Ihmissuhteet

Ensitreffit alttarilla -ohjelma nosti puheenaiheeksi yleisen ilmiön: vakuuttelujen tarpeen parisuhteessa – psykologi kertoo, mistä tarve kumpuaa

Parisuhteessa kiintymyksen merkkien hakeminen kumppanista on psykologin mukaan varsin inhimillinen asia erityisesti suhteen alkuaikoina. Mutta mistä vakuuttelujen tarve, josta suositussa Ensitreffit alttarilla -ohjelmassakin nähtiin välähdyksiä, pohjimmiltaan kumpuaa, jos se jatkuu tai lisääntyy suhteen edetessä? Psykologi nimeää kaksi mahdollista syytä.

Teksti:
Hilppa Wuokko
Kuvat:
Mtv

Tuomas ja Emma avioituivat Ensitreffit alttarilla -hittiohjelmassa.

Parisuhteessa kiintymyksen merkkien hakeminen kumppanista on psykologin mukaan varsin inhimillinen asia erityisesti suhteen alkuaikoina. Mutta mistä vakuuttelujen tarve, josta suositussa Ensitreffit alttarilla -ohjelmassakin nähtiin välähdyksiä, pohjimmiltaan kumpuaa, jos se jatkuu tai lisääntyy suhteen edetessä? Psykologi nimeää kaksi mahdollista syytä.

Vakuuttelujen tarve parisuhteessa on hyvin yleistä – kukapa ei haluaisi kuulla kiinnostavan kumppaniehdokkaan tai kumppanin suusta kauniita sanoja, jotka vahvistavat käsitystä siitä, että on tälle tärkeä.

– On aika inhimillistä, että haluaa kumppanilta tai tulevalta kumppanilta vahvistusta siitä, että hän välittää ja hyväksyy sinut juuri sellaisena kuin olet, psykologi Helmi Silvennoinen sanoo.

Lue myös: Baba Lybeck on rehellisen avoin vain puolisolleen: ”Olin pitkään hyvin ujo ja epävarma”

Vakuuttelujen tarve parisuhteessa on monille tuttu ilmiö

Ensitreffit alttarilla -ohjelman 7. tuotantokauden toisessa jaksossa vietettiin Tuomaksen, 29, ja Emman, 26, hääjuhlaa. Hääjuhlan tiimellyksessä Emma esitti Tuomakselle monia kysymyksiä: Mitä mieltä olet minusta? Olenko liikaa? Olenko ärsyttävä? Onko sinulla negatiivinen vai positiivinen fiilis?

Etenkin suhteen alussa hyväksynnän ja vakuuttelujen tarve on Silvennoisen mukaan usein aika ymmärrettävää.

– Tällöin luottamus ei ole vielä rakentunut. Siksi tässä vaiheessa suhdetta moni kaipaa vakuutteluja hieman enemmän.

Emman tilanteessa kyse voi Silvennoisen mukaan olla myös reality-sarjan paineista. Ensitreffit alttarilla -sarjan kaltainen, epäluonnollinen tilanne, jossa kaksi tuntematonta astelevat avioon, on omiaan herättämään kaipuun kumppanin antamaan vahvistukseen siitä, että tämä on oikeasti kiinnostunut ja hyväksyy sinut aidosti omana itsenäsi, eikä vain ohjelman tarkoituksen vuoksi sano niin.

– Ohjelma on tekemällä tehty ja siinä on tarkoituksena rakastua. Osallistujilla on todennäköisesti paljon painetta siihen, että suhde onnistuu.

Tuomas ja Emma: vakuuttelujen tarve parisuhteessa.
Vakuuttelujen tarve parisuhteessa on monille tuttu ilmiö etenkin suhteen alkumetreillä. Ensitreffit alttarilla -ohjelmassa Emma esitti tuoreelle aviomiehelleen Tuomakselle runsaasti kysymyksiä, joiden avulla olisi halunnut tietää lisää siitä, mitä Tuomas hänestä ajattelee.

Yksi toivoo luonnostaan enemmän läheisyyttä ja vuorovaikutusta kuin toinen

Jotkut ovat Silvennoisen mukaan luonnostaan enemmän läheisyyttä kaipaavia ja todella avoimia, toiset taas toivovat enemmän yksityisyyttä ja rajoja.

– Etenkin stressin alla nämä piirteet tulevat todella hyvin esiin. Sellainen henkilö, joka tarvitsee paljon läheisyyttä, saattaa stressaantuneena tarvita enemmän toiselta huomiota ja vakuutteluja sekä voi vaikuttaa jopa hieman ripustautuvalta.

Enemmän omaa tilaa ja yksityisyyttä kaipaava voi stressaantuneena käyttäytyä täysin päinvastoin.

