Ihmissuhteet

Epäterve ystävyys – 8 merkkiä, joista tunnistat myrkyllisen ystävän

Terveet ja vahvat ystävyyssuhteet tekevät elämästä onnellisempaa. Epäterveistä ystävyyssuhteista sen sijaan on enemmän haittaa kuin hyötyä. Listasimme 8 myrkyllisen ystävän varoitusmerkkiä.

Teksti:
Hilppa Wuokko
Kuvat:
Istock

Jos et halua kertoa ystävällesi ongelmistasi, ystävyyssuhteenne saattaa olla myrkyllinen.

Terveet ja vahvat ystävyyssuhteet tekevät elämästä onnellisempaa. Epäterveistä ystävyyssuhteista sen sijaan on enemmän haittaa kuin hyötyä. Listasimme 8 myrkyllisen ystävän varoitusmerkkiä.

Kaikissa ystävyyssuhteissa on hyviä ja huonoja hetkiä. Jos sinusta kuitenkin tuntuu, että suhde ystävääsi ottaa enemmän kuin antaa, saatat olla ajautunut epäterveeseen ystävyyssuhteeseen – jopa huomaamatta sitä lainkaan itse.

Jos ystävän kanssa puhuminen ei muuta asioiden tolaa, kannattaa suhde myrkylliseen ystävään katkaista oman hyvinvoinnin takia.

Nämä merkit kielivät myrkyllisestä ystävästä:

1. Ystäväsi keskittyy negatiivisiin asioihin

Eikö ystäväsi kykene näkemään asioiden tai ihmisten hyviä puolia? Ystävän jatkuva negatiivisuus saa myös oman mielen mustaksi. Älä anna lannistajan masentaa sinua.

2. Ystäväsi suuttuu sinulle helposti

On aivan normaalia, että pitkissä ystävyyssuhteissa tulee myös kitkaa. Jos ystäväsi kuitenkin suuttuu sinulle aivan pienistä asioista ja saa sinut tuntemaan toistuvasti syyllisyyttä ja tarvetta anteeksipyyntöihin, on ystävyys kaukana normaalista. Terveiden ystävyyssuhteiden edellytys on, että ongelmat pystytään selvittämään hyvässä hengessä ja niin, että kumpikin kokee tulleensa kuulluksi.

Myös hyvin ailahteleva ystävyyssuhde, joka yhtenä hetkenä on yhtä ilotulitusta ja toisinaan pelkkiä ristiriitoja, voi aiheuttaa ahdistusta ja olla sen takia myrkyllinen.

3. Ystäväsi arvostelee sinua herkästi

Rehellisyys on ystävyyden perusta. Raivorehellisyys ja ystävän armoton kritisoiminen sen sijaan on ainoastaan julmaa ja saa toisen tuntemaan itsensä pieneksi. Se, että et enää edes halua kertoa ystävällesi ongelmistasi, voi olla merkki siitä, että et saa häneltä toivomaasi tukea vaan ainoastaan kritiikkiä siitä, mitä kaikkea olet itse tehnyt väärin.

4. Et pysty luottamaan ystävääsi

Luottamus on yksi ystävyyden peruspilareista. Jos ystävä pettää luottamuksesi, on asia pystyttävä selvittämään, jotta ystävyys voi jatkua ja luottamus palautua. Luottamuksen pettäminen on aina iso juttu, jonka yhteydessä ystävyyssuhde on arvioitava uudelleen.

5. Ystäväsi ei arvosta menestystäsi tai osaa iloita siitä

Omaa menestystään on ihana juhlia ystävän kanssa. Jos ystäväsi ei kykene iloitsemaan puolestasi tai vähättelee saavutuksiasi, ystävyyssuhteessanne on ongelma. Kaverikateus on ystävyyssuhteen kiusallinen tuholainen.

6. Ystäväsi puhuu taukoamatta eikä ikinä kuuntele

Tuntuuko sinusta ystävääsi tavatessa, että olet joutunut vain hänen monologinsa kuuntelijaksi? Jos sinulta liikenee aina aikaa ystäväsi ongelmien kuuntelemiseen, mutta ystäväsi ei ehdi kuuntelemaan sinua tai kysymään kuulumisiasi edes vaikeina hetkinä, ei ystävyytenne ole tasapainossa. Ystävän seurassa ei ikinä pitäisi tulla sellaista oloa, että olet merkityksetön.

7. Tunnet helpotusta tapaamisenne päättymisestä

On tärkeää muistaa, että ystävyyssuhteet ovat täysin vapaaehtoisia. Jos ystäväsi näkeminen ahdistaa sinua tai tunnet helpotusta tapaamisenne päättymisestä, sinun kannattaa miettiä, onko ystävyyssuhteestanne tullut sinulle vain velvollisuus. Selvä punainen lippu on myös se, jos yrität välttää ystävän tapaamista vetoamalla kiireisiin tai keksimällä menoja.

8. Ystäväsi roikkuu sinussa tai ei pidä lainkaan yhteyttä

Ystävyyden on oltava vastavuoroista. Tuntuuko sinusta, että jos sinä et ehdottaisi näkemistä, et enää ikinä kuulisi ystävästäsi? Jos ystäväsi ei välitä sinusta tarpeeksi pitääkseen yhteyttä, ei sinunkaan kannata tuhlata aikaasi ystävyyssuhteen kannattelemiseen.

Toisaalta aivan yhtä epätervettä on ystävä, joka on sinuun jatkuvasti yhteydessä ja olettaa, että olet aina hänen käytettävissään. Et saa olla toiselle itsestäänselvyys. Ystävän täytyy osata arvostaa sekä yhdessä vietettävää aikaa että toisen tarvetta omalle ajalle.

Lähteet: Lifehack, Psychology Today, Real Simple, The Huffington Post

Lue myös:

9 luonteenpiirrettä, joista tunnistat todellisen ystävän

10 asiaa, joista olet parhaalle ystävällesi kiitollinen – vaikket aina muistaisi sanoa sitä ääneen

Näistä asioista aikuiset ystävät riitelevät – 7 ratkaisua

10 tapaa uudistaa ystävyys

X