole nykyään aikaa toteuttaa niin kuin ennen. Mutta silloin kun on aikaa ja sopiva hetki, niin tunteet roihuavat yhtä kuumina kuin aina ennenkin.

Meidän liitossamme myös anteeksianto on ollut suuri asia. On joutunut pyytämään ja antamaan anteeksi. Viimeisimpänä, muttei vähäisimpänä, on se, ettemme käy yksin baareissa. Olemme sopineet, että jos käymme, menemme yhdessä. Tällöin ei tule turhia mustasukkaisuusriitoja. Pussailu ja halailu ja rakkaudestaan kertominen ovat tärkeitä asioita.

Nainen, 10 vuotta yhdessä, naimisissa 6 vuotta

Olemme edelleen hyvin rakastuneita, ja sanomme toisillemme joka päivä, että rakastamme. Jos joskus tuntuu tylsältä, niin päätän, että seuraavan kerran, kun mies kertoo rakastavansa minua, kuulen sen kuin ensimmäistä kertaa. Silloin mahassa vihlaisee ihanasti.

Koko parisuhteemme perustuu sitoutumiseen. Olemme puhuneet siitä, mitä tarkoittaa olla sitoutunut toiseen, mitä tarkoittaa olla sitoutunut yhteiseen elämään. Sitoutuminen on päätös, eikä sitä pureta.  Tietysti kaiken taustalla on se, että voimme luottaa toisiimme kuin kallioon, pettämistä ei vain kerta kaikkiaan sallita.

Olemme parhaimmat ystävät. Kun on vaikeita aikoja, niin juuri ystävyys, luottamus ja pitkäjännitteisyys kantavat eteenpäin. On ihana myös huomata, että puolisoonsa voi ihastua ja rakastua yhä uudelleen. Tärkeää on muistaa, että rakastuminen ja rakastaminen ovat eri asioita. Vaikken aina olisi niin kovin rakastunut mieheeni, rakastan häntä kuitenkin eniten koko maailmassa.

Hyvään parisuhteeseen kuuluu mielestäni myös se, ettei aina ensisijaisesti ajattele, että mistä minä tulisin onnelliseksi, mitä minä haluan ja tarvitsen, VAAN mitä minä voin tehdä puolisolleni, mistä hän pitäisi. Kun molemmat ajattelevat näin, niin mikä sen parempaa.

Nainen 18-vuotta, suhteessa kolme vuotta

Tärkeää on, että puhutaan asioista. Tuntuu mukavalta, kun voi puhua kaikesta kumppaninsa kanssa. Hellä ja romanttinen luonne pitää olla kummallakin. Ei ylentöntä lääppimistä vaan sekin riittää, kun antaa usein pusun. Jokin asiantuntija sanoi, että silloin ihminen on rakastunut, kun haluaa pitää kumppanistaan huolta kun tällä on flunssa. Voisi sanoa, ettei suhteemme ole vielä kovin pitkä, mutta tunnen että siitä tulee sellainen, jos nuo ominaisuudet säilyvät, koska omat vanhempani ovat olleet 40-naimisissa noiden ominaisuuksien ansiosta.

Nainen, aiemmin 14 vuotta kestänyt suhde, nykyinen suhde kestänyt kolme vuotta

Pelkkä rakkaus ei riitä, että parisuhde toimisi. Se on tietysti hyvä sytyke, jolla saadaan käyntiin jotakin uutta ja kutkuttavaa. Tiedän kuitenkin, että rakkaus loppuu vuosien myötä, jollei suhteen perusta ole kunnossa. Myös ilman rakkautta suhde ei toimi, koska miehen ja naisen välinen parisuhde erottuu muista ihmissuhteista nimenomaan intohimon vuoksi.

Intohimon säilymisen osalta tärkeää on se, että hellyys kuuluu jokaiseen päivään. Pidän tärkeänä, että suukottelu ja halaaminen ovat osa arkea. Sitten viikonloppuna varataan enemmän tai vähemmän aikaa parisuhteen hoitamiselle. Tärkeä merkitys on huumorilla, sillä sen paremmin elämä kuin seksikään ei saisi olla haudanvakavaa puurtamista. Huumorin avulla löytää myös omia hassuttelukeinoja ja hellittelynimiä.

