Ihmissuhteet

Epäterveen omistushaluinen puoliso murentaa itsetuntoa ja minuutta – kun suhde on täynnä mustasukkaisuutta ja käskyjä

Omistushaluinen kumppani on sairaalloisen mustasukkainen ja yrittää kontrolloida rakastaan. Omistushaluisen kumppanin ikeessä elävä alkaa väistyä, etääntyä, tulla hiljaisemmaksi ja vaieta. Näin hän ei lopulta ole suhteessa enää oma itsensä.

Teksti:
Hilppa Wuokko
Kuvat:
Istock

Omistushaluisen kumppanin kanssa suhteessa ollessa voi olla vaikeaa säilyttää oma minuus.

Omistushaluinen kumppani on sairaalloisen mustasukkainen ja yrittää kontrolloida rakastaan. Omistushaluisen kumppanin ikeessä elävä alkaa väistyä, etääntyä, tulla hiljaisemmaksi ja vaieta. Näin hän ei lopulta ole suhteessa enää oma itsensä.

Et saa lähteä ulos ystäviesi kanssa. Älä pue noin paljastavaa paitaa päällesi. Älä puhu yhdellekään vastakkaisen sukupuolen edustajalle juhlissa, joihin olemme menossa. Älä katsele muita sillä silmällä.

Esimerkiksi tällaisia käskyjä omistushaluinen puoliso saattaa sanella parisuhteessa, vaikka mustasukkaisuudelle ei ole mitään todellista perustetta.

– Suhde, jossa on tällaista epätervettä omistushalua, ei ole koskaan sellainen, mitä parisuhteen pitäisi olla, kertoo parisuhde- ja seksuaaliterapeutti Teija-Liisa Ranta.

Vaatii vahvuutta pitää itsetunnosta kiinni

Omistushaluisen puolison kanssa voi olla vaikeaa pitää kiinni omasta erillisyydestä ja itsemääräämisoikeudesta. Jos alkaa tanssia hänen pillinsä mukaan, saattaa lopulta olla jatkuvasti varpaillaan ja varoa omia puheitaan kumppanin hermostumisen estämiseksi.

– Sellainen ei kuulu suhteeseen. Jos yrittää olla koko ajan mieliksi toiselle, niin lopulta kököttää vain hänen kyljessään ja oma minä unohtuu.

Kun minuus hukkuu, itsetunto voi jopa tuhoutua, jos omistushaluinen puoliso jatkuvasti käytöksellään viestii, että toinen ei ole luotettava, tämä ei osaa asioita ja käyttäytyy sopimattomasti.

– Jos tämä on hyvin tavallista ja jokapäiväistä arkea suhteessa, se todella musertaa käsitystä itsestä. Ihminen luulee, että tällainen on normaalia ja hän on ansainnut tällaista kohtelua. Äärimmillään se on itsetunnolle todella syövää, Ranta kertoo.

Itsemääräämisoikeuden puute sen sijaan ihan luonnollisesti herättää vihan tunteita. Viha saattaa lopulta purkautua kerralla esimerkiksi riidan tai eron yhteydessä. Ja vaikka viha ei ikinä purkautuisi, se kuitenkin etäännyttää paria toisistaan.

– Viha tekee suhteen etäisemmäksi. Omistushaluisen puolison ikeessä elävä alkaa väistyä, etääntyä, tulla hiljaisemmaksi ja vaieta. Näin hän ei lopulta ole suhteessa enää oma itsensä.

Omistushaluinen puoliso voi tuhota kumppaninsa itsetunnon.
Omistushaluinen puoliso voi murentaa kumppaninsa itsetunnon. Siksi epäterve omistushalu on asia, johon täytyy puuttua.

Ota epäterve omistushalu puheeksi

Mikäli omassa kumppanissa huomaa epätervettä omistushalua, asia kannattaisi Rannan mukaan ottaa puheeksi mahdollisimman nopeasti. Mieluiten silloin, kun itsetunto ei ole vielä saanut suuria kolhuja.

– On ratkaisevaa, miten kumppani ottaa asian vastaan. Jos ei päästä lainkaan sen kysymyksen ääreen, että mitä ongelmalle tehtäisiin, ollaan aika tiukassa paikassa. Vastuu omistushaluisen ihmisen käytöksestä kuuluu kuitenkin aina hänelle itselleen, Ranta sanoo.

Jos pariterapiaan lähtö on mahdottomuus kumppanin asenteen takia, vaihtoehtoja jää vähän. Ero on yksi vaihtoehto. Toinen vaihtoehto on, että omistushaluisen ihmisen kumppani voi lähteä hakemaan terapiasta apua ja vahvistusta yksin. Terapeutin pakeilla voidaan myös miettiä, kannattaako suhteesta lähteä vai ei.

– Terapiassa häntä vahvistetaan niin, että hän pystyy pitämään kiinni hänelle tärkeistä asioista. On toki valintakysymys, millaisessa suhteessa kukin suostuu olemaan ja milloin kokee, että suhde on riittävä.

Lue myös:

Myrkyllinen parisuhde syö itsetunnon

Kuuluuko mustasukkaisuus rakkauteen vai tuhoaako se parisuhteen? Asiantuntijat vastaavat

Mustasukkaisuus – Mustasukkaisuuden erilaiset kohteet ja tyypit

X