Ihmissuhteet

Ensitreffit alttarilla -asiantuntijan lausahdus ihmetyttää: miten niin helppo parisuhde ei ole yhtä kuin hyvä parisuhde?

Usein ajatellaan, että draama ja vääntö ovat merkki rakkaudesta. Ensitreffit alttarilla -ohjelman asiantuntijan mielestä näin ei ole. Pitkä parisuhde haastaa Elina Tanskasen mukaan ihmistä kasvamaan ja kehittymään. Se tapahtuu harvoin täysin kivutta.

Teksti:
Miia Siistonen

Onko hyvän parisuhteen oltava helppo?

Usein ajatellaan, että draama ja vääntö ovat merkki rakkaudesta. Ensitreffit alttarilla -ohjelman asiantuntijan mielestä näin ei ole. Pitkä parisuhde haastaa Elina Tanskasen mukaan ihmistä kasvamaan ja kehittymään. Se tapahtuu harvoin täysin kivutta.

”Helppo ei ole synonyymi hyvälle. Helppo parisuhde ei ole yhtä kuin hyvä parisuhde.”

Näin lausahti Ensitreffit alttarilla -ohjelman asiantuntijana toimiva erityistason seksuaaliterapeutti Elina Tanskanen ohjelman edellisessä jaksossa.

Tanskasen lausuma ajatus aiheutti monessa katsojassa ihmetystä ja kirvoitti kirvoitti kommentteja Twitterissä.

Yksi piti lausahdusta tekosyynä, jolla vaikeat ihmiset perustelevat hankaluuttaan. Toinen kyseli, mahtaako hänen suhteensa siis olla huono, kun se ei ole vaikea.

Niin, onko?

Kysyimme Elina Tanskaselta, mitä hän kommentillaan tarkoitti.

– Lausahduksen voi tosiaan käsittää myös väärin. Usein ajatellaan, että draama tai vääntö on merkki rakkaudesta – mitä se ei ole.

– Sanoessaan, että ”sun kanssa on niin helppo olla” ihminen tarkoittaa yleensä sitä, että hänellä on toisen kanssa turvallinen, rento olo ja että hän saa olla oma itsensä. Nuo kaikki ovat äärimmäisen tärkeitä asioita. Eli tällä tavalla helppo suhde on hyvä suhde.

Pitkä suhde haastaa kasvamaan

Elina Tanskanen korostaa puhuvansa nimenomaan pitkästä parisuhteesta, johon molemmat osapuolet ovat sitoutuneet – mitä ikinä se itse kullekin tarkoittaa. Esimerkiksi hengailu tai tapailu voivat tuntua ihanan kevyiltä ja tehdä juuri siksi hyvää.

– Kaikkien ei tarvitse missään nimessä edes haluta niin kutsuttua ”vakavaa suhdetta”. On tärkeää tunnustella, mitä minä kaipaan suhteeltani ylipäätään tai tässä elämäntilanteessa. Eli saa tarvita myös helppoutta.

Pidempi sitoutunut suhde kuitenkin yleensä haastaa Elina Tanskasen mukaan ihmistä kasvamaan ja kehittymään. Se tapahtuu harvoin täysin kivutta. Jos ihminen ei suostu kehittymään suhteessa ollessaan, sekin alkaa hiertää jossain vaiheessa. Rakkaus voi esimerkiksi nostaa pintaan omasta henkilöhistoriasta isojakin asioita, joita täytyisi työstää.

– Kannattaa muistaa, että hyvissäkin suhteissa tulee yhteisten kilometrien myötä väistämättä vaikeuksia. Niiltä ei voi täysin suojautua.

Välillä kannattaa keskittyä kivoihin, kevyisiin asioihin

Päästämmekö itsemme parisuhteessa liian helpolla? Vai otammeko tarvittaessa vastuuta ja katsomme välillä peiliin? Näitä asioita Elina Tanskanen kehottaa itse kutakin miettimään.

Jos omassa luonteessaan tiedostaa piirteitä, jotka tekevät suhteessa olosta kumppaneille haastavaa, Tanskanen suosittelee lämpimästi työstämään kyseisiä piirteitä.

– Silti itseltä tai kumppanilta ei pidä vaatia liikaa. Me kaikki olemme epätäydellisiä. Välillä on hyvä pitää taukoa työstettävistä asioista ja keskittyä kivoihin, kevyisiin juttuihin. Se voi tehdä todella hyvää ja auttaa osaltaan eteenpäin.

Kuinka pitkään epätyydyttävässä suhteessa kannattaa sinnitellä ennen kuin antaa periksi?

Mistä tietää, että on aika luovuttaa? Hälytyskellojen pitäisi Elina Tanskasen mukaan soida silloin, kun vaikealta tuntuva tilanne ei näytä kehittyvän mihinkään. Tai silloin, kun tilanne alkaa tuntua liian kuormittavalta ja voi itse huonosti.

Riippuvuusongelmat, fyysinen ja/tai henkinen väkivalta ja vakavat luottamusongelmat ovat sellaisia tilanteita, joihin kannattaa heti hakea apua tai lähteä suhteesta.

– Se, mikä on yhdelle liian vaikeaa, voi olla toiselle vielä helppoa. Olemme kaikki yksilöitä ainutlaatuisine elämänhistorioinemme. Sekin on yksilöllistä, mitä osapuolet milloinkin tarvitsevat ja mikä helpottaa. Klisee tai ei, itseään pitää kuunnella. Onko suhde vielä hyvällä tavalla haastava? Vai vaikea sillä tavalla, että tämä tekee minulle pahaa.

X