– Ihminen, joka tarvitsee enemmän omaa tilaa ja yksityisyyttä, voi stressaantuneena näyttää hieman vetäytyvältä tai jopa välttelevältä. Voisin kuvitella, että tällaisten piirteiden korostuminen on juuri sitä, mitä reality-ohjelmissakin tapahtuu.

Silvennoinen muistuttaakin, että ulkoapäin ei voi aina arvioida, onko joku liian ripustautuva vai ei.

– Jos parisuhteessa olisi kaksi yhtä paljon läheisyyttä kaipaavaa henkilöä, eivät he todennäköisesti syyttelisi toisiaan liiasta läheisyyden kaipuusta, koska nauttisivat siitä yhtä paljon. Tunne toisen ripustautuvuudesta tulee esiin yleensä silloin, kun toinen kaipaa tukea ja läheisyyttä enemmän kuin itse. Tämä on siis aina vähän suhteellista.

Lue myös:  Tuntuuko siltä, että puolison rakkaus on loppunut? Asiantuntijoiden mukaan kyse ei välttämättä ole tunteiden laimenemisesta

Vakuuttelujen tarve parisuhteessa voi olla asia, jota kannattaa työstää

Usein vakuuttelujen tarve parisuhteessa vähenee, kun parisuhde vakiintuu ja luottamus suhteessa kasvaa. Jos näin ei käy, vaan vakuuttelujen tarve jatkuu tai jopa lisääntyy, taustalla on Silvennoisen mukaan usein jompikumpi kahdesta syystä: erot opituissa käyttäytymismalleissa kumppanin kanssa tai omaa itsetuntoa alentavat negatiiviset uskomukset esimerkiksi omasta riittävyydestä tai kelpaavuudesta.

Jo lapsuudessa ihmiselle syntyy perusajatus siitä, miten olemme läheisissä ihmissuhteissa ja miten koemme itsemme suhteessa muihin.

– Olemme saattaneet tottua esimerkiksi siihen, että kiintymystä osoitetaan halailemalla tai pussailemalla, fyysisesti. Joku taas on tottunut näyttämään rakkauttaan sanoilla tai teoilla. Varmistelun tarve voi tulla siitä, että nämä tavat eivät kohtaa.

Jos kyse on erilaisista käyttäytymismalleista, avoin vuorovaikutus ja uusien yhteisten pelisääntöjen luominen voi auttaa.

– Olisi tärkeää keskustella asiasta avoimesti kumppanin kanssa ja kertoa konkreettisesti toiveistaan. Yhdessä pari voi kehittää keskinäistä vuorovaikutustaan ja opetella uusia, yhteisiä toimintatapoja.

Jos taas ongelma juontaa juurensa negatiivisiin uskomuksiin itsestä ja heikkoon itsetuntoon, on kyseessä haaste, joka on ratkottava ennen kaikkea tunnetyöskentelyn avulla. Tärkeää olisi saada kiinni siitä, mikä on perimmäinen syy sille, että kaipaa kumppaniltaan jatkuvasti vakuutteluja.

– Käytöksemme taustallahan on aina jokin tunne, jokin tarve. Tuosta tarpeesta kiinni saaminen ja sen ilmaiseminen kumppanille avaa paljon portteja parempaan vuorovaikutukseen.

– Jos esimerkiksi tajuaa kyseenalaistavansa omaa rakastettavuuttaan, sitä asiaa pystyy työstämään ihan juuritasolta asti esimerkiksi kumppanin tai psykologin kanssa asiasta avoimesti keskustelemalla ja oman haavoittuvuutensa kohtaamalla.

Parisuhteessa on tärkeää paljastaa heikkoutensa

Aika usein nykydeittailukulttuurissa yritetään peittää omia epävarmuuksia ja heikkouksia. Silvennoinen ei kannusta tähän etenkään parisuhteessa, vaan haluaa rohkaista ihmisiä paljastamaan heikkoutensa ja kertomaan kumppanille omista möröistään.

– Se on ainoa tapa, jolla ne eivät saa liikaa valtaa. Omia heikkouksia voi käsitellä ainoastaan kohtaamalla ne silmästä silmään. Jos heikkoutensa yrittää piilottaa ja niitä ei työstä, ne saavat paljon enemmän valtaa ja voivat aiheuttaa ongelmia parisuhteessa.

– Kaikki ihanuus parisuhteessa alkaa vasta sitten, kun kumpikin pystyy parisuhteessa päästämään toisen aidosti lähelle ja puhumaan myös niistä hankalimmistakin asioista. Tällöin pariskunta pääsee samalle sivulle tilanteestaan ja voi tukea siinä toinen toistaan. Tämä luo pohjan vakaalle ja hyvinvoivalle parisuhteelle.

X