Ihmissuhteet

Ensimmäiset merkit, joista tunnistat narsistin – 10 piirrettä

Epäiletkö, että olet tavannut narsistin? Listasimme, millaiset narsistiset piirteet pistävät usein silmään ensimmäiseksi.

Teksti:
Hilppa Wuokko
Kuvat:
Istock

Epäilyt uuden tuttavuuden narsismista voivat alkaa kyteä jo lyhyen tuttavuuden jälkeen.

Epäiletkö, että olet tavannut narsistin? Listasimme, millaiset narsistiset piirteet pistävät usein silmään ensimmäiseksi.

Narsistia on mahdotonta tunnistaa varmuudella tutustumisvaiheessa. On kuitenkin monia varoitusmerkkejä, jotka voivat enteillä sitä, että olet tavannut narsistin.

Nämä ovat ensimmäisiä varoitusmerkkejä, jotka voivat viitata siihen, että olet tavannut narsistin:

1. Jatkuva itsestä puhuminen

Narsistin elämä pyörii hänen oman napansa ympärillä. Ei siis ihme, että narsistin lempipuheenaihe on hän itse.

2. Kiiltokuvamaisen perhetarinan kertominen

Narsismi voi juontaa juurensa onnettomaan lapsuuteen. Narsisti ei kuitenkaan ikinä avaudu tästä, vaan kertoo kiiltokuvamaista tarinaa perheidyllistä. Yksityiskohtaiset kuvaukset lapsuudenmuistoista loistavat poissaolollaan.

3. Julkkisyhteyksillä ylpeily

Narsisti saattaa suorastaan palvoa menestyneitä ja julkisuudesta tuttuja henkilöitä, joiden seuraan hän yrittää parhaansa mukaan päästä. Tavalliselle tallaajalle narsisti haluaa tehdä harvinaisen selväksi, että hän tuntee näitä yli-ihmisiä – eli oikeastaan on kuin yksi heistä.

4. Pakkomielle menestymisestä

Narsistille menestyminen on tärkeintä elämässä. Jokainen ihminenkin on narsistille vain porras entistä menestyksekkäämpään elämään.

5. Materialismi

Narsisti haluaa olla menestyjä ja myös näyttää menestyneeltä. Siksi narsisti ostaa kalliita vaatteita ja sisustustavaroita, jotka kielivät menestyksestä ja nostavat narsistin statusta entisestään.

6. Tunteista puhumisen välttely

Narsisti on kyvytön empatiaan. Siksi hän ei välitä tunteista puhumisesta. Kun puhe siirtyy tunteisiin, narsisti vaihtaa nopeasti aihetta.

7. Vaikeus ottaa vastaan kritiikkiä

Narsisti ei kykene näkemään itsessään mitään vikoja. Siksi kritiikin vastaanottaminen on narsistille äärettömän vaikeaa.

8. Kyvyttömyys nauraa itselle

Narsistien huumorintaju ei veny itselle nauramiseen. Koska narsisti ei näe itsessään mitään vikaa tai heikkouksia, hän ei voi nauraa niille.

9. Ihmisten syyttely

Narsistin mielestä kaikki elämän vastoinkäymiset johtuvat muista kuin hänestä itsestään. Narsisti osoittelee syyttävällä sormellaan jatkuvasti muita ihmisiä.

10. Johtajan roolin ottaminen joka tilanteessa

Narsistilla on jatkuva tarve kontrolloida muita. Narsisti ei siedä toisten ohjailtavana olemista. Siksi hän ottaa johtajan roolin tilanteessa kuin tilanteessa. Sen varjolla hän katsoo oikeudekseen päättää, kuka mitäkin tekee.

Lähteet: Bustle, HealDove, HuffPost

Lue myös:

Narsisti puolisona – 25 merkkiä, joista tunnistat narsistin parisuhteessa

Narsistiystävä hyväksikäyttää ystävyyttä – näin selviät kuluttavasta ihmissuhteesta

Narsisti työpaikalla – näin tulet toimeen myrkyllisen työkaverin kanssa

X