Hyvä seksielämä on usein tuiki tavallisen arkipäivän paras kohta. Kun kumpikin opettelee kertomaan vähitellen, mitä seksiltä haluaa, päästään kiinni siihen, että kummankin osapuolen pitää osata antaa seksiä sekä myös ottaa seksiä. Kummankaan tehtävänä ei ole ainoastaan tuottaa nautintoa toiselle, vaan pitää myös osata vastaanottaa toisen tarjoamaa nautintoa.

Kummankin osapuolen pitäisi olla tasa-arvoinen, olematta kuitenkaan siinä liiallisen jämpti. Jos toista väsyttää, toinen voi tehdä ruoan. On myös tärkeää, että vaikka ollaan tasa-arvoisia, niin silti voidaan olla omana itsenä. Haluan, että voin olla naisellinen nainen ja haluan myös, että mieheni voi olla mies, vaikka sitten yhdessä laitettaisi ruokaa tai tehtäisi lumitöitä. Ylipäätään kotityötkin tuntuvat paljon mukavammilta, kun niitä voi tehdä yhdessä. Tasa-arvossa on myös tärkeää, että voi säilyttää omat mielipiteet. Kunnioitus ja arvostaminen ovat tärkeitä. Haluan, että minua kohdellaan hyvin, ei vain tavan vuoksi, vaan siksi, että olen miehelle ihmisenä rakas ja tärkeä.

Omasta erostani kokeneena olen myös nöyrtynyt enkä enää ajattele, että kaikki pitää pystyä itse hoitamaan. Jos parisuhde ei toimi, niin silloin on parasta hakea ulkopuolista apua jo ennen kuin parisuhde on täysin jumissa, sillä avun hakeminen on paljon parempi vaihtoehto kuin riidellä katkerasti ja erota.

Nainen, 45-vuotta, 24 vuotta yhdessä, 22 vuotta naimisissa

Erilaisuuden hyväksyminen ja ymmärtäminen ovat tärkeitä. Kummankin täytyy tulla hyväksytyksi ja ymmärretyksi. Asioita tulee käsitellä väärinkäsitysten minimoimiseksi. Täytyy osata myös kuunnella.

Muista toisen arvostaminen. Kultainen sääntö on: ”Kohtele häntä kuten toivoisit hänen kohtelevan itseäsi” 

Pienet huomionosoitukset kunniaan. Ei materiaa vaan pieniä arjen tekoja, kuten autotallin oven avaamista, iltapalan tekemistä jääkaappiin töistä palaavalle, kiitoksen sanominen

Näillä pärjää pitkälle!  Kun oppii ymmärtämään, ettei aina kipinöi samalla tavalla ja uskaltaa
luottaa, että kylmemmän vaiheen jälkeen taas kipunoi, niin se rauhoittaa.

Muutamia poimittuja vinkkejä

Lopeta nalkutus ja jäkätys. Näe toinen yksilönä, ette ole yksi ja sama henkilö vaan kummallakin on oma oikea ja aito ”minä”. Kunnioita ja anna aikaa ”omannäköiselle” elämälle, on aivan sama miten naapurit tai muut hoitavat asiansa. Keskity vahvuuksiin, joita toisessa näet. Mitätöi heikkoudet äläkä ainakaan muistuta niistä.

Arvosta ääneen toisen arkipäiväisiä suorituksia. Olkaa lasten edessä yksimielisiä, kunnioittakaa toistenne näkemyksiä lastenkasvatuksessa.

Älä kyttää, vertaile tai varjele toisen tekemisiä. Ole kiinnostunut siitä mitä toiselle oikeasti kuuluu ja kysy siitä. Älä huuda, kilju äläkä vaikene suuttuessasi.

Ole asiallinen, mutta muista myös huumori!

Tule kertomaan omat vinkkisi Ellien keskusteluun!

X