Parisuhteen pitäisi tuoda elämään enemmän iloa kuin surua ja ahdistusta.
Parisuhteen pitäisi tuoda elämään enemmän iloa kuin surua ja ahdistusta.
Ihmissuhteet

Epäiletkö päätyneesi myrkylliseen parisuhteeseen? Kysy nämä kysymykset itseltäsi

Etkö ole aivan varma, onko suhteenne myrkyllinen vai ei? Listasimme kuusi kysymystä, jotka jokaisen myrkyllistä parisuhdetta epäilevän kannattaa kysyä itseltään.
Teksti: Hilppa Wuokko Kuvat: iStock

Et voi valita, keneen rakastut, mutta voit valita, kenen kanssa olet parisuhteessa. Myrkyllinen parisuhde syö itsetunnon, kun taas hyvä suhde antaa voimaa astua jopa omien mukavuusrajojen ulkopuolelle.

Jos epäilet päätyneesi myrkylliseen parisuhteeseen, kysy itseltäsi nämä kuusi kysymystä:

1. Yrittääkö kumppanisi kontrolloida sinua?

Terveessä parisuhteessa kummankin mielipiteet ovat yhtä tärkeitä, eikä toinen suhteen osapuoli joudu juoksemaan toisen pillin tahtiin tai muuttamaan tai piilottelemaan normaalia käytöstään kumppanin reaktioiden pelossa. Kontrolloiva kumppani on merkki myrkyllisestä parisuhteesta.

2. Hyödyttääkö suhde kumpaakin teistä?

Hyvässä parisuhteessa kumpikin tekee asioita toisen ja yhteisen parisuhteen eteen. Kumpikin suhteen osapuoli tuntee iloa ja tyydytystä suhteesta. Jos parisuhteessa toinen osapuoli on jatkuvasti voittaja ja toinen häviäjä, on kyseessä todennäköisesti myrkyllinen suhde.

3. Odottaako kumppanisi sinulta uhrauksia?

Terveessä parisuhteessa kummankin on tehtävä kompromisseja. Itseään ei kuitenkaan pitäisi joutua uhraamaan parisuhteen takia. Jos kumppanisi ei ole valmis tekemään kompromisseja, mutta vaatii sinulta jatkuvasti uhrauksia, olet luultavasti myrkyllisessä suhteessa.

4. Pystytkö ilmaisemaan kumppanillesi tunteesi ja tarpeesi?

Toimivassa parisuhteessa kumpikaan ei väheksy toisen tunteita ja tarpeita. Kumpikin on valmis ja halukas kuuntelemaan toista, keskustelemaan asioista sekä täyttämään kumppanin kohtuulliset tarpeet. Jos et uskalla pyytää, kysyä ja kertoa kumppanillesi asioita, koska pelkäät hänen torppaustaan, saatat olla myrkyllisessä suhteessa.

5. Saako kumppanisi sinut tuntemaan itsesi arvostetuksi ja rakastetuksi?

Rakkaan seurassa olon pitäisi olla arvostettu ja rakastettu. Jos kumppanisi saa sinut tuntemaan itsesi arvostetun ja rakastetun sijaan jatkuvasti pieneksi ja huonoksi, suhteenne voi olla myrkyllinen.

6. Oletko onnellinen suurimman osan ajasta?

Parhaimpaankin parisuhteeseen kuuluu myös vaikeuksia, kinastelua ja riitoja. Silti suhteen täytyisi tuoda elämään ennen kaikkea iloa, ei surua ja ahdistusta. Jos suhteenne ottaa jatkuvasti enemmän kuin antaa, se ei kannata. Myrkylliselle suhteelle on mahdollista laittaa piste, vaikka suhteesta pois pyristeleminen voi tuntua vaikealta.

Lähteet: Everyday Feminism, Mind Body Green, Tiny Buddha

X