Ihmissuhteet

Ensitreffit alttarilla -asiantuntija Tony Dunderfelt: Mies alkaa puhua tunteistaan, kun hän ymmärtää, miksi se kannattaa

Tekeekö mies päätökset järjellä vai tunteella? Onko miesten vaikea ylipäätään puhua tunteista? Ensitreffit alttarilla -ohjelman asiantuntija Tony Dunderfelt vastaa väittämiimme mieheydestä ja parisuhteesta.

Teksti:
Anniina Nirhamo
Kuvat:
Mtv

Tony Dunderfelt haluaa jakaa miehet perinteisiin ja nykyaikaisiin miehiin.

Tekeekö mies päätökset järjellä vai tunteella? Onko miesten vaikea ylipäätään puhua tunteista? Ensitreffit alttarilla -ohjelman asiantuntija Tony Dunderfelt vastaa väittämiimme mieheydestä ja parisuhteesta.

Psykologi Tony Dunderfelt on yksi Ensitreffit alttarilla –ohjelman viidennen kauden asiantuntijoista. Dunderfelt on ohjelmassa mukana jo kolmatta kertaa.

Yhden osan Tonyn työstä muodostaa pariterapia, ja viime aikoina hän on kehitellyt lämpö-käsitettä.

– Kun pariskunnat tulevat vastaanotolleni, tietty lämpö heidän väliltään on kadonnut. He ovat alkaneet kilpailla toistensa kanssa ja rakentaa muureja välilleen.

Silloin Dunderfelt teettää asiakkaillaan yksinkertaisia kosketus- ja kuunteluharjoituksia. Niitä on hyödynnetty myös Ensitreffit alttarilla -ohjelman uudella kaudella erityisesti miesosallistujien kanssa.

Pyysimme Ensitreffit alttarilla -ohjelmassa asiantuntemustaan parinmuodostuksessa käyttävää Tonya vastaamaan Totta vai tarua -juttusarjamme parisuhdetta käsitteleviin väittämiin.

Mies tekee päätökset järjellä, ei tunteella.

– Silloin, kun on kysymys elämän tärkeistä asioista, mies helposti testaa rationaalisesti, onko tämä totta, ja nainen testaa, että tuntuuko tämä oikealta.

Molemmat voivat olla tosi järkeviä ihmisiä, mutta silloin kun he miehenä ja naisena tunnustelevat asioita, pitää väite hyvin pitkälle paikkansa.

Mies haluaa parisuhteessakin säilyttää vapautensa.

– Perinteisesti kyllä. On erotettava niin sanottu perinteinen mies ja niin sanottu nykyajan mies.

Perinteinen mies näkee vielä, että parisuhteessa on selkeitä rooleja. Hänen tehtävänsä on hankkia elanto, suojella perhettä ja hän on sillä tavalla vapaa, ettei hänen tarvitse joka päivä miettiä lapsia, pyykinpesua ja niin edelleen.

Nykyajan tasa-arvoa kannattavissa miehissä on se suuri ero, että heidän päällimmäinen tarpeensa ei ole olla vapaa ja vähän kuin sinkku, vaikka olisi naimisissa. Heillä on suuri tarve olla osa perhettä, ajatella toista ja sitä, mikä hänelle on hyvää.

Miehen on vaikea sanoa ääneen rakastavansa.

– Perinteinen mies kokee, että hän palvelee puolisoaan ja perhettään ennemminkin toiminnalla. Hän voi joskus vähän jutellakin, mutta ei näe sitä perimmäistä syytä, miksi. Puhuminen ei hänelle ole ratkaisu ongelmaan, vaan toiminta.

Nykyajan miehelle on mennyt perille se opetus, että pitäisi osata myös puhua arjen asioista ja keskustella eri vaihtoehdoista vaimon kanssa. Hän hoksaa, että ääneen sanomisessa on jokin juju.

Mies on huonompi puhumaan tunteistaan kuin nainen.

– Jos yleistetään, pitää paikkaansa. Miehelle on vaikeampaa ilmaista tunteita verbaalisesti, vaikka hän tuntee sanattomalla tasolla yhtä paljon kuin nainen.

Tunteiden sanoittaminen voi olla vaikeaa siksi, että mies ei ole nähnyt isänsä tai muiden miesten tekevän niin. Nainen taas on nähnyt ympäristössään naisia, jotka selvittävät asioita puhumalla.

Miehet saadaan puhumaan tunteistaan, kun he ymmärtävät, että se on tapa käydä läpi eri vaihtoehtoja. Hyvin usein nainen haluaa puhua tunteistaan siksi, että hän tahtoo pallotella eri vaihtoehtoja. Silloin miehet saadaan puhumaan, kun he ymmärtävät tämän.

Mies haluaa olla paras rakastaja, joka naisella on koskaan ollut.

– Kyllä. Siksi mies on niin pettynyt, jos nainen ilmaisee omaa pettymystään. Mies haluaa ehdottomasti olla ykkönen, ja koska vaatimukset ovat niin korkealla, sitä loukkaantuu helposti, jos toinen näyttää nyrpeää naamaa.

Katso videolta, mitä Tony Dunderfelt vastaa viimeiseen kysymykseen.

Ensitreffit alttarilla 5. kausi AVAlla tiistaisin klo 21.